Elbirliği mülkiyetinde prensip olarak ortaklık sıfatı kişi ile bağlıdır ve devredilebilecek bir pay da söz konusu değildir. Ancak bir ortağın tasfiyede kendisine düşecek payı bir başkasına devretmesi mümkündür.
Paylı Mülkiyet Resmi Şekilde Devredilebilir
adına paylı olarak tespit edilmiş olup, miras payı devir sözleşmesinin yapıldığı 1971 yılında paylı mülkiyet hükümlerine tabidir. Mirasçılar arasındaki miras payının yazılı sözleşme ile devri, kural olarak elbirliği şeklinde mülkiyet devam ettiği sürece olanaklıdır.
Paylı mülkiyette ortaklardan her biri kendi payının hak ve yükümlülüklerine sahiptir. Bu payı rehnedebilir, alacaklılar tarafından haczettirebilir ve devredebilir. Ancak elbirliği mülkiyeti durumunda mirasçılardan herhangi biri kendi payını satma ya da başka birine devretme hakkına sahip değildir.
Elbirliği mülkiyeti kapsamında hisselerin devredilmesi gibi bir durum söz konusu değil. Çünkü bu tip bir durumda hisse oranı yoktur. Hangi ortağın ne kadarlık bir paya sahip olduğu belli değildir. Herkes, gayrimenkul üzerinde eşit haklara sahiptir.
Elbirliği mülkiyetinde ortakların belirli payları bulunmadığı ve başkasına devredemedikleri için ortakların alacaklıları, ancak ortaklığın tasfiye edilerek ortağa düşecek payın tayinini ve bu pay ile alacağın cebri icra yolu ile ödenmesini isteyebilecektir.Dolayısıyla öncelikle taşınmaz üzerindeki ortaklığın ...
İlgili 33 soru bulundu
Elbirliği halindeki mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi için öncelikli olarak miras sahibi olan bütün hissedarların imza atması gerekir. Bu işlemin doğal sürecidir yani tüm hissedarlar gelip imza atarlarsa elbirliğiyle halindeki mülkiyet paylı mülkiyete otomatikman dönüşmüş olur.
Paylı mülkiyette her ortağın üzerinde tasarruf edebileceği kendi payı vardır. Elbirliği mülkiyetinde ortakların tasarruf edebileceği kendilerine ait bir payları yoktur. Elbirliği mülkiyetinde ortakların tasarruf edebilecekleri payları olmayıp her birinin hakkı, ortaklığa giren malların tamamına yaygındır (TMK m.701/2).
Tapu müdürlüğünce belirlenen süre içerisinde, elbirliğine tabi olan taşınmaz malın/malların diğer ortaklarınca herhangi bir itiraz ileri sürülmez ve söz konusu taşınmaz mala/mallara yönelik davası açılmamış ise elbirliği mülkiyeti tapu müdürlüğünce paylı mülkiyete dönüştürülerek tapuya tescil edilir.
İster mirasın açılmasından sonra olsun ister önce olsun, miras payının devrinin bir diğer mirasçıya ya da üçüncü bir kişiye yapılması mümkündür. Terekedeki bütün miras payının devri de şart değildir. Mirasçı dilerse terekenin bir kısmı üzerindeki miras payını devredebilir (TMK. m. 677/f. I).
Elbirliği mülkiyetinin devamını haklı kılacak bir itiraz ileri sürülmediği veya mirasçılardan biri belirlenen süre içinde paylaşma davası açmadığı takdirde, istem konusu mal üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesine karar verilir.
Payın Devri Yoluyla: Payını devreden paydaş bakımından paylı mülkiyet sona erer. Bu devir, paydaşın kendi rızasıyla, mahkeme kararıyla veya cebri icra yoluyla gerçekleşebilir. Devir işleminin sonuç doğurabilmesi için geçerli olması gerekir.
Davacı taraf: Malın paylı veya elbirliği mülkiyete tabi olması fark etmeksizin bir paydaş/ortak veya birkaç paydaş/ortak birlikte, ortaklığın giderilmesi davası açabilir. Ortaklığın giderilmesi davası açabilmek için tek şart paydaş olmaktır. Paydaş gerçek kişi olabileceği gibi tüzel kişi de olabilir.
Mirasçılar, tereke malları üzerinde, mirasın taksimine kadar elbirliği halinde mülkiyet hakkına sahip olurlar. Yani murisin ölümü üzerine, Türk Medeni Kanunu gereği aralarında elbirliği halinde mülkiyet kurallarının uygulanacağı, miras ortaklığı meydana gelir.
Paylı mülkiyette paydaşlardan her biri, kendi payları üzerinde tasarrufta bulunmak yetkisine sahip olduklarından, diğer paydaşların onayını almaya gerek olmaksızın paylarını devredebilir , rehnedilebilir veya her birinin payı alacaklılar tarafından haczettirilebilir.
Arsa paylı mülkiyet haline geldikten sonra satış işlemini paylı mülkiyet satış usulüne uygun olarak gerçekleştirmek mümkün.
İşlemin mali yönü incelendiğinde; Harçlar Kanununa ekli 4 sayılı tarifenin 13/a pozisyonuna göre 136,15 TL maktu harç tahakkuk ve tahsilinin sağlandığı görülmüştür.
Bir kişi mirasta pay sahibi olmayan üçüncü bir kişiye kendi payını devredebilir.
SATIŞ SURETİYLE PAY TEMLİKİ, iştirak halinde tescilli bir taşınmazdaki mirasçılardan birinin, miras payını iştirak bozulmadan diğer bir mirasçı veya mirasçılara devretmesi işlemidir.
Miras payı, diğer mirasçılardan birisine devrediliyorsa miras payı devri sözleşmesi yazılı bir şekilde yapılmalıdır. Burada adi yazılı şekil yeterlidir. Ancak miras payının devri mirasçı olmayan üçüncü bir kişiye yapılıyorsa devir sözleşmesi noterde düzenleme şeklinde yapılmalıdır.
Eşya üzerindeki mülkiyet hakkının devri, kat veya elbirliği mülkiyetine çevrilmesi, terki, eşyanın cebri icra yolu ile satılması, kamulaştırılması veya yok olması hallerinde ise paylı mülkiyet bütün paydaşlar bakımından sona erer.
ELBİRLİĞİ MÜLKİYETİN SONA ERDİRİLMESİ; iştirak halinde tescilli bir taşınmazdaki iştirak halinin bozularak müşterek mülkiyet (hissedarlık) esasına geçilmesi işlemidir. kayıt altına alınır. butonu ile başvuru belgesi oluşturulur. (Çıkış) butonuna basılarak ilgili ekrandan çıkılır.
Yani elbirliği ile mülkiyetin bozulması için tüm mirasçıların başvuru yapmasına gerek bulunmaz.Yasalar ve bu kapsamdaki sözleşmeler çerçevesinde kurulan tapuda elbirliği halinde mülkiyet, hak sahibi olanlardan birinin Tapu Sicil Müdürlüğü'ne başvuru yapması ve sürecin tamamlanması ile bozulur.
Paylı ya da müşterek mülkiyet; Türk Medeni Kanunu'na göre bir şeyin üzerinde birden fazla kişinin hisse sahibi olmasına verilen isimdir. Paylı mülkiyette tek bir mülkiyet hakkı olur ve mal üzerindeki bu hak birden fazla kişiye aittir. Paylı mülkiyette maldan yararlanma ve tasarruf etme üzerinden bir ortaklık kurulur.
Paylı mülkiyette, söz konusu pay sahipleri arasında mülkiyet hakkı bölünemez. Kısacası, paylı bir mülkiyete sahip olunan bir yerde tek bir mülkiyet hakkı bulunur.
Paylı mülkiyet fiili olarak bölünmemiş tek bir mal üzerinde kurulur ve paylı mülkiyete konu olan mal bir bütün halinde tek bir mülkiyete tabi olur. Paylı mülkiyette her paydaş mülkiyet hakkını payı oranında kullanacak olup, her paydaş soyut bir pay üzerinde diğerlerinden bağımsız olarak tasarruf yetkisine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri