Elastan kumaş, elastikiyet yapısına sahip olan bir kumaş türüdür. Çok geniş bir kullanım alanına sahip olan bu kumaş türü, giyim sektöründe de büyük bir sıklıkla kullanılmaktadır. Çektiğinde uzayan ancak bırakınca tekrardan eski haline geri dönen bu kumaş türü, elastan kumaş olarak adlandırılmaktadır.
Spandex, kumaşa elastikiyet verir. Genellikle iç çamaşırlarında ve şekillendirici giysilerde kullanılır ve spandex ile birleştirilir. Polyester ve spandex'in birleşimidir ve genellikle esnek ve hızlı kuruyan giysiler için kullanılır.
Ayrıca likralı olan kumaş ter tutmaz. Polyester likralı olan kumaşlar esnek, parlak, çok dayanıklı kumaşlardır. İpeksi ve çok yumuşak yüzeyi ile rahatlığı artırır. Kolay kolay kırışmayan polyester likralı tarzındaki kumaşın temizliği de oldukça kolaydır.
Tayt / Likra / Elastan
Diğer sentetik kumaşlar gibi bunlar da poliüretan gibi zararlı kimyasal maddelerden üretilir ve bu aynı zamanda kanserojen madde olarak kabul edilir. Bu kumaşlar ile uzun süreli temas, dermatit gibi cilt tahrişlerine neden olabilir.
Elastik yapıda sentetik bir kumaş olan elastanın ticari markası likralı kumaş olarak bilinmektedir. Epey esnek olan likralı kumaş kendi ebatının neredeyse 6 katına kadar uzayabilir. 1930'lu yıllarda Almanya'da ortaya çıkan likralı kumaş yapımında bazı kimyasal sentez yöntemleri kullanılıyor.
İlgili 40 soru bulundu
Likra (Lycra), spandex (elastan) elyafının ticari adıdır. Yüksek uzama yeteneğine sahip lif çeşitleri elastomer (elastik) lif olarak sınıflandırılır ve ülkemizde söz konusu elyaflar, yaygın olarak likra adıyla bilinir.
Elastan kumaşlar, kütlece en az % 85'i bölümler halindeki poliüretandan oluşan ve orijinal uzunluğunun 3 katı kadar gerilip serbest bırakıldığında hızlı bir şekilde ve tamamen başlangıç boyuna dönen elastiki yapıya sahiptir.
Elastan; genellikle mayo, streç giysiler, spor giysiler gibi esneklik gerektiren giysilerde kullanılır. Özellikle bayan çorapları, mayo, spor giyimde önemli bir kullanım alanına sahiptir. İç çamaşırı, tıbbi malzemeler, bazı teknik aksesuarlar elastanın diğer kullanım alanlarıdır.
Bu sayede de kıyafetlerinizi yıkayabilir ve çekme durumu ile karşı karşıya kalmazsınız. Pamuk, keten, ipek ve yünden yapılmış olan kıyafetlerin çekmesi oldukça normal. Ancak sentetik kumaşlarda ya da polyester gibi doğal olmayan kumaşlarda çekme durumu gözlemlenmez.
Herhangi bir kuvvetle çekildiğinde yeniden eski halini alan ipliklerden oluşan kumaşa elastan kumaş denmektedir. Böylece özellikle giysilerde farklı şekillerde hareket edildiğinde kolayca eski halini alır. Aynı zamanda bu sayede farklı giyim çeşitleri yeni görüntüsünden ödün vermez.
Elastan kumaşlar yıkanınca çekmemektedir.
Polyester kumaş, yapısı bakımından esnek ve düzdür. Kırışıklığı belli etmez. Spor ve şık giyim parçalarında kullanılır.
Günümüzde en sık kullanılan kumaşlardan birisi olan polyamid kumaş plastikten üretildiği için naylon kumaş olarak da bilinmektedir. Dayanıklı bir yapısı olan polyamid kumaş çeşitleri yapısı itibari ile esnek değildir. Günümüzde çok sık kullanılan polyamid kumaş önemli bir parlaklığa sahiptir.
Pötikare kumaşlar, genellikle pamuklu cinslerde tercih edilir. Bu yüzden yarı esnek bir yapısı vardır. Ancak pötikare kumaş deseni farklı esnemeyen bir kumaş cinsinde de kullanılabilir. Böyle bir durumda esneme yapmayacaktır.
Her mevsim kullanıma uygun olarak bilinen ve rahat bir kumaş türü olan aerobin kumaş oldukça esnek bir yapıya sahiptir. Günlük kıyafetler için en fazla tercih edilen aerobin kumaş aynı zamanda da esnek olduğu için rahat bir kumaştır.
Pamuğun esnekliği, güçlü ve dayanıklı yapısı doğal elyafların özelliğinden kaynaklanmaktadır. %100 Pamuklu kumaşın esneme yetisi orta düzeydedir.
Bunun haricinde keten gömlek çeker mi gibi sorular da yıkama öncesinden cevaplanmak ister. Nitekim keten gömlek son derece dayanıklıdır. Bu yüzden çekmesi söz konusu olmaz.
Keten Elbise Yıkanınca Çeker Mi? Kullanıcının merak ettiği konulardan biri de keten elbise yıkandıktan sonra çekme sorununun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğidir. Keten elbiselerin yıkanması esnasında uygun program ve sıcaklık seçimi sonucunda çekme sorunu söz konusu olmayacaktır.
Sıcak suda yıkanan çamaşırlar da küçülür. Kıyafetin çekmesi için ne yapılır sorusuna karşılık sıcak su ve uzun devreye işaret edilir.
Ütü istemeyen kumaş isimleri arasında polyester, naylon, elastan, likra ve mikrofiber gibi kumaşlar sıralanabilir. Bu kumaşlar yapısında bulunan elastikiyet sayesinde kolayca katlanabilir ve kırışıklıkları hızlı bir şekilde düzeltilebilir.
Likra (en. Lycra), elastan ya da Spandex, elastik ve güçlü bir tür sentetik liftir. Polieter-Poliüre bağlarından oluşmuştur. 1958 yılında DuPont'un Waynesboro, Virginia'daki Benger Laboratuvarı'nda çalışan kimyager Joseph Shivers tarafından icat edilmiştir.
Elastan iplik yapısının oluşabilmesi için ipliği oluşturan poliüretan elastomer lifin %85 amorf %15 kristalin yapıdan oluşması gerekmektedir (Kırık, 2007).
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Yani hem rahat kıyafetler giymeyi tercih edip hem de şıklığı korumak Viskon kumaşlar ile mümkün olur. Dikkat çeken bir diğer özelliği ise viskon kumaşların oldukça esnek bir yapıya sahip olmasıdır.
Yazın sıcak günlerde veya kışın ıslak koşullarda kuru kalmak için mutlaka iyi nefes alabilir bir giysi almak gerekir. Ham maddesi doğal olan yani saf pamuk, keten, ipek gibi malzemelerden elde edilen kumaşlar, saf yünden elde edilen kumaşlar ise nefes alan, serin tutup, terletmeyen kumaşlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri