Tek
Bir at (eski adıyla beygir), bir beygir gücüne eşdeğer değil. Aslında hiç olmamıştı. Bu yanlış anlamayı hızlı şekilde ortadan kaldıralım: Bir at, uç performansta çalışırken yaklaşık 14.9 beygir gücü üretebilir; insan ise yaklaşık 5.
1 beygir gücü, 75 kg ağırlığındaki arabanın 1 saniyede 1 metre çekilebilmesi için gereken motor gücünü ifade eder.
PS, arabanın motor gücünü ifade etmek için kullanılan bir diğer ifadedir. 1 beygir gücü 1.014 PS değerine eşittir. Tersi olarak ise 0,986 HP ile 1 PS eşittir. Aracın sahip olduğu PS değeri ile 0,986 çarpılarak beygir gücü elde edilir. 150 PS bir aracın HP karşılığı 147,9'dur.
Araçların kalkışı, hızlanması ve maksimum ulaşabileceği hızı anlayabilmek için oldukça önemli olan motor gücü, genellikle beygir gücü üzerinden hesaplanır. Temel olarak beygir gücü; motorun yaklaşık 75 kilogramlık bir yükü, 1 metre yüksekliğe 1 saniyede kaldırabilme kabiliyetine denir.
İlgili 27 soru bulundu
Tek toynaklılar (Perissodactyla) takımının, Atgiller (Equidae) familyasının tek mevcut cinsi olan Equus cinsine ait bir memelidir. Erkeğine aygır, dişisine kısrak, yavrusuna tay, yumurtaları çıkarılmış, iğdiş edilmiş olana da beygir denir.
Aslında basit bir kavramdır fakat halk arasında tanımlanırken yapılan bazı yanlışlıklar bu kavramı içinden çıkılmaz bir hale getirmiştir. Öyle ki 100 beygirlik araba deyince, 100 tane atın ürettiği güç şeklinde anlaşıldığı oluyor.
1 Beygir gücü 75 kilo ağırlığı 1 saniyede 1 metre yukarı kaldırabilecek güç miktarı olarak tanımlanmakta. Beygir gücü motora ait bir değer ve bu değerler dynometer ile ölçülmekte. Beygir gücü ve tork değerleri vites kutusu ve teker çapı gibi etmenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Beygir Gücü Yüksek Hızları Temsil Eder
Beygir gücünün fazla olması, taşıtın düz bir yolda daha yüksek hızlara çıkabilmesini sağlar. Tork kuvveti kenara koyulduğunda düz bir zeminde aynı özelliklere sahip olan iki taşıttan yüksek beygir gücüne sahip olan araç daha yüksek hızlara ulaşabilir.
ve ne kadar hız yapabileceğini belirtmek için. kullanılan 1 ölçü birimidir. beygir gücü arttıkça. aracın üretebileceği güç ve hızla. doğru orantılı 1 şekilde artar. daha yüksek beygir gücü ve tork. her zaman daha fazla çekme kapasitesi. hızlanma ve hız anlamına gelmektedir.
Aracın gerçek beygir gücünü bulabilmek için ruhsatta yazan kW değeri ile 1 kW'a işaret eden birimin çarpılması gerekir.
Beygir gücünün bir diğer hesaplama yöntemi de aracın devir sayısı ile beraber tork değerinin formülize edilmesidir. Bu hesaplama ise beygir gücü (BG) = tork (Nm) x devir (rpm) / 5252 şeklinde gerçekleşir.
Aracın kilowatt değeri, 1.341 ile çarpılır. Bu sayede HP (Horse Power) değeri bulunur. PS ile ifade edilen motor gücü ise 0,986 çarpılır. Ardından PS değeri elde edilir.
Aslında, bir atın en yüksek mekanik güç çıkışı 12 beygir gücünün oldukça üzerindedir. Bu sayı, bir kilogram kas başına maksimum sürdürülebilir mekanik gücün 100-200 watt olduğu gözlemine dayanan, 1993 yılında Nature dergisinde bir makale yayınlayan iki bilim insanının çalışmalarından geliyor.
Gerçekte bir beygirin ya da atın, 1 saniyede 1 metre ileriye taşıdığı yük miktarı, ortalamada yaklaşık 50 kg'dır. Ancak motorların gücü simge edilirken, mühendisler bu ağırlığı 75 kg olarak tanımlamışlardır.
365 Nm motor torku ile maksimum performans.
Beygir gücü, bir motorun bir işi ne kadar hızlı yapabileceği gibidir, tıpkı bir arabanın çok hızlı gitmesi gibi. Tork ise motorun ne kadar güçlü olduğunu ifade eder. Beygir gücü yüksek bir otomobil yüksek hızlara çıkabilir ancak yeterli torka sahip değilse hızlı bir şekilde hattan çıkmakta zorlanabilir.
Aracınızın beygir gücünün artması için hava filtresini spor olarak değiştirmeniz ve bunun yanında çeşitli motor modifikasyonları yapmanız hava filtresinin de spor olarak değişmesiyle size beygir gücü olarak yansıyacaktır.
Aracın çekiş gücü iyi olsun isteniyorsa tork devri yani tork verisi önemli. Tork ne kadar yüksekse, aracın yük taşıma kapasitesi de o kadar fazla olacaktır. Büyük ağırlıktaki yükler, büyük çekiş gücü gerektirir. Aracın devir bilgisi torku ifade eder.
110 kw (150 HP) 1500 d/d GAMAK IE2 Döküm Gövdeli Trifaze Elektrik Motoru.
70 KW motor gücü, 93.87 beygir gücüne denk gelmektedir.
Aracın beygir gücü ne kadar yüksekse aracın performansı da o kadar fazladır. 1 HP 746 watt güce karşılık gelir. Araç genellikle şehir içinde kullanılıyorsa aracın 90 HP ve üstünde güce sahip olması gerekir. Kötü arazi koşullarında araç kullanılacaksa daha yüksek güç seviyesine sahip araçlar tercih edilmelidir.
295 Nm motor torku ile maksimum performans.
Bir motorun silindir hacmi 1.6 litre denildiğinde aslında bu yuvarlak bir rakamdır. Gerçek rakam 1598 cc ya da 1580 cc olabilir. Örneğin 4 silindirli bir motorda dört silindirin hacimleri toplamını gösterir. Silindirin taban alanı ile strokunun, yani bir silindirin taban alanı ile yüksekliğinin çarpılmasıyla bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri