Elazığ'da gezilip görülecek yerlerin başında da Harput Antik kenti ve Hazar gölü gelmektedir. Elazığ Anadolu kültürünü yansıtan şehirlerden biri olmaktadır. Fırat ve Dicle nehirlerinin suları ile çevrili olan Elazığ doğal güzellikleri ile de ön planda olmaktadır.
Elazığ denildiğinde akla; orcik, pestil, üzüm ve dut gelir. Orcik, diğer birçok yörede cevizli sucuk olarak bilinen lezzettir. Dünyada şarap üretiminin merkezlerinden biri olan Elazığ'ın Boğazkere ve Öküzgözü üzümleri ile yapılan yerel şarapları da sevdikleriniz için değerli birer hediyelik eşya seçeneği olabilir.
Elazığ ili doğu, batı ve güney bölgelerinden Güneydoğu Toroslar'ın batı uzantıları ile çevrilidir. İlin batısı, Hasan Dağları (2118 m.), Bulutlu Dağı (2004 m.), Karga Dağı (1925 m.) ve Kamışlık Dağı (2016 m.) yer alır. Güneyinde Meryem Dağı (1490 m.) bulunmaktadır.
Türkiye'ninen büyük hidroelektrik santrallerinden birine sahip olan Elazığ sanayi alanında Doğu Anadolu Bölgesi'nin önde gelen illeri arasındadır. Un, şeker, deri, kiremit, yün, kâğıt, tekstil ve mobilya başta olmak üzere kentte 1.200'e yakın sanayi iş kolu bulunmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Çok güzel bir etkinlik olduğunu ifade eden AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut, “Bu bölge geçmişten bugüne kirazıyla çok ünlü bölgelerden biridir.
Elazığ mutfağının en meşhur tatlısı olan dolanger; fırında kızartılarak ve üzerine şerbet dökülerek hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. Önce un, yumurta, karbonat, yoğurt ve sıvıyağ ile bir hamur hazırlanır.
Atatürk ve Elazığ
Dönemin valisi İzzet Paşa'nın teklifiyle “Mamurat-ül Aziz” ismini alan, ancak söylenmesi daha kolay olduğu için “Elaziz” olarak anılan şehir, 1937 yılında Atatürk tarafından ziyaret ediliyor.
Nüfusun %53.7'si Türkçe (75.358), %44.9'u Kürtçe (63.047), %1.3 (1.845)'i Ermenice, %0.8'i diğer diller (94), %0.01'i Arnavutça (21), %0.01'i Arapça (15), %0.01'i Çerkezce (8), %0.01'i Rumca (8) ve 1 kişi de Fransızca konuşmaktadır.
Ünü tüm ülkeye nam salmış Harput köftesi, en lezzetli hallerini sadece Elazığ'da yiyeceğiniz Balakgazi böreği ve kara kavurma, dolanger tatlısı ve daha niceleri. Örneğin, genelde yöresel gıda satılan marketlerde sucuklu ceviz olarak sunulan orcik de bir Elazığ lezzeti ve Elazığ'da evlerde yapılır.
Ekonomisi sanâyi, tarım ve ticârete dayanır. Keban Barajının yapılmasından sonra tarıma elverişli toprakların bir kısmı toprak altında kaldığından, tarım alanlarının azalması paralelinde sanâyi canlanmıştır. Gayri sâfi gelirinin % 30'u sanâyi, % 10'u ticâret ve % 25'i tarım sektöründen elde edilir.
Elazığ Merkez İlçeleri Hangileridir? Elazığ'ın Merkezi, nüfusu ve genişliği ile de en büyük ilçedir.
Büyük çoğunluk Şafii olsa da Kürtlerin arasında Hanefiler (Elazığ, Urfa, Antep dolaylarında mesela) ve Dersim dolaylarında yaşayan Aleviler de vardır.
Elazığ'ın ovaları az fakat çok verimlidir. Bol suları bulunan büyük akarsuların suladığı bu ovalarda, buğday, arpa, pirinç, şekerpancarı, tütün, fasulye, nohut, mercimek, fiğ, burçak, soğan, sarmısak, pamuk, üzüm, elma, armut, kayısı, ceviz, bâdem ve dut yetişir.
Tarla bitkileri yıllık üretimleri dikkate alındığında Elazığ'da en çok yetiştirilen bitkiler sırasıyla arpa (163.993 ton), şeker pancarı (134.787 ton) ve buğdaydır (121.975 ton). Elazığ ilinde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık ön plandadır.
Bugün Bingöl, Tunceli (Dersim), Diyarbakır, Elazığ ve Erzincan, Zazalar'ın yoğun olarak yaşadığı yerlerdir.
Zaza, bir İran dili olan Zazacayı konulan kişilere verilen isimdir. Zazaların yoğun olarak yaşadığı bölge ise Doğu Anadolu Bölgesi'dir. Özellikle Erzincan, Elazığ, Diyarbakır, Bingöl ve Sivas şehirlerinde çok sayıda Zazaya rastlanılmaktadır.
Araştırma sonucuna göre Elazığ-Keban Bayındır boyundan gelmekte. Bayındır Boyu'nun özellikleri nedir? Bayındır Boyu, Oğuz Türklerinin Üçok kolana bağlı bir Türk boyudur.
Vâli İsmâil Paşanın teklifiyle “Mezraa” ismi “Ma'mûrat-ül-Aziz” (Aziz'in îmâr ettiği şehir)e çevrilmiştir. 1879'da burası vilâyet olunca “Elaziz” denmiştir. Cumhûriyet devrinde 1937'de Bakanlar Kurulunun kararıyle ilk önce “Elazık” (Azık diyârı) ismini almış, bilâhare 10 Aralık 1937'de “Elazığ” olarak değiştirilmiştir.
Elazığ ağzı (veya Harput ağzı), Türkiye Türkçesi ağızlarının doğu grubunda yer almaktadır. Kullanılan kelime ve telaffuzlar temelini, şu anki Elazığ ili sınırları içerisinde bulunan tarihi Harput'tan alır.
Hazar Gölü ile Elazığ, Doğu Anadolu'da yaz turizminde öne çıkan bir şehir olmaktadır. Yaz aylarında Akdeniz sahillerini aratmayan manzaralar sunan Hazar Gölü plajları, ziyaretçilerine sakin ve sığ bir suda yüzme deneyimi sunmaktadır. Plajlardan bazıları kumlu ve bazıları taşlıktır.
Türkiye'nin önde gelen mutfakları arasında çeşitlilik açısından ikinci sırada yer aldığı açıklanan Elazığ mutfağında bulunan 154 çeşit arasında parmak ısırtan en meşhur yiyecekleri şu şekilde tanıtılmıştır.
Bugün bütün Türkiye'de sevilerek okunan Elazığ'a ait türkülerden bazıları şunlardır: Yemen Türküsü, Meteris'den ineydim, Hayriye, Kövenk, Mamoş, Mezire'den Çıktım, Saray Yolu, Al Almayı, Yoğurt Koydum Dolaba, Dersim Dört Dağ İçinde, Sinemde Bir Tutuşmuş, Aş Yedim Dilim Yandı, Bir Ah Çeksem, Bir Şuh-i Sitemkar, Yüksek ...
Taş Ekmeği (Elazığ)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri