Tremor olarak da adlandırılan el titremesi, sıklıkla ellerde olmakla birlikte kol veya bacak gibi uzuvlarda görülen, istemsiz, kontrolsüz ve tekrarlayıcı şekilde ortaya çıkan salınım hareketi şeklinde tanımlanabilir.
Titreme hastalığı ya da tremor, Parkinson hastalığı, multipl skleroz, egzersiz sonrası yorgunluk, aşırı duygusal stres gibi birçok farklı faktör ve hastalığın neden olabileceği, kontrol edilemez sallanmayı tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Esansiyel tremor hastalarına, bulguya yönelik ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisi ile sonuç alınamayan durumlarda cerrahi tedavi tavsiye edilir. En güncel cerrahi tedavi yöntemi olarak beyin stimulasyonu olarak bilinen beynin derin yapılarına yerleştirilen (elektrod) beyin pili ameliyatıdır.
El titremesinin nedeni, ani duygusal reaksiyonlar, açlık veya susuzluk, kan şekerinin düşmesi, aşırı aktif tiroid bezi (hipertiroidizm), stres, yorgunluk, uykusuzluk, aşırı kafein tüketimi, uyarıcı madde kullanımı ve nörolojik sorunlardır.
Genetik faktörlerin etkisi olduğu düşünülen bu titreme, ellerde ritmik ve istemsiz bir şekilde meydana gelir. Bunun yanı sıra, stres, yorgunluk, aşırı kafein tüketimi, düşük kan şekeri, ilaç yan etkileri gibi faktörler de gençlerde el titremesine neden olabilir.
İlgili 27 soru bulundu
B12 vitamini eksikliği gibi bazı sağlık sorunları da el titremesi ile ilişkili olabilir bu nedenle doktorunuza danışarak gerekli tedaviyi almanız gerekebilir.
Parkinson hastalığının ana bulgularını tek tek ele alırsak; Titreme, el titremesi; Başparmağın kontrolsüz hareket etmesi, çene ve dudakta oluşan titremeler, bazen bacak kaslarında olan seğirmeler eşlik edebilir.
Genellikle titreme hastalığı tehlikeli olarak değerlendirilmez. Fakat ileri boyutlarda titreme, kişilerin günlük aktivitelerini yerine getirmesini engelleyebilir. El titremesi her yaşta kişide görülebilmekle birlikte genellikle yaşlandıkça ortaya çıkma ihtimali artar.
“El titremesine hangi bölüm bakar?” ya da “El titremesi hangi doktor?” gibi sorular; “titreme nörolojik bir hastalıktır ve bu nedenle nöroloji doktorları tarafından bakılır.” şeklinde yanıtlanabilir.
El titreme hastalığı hangi bölüm? El titremesi hastalığı için Nöroloji bölümüne gitmek gerekir.
Tremor Hastalığına Tanı Nasıl Konulur? Titreme hastalığının tanısı için belirli bir kan testi ya da tetkik bulunmamaktadır. Bu nedenle, hastalığın tanısı ancak semptomların benzediği diğer hastalıkların ekarte edilmesi ile yapılabilmektedir.
El titremesi egzersizleri arasında ağırlık kaldırma, yoga, tai chi ve dans yer almaktadır. Ağırlık kaldırma egzersizi el kaslarını güçlendirerek daha az titreme ile kullanım sağlar.
Ayrıca vücuda dağılan sinir liflerinin hasarlandığı durumlarda, bazı omurilik hastalıklarında da ellerde titreme olabilir. Astım ilaçları, amfetamin gibi uyarıcılar, psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da ya etki olarak ellerde titremeye yol açabilir.
Esansiyel Tremor dünyada en sık görülen hareket bozukluğudur. Ülkemizde de 40 yaş üzerindeki 100 insanın 4'ünde bu hastalığa rastlandığı bilinmektedir. Esansiyel Tremor hastaları ellerinde, başta ve seste kontrol edemedikleri titremeden şikayetçidir.
Benign (iyi huylu) esansiyel tremor, ailevi tremor ya da kalıtsal tremor olarak da adlandırılır. ET hastalığı olanlar ellerinde, baş, ses veya vücudun diğer bölgelerinde kontrol edilemeyen titremeden (tremor) şikâyetçidirler. Bu durum genellikle erişkin yaşlarda başlar ve yaşlanmayla ilerler.
Psikojenik Nedenler: Psikolojik stres veya anksiyete bazı kişilerde titremeye neden olabilir. Bu tür titreme, "psikojenik tremor" olarak adlandırılır. Yaşlılık: Yaşlılıkla birlikte titreme riski artabilir. Esansiyel tremor gibi bazı tremor türleri yaşla birlikte daha yaygın hale gelebilir.
Uyku ve Dinlenme: Yeterli uyku almak ve dinlenmek, kasların rahatlamasına ve titremelerin azalmasına yardımcı olabilir. Aşırı yorgunluk titremelere sebep olabilir. Stres Yönetimi: Stres ve anksiyete, el titremelerine neden olabilir. Stres yönetimi teknikleri, bu durumların kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.
Psikolojik El Titremesi Kendiliğinden Geçer mi? Gün içerisinde iş hayatı, günlük koşuşturma, yoğunluk ve bu yorgunluğa bağlı gelişen el titremesi; genellikle vücut dinlendiğinde kendiliğinden geçer. Kişinin heyecanına, stresine ve duygu durumuna bağlı gelişen titremeler; mevcut durum sonlandığında ortadan kaybolur.
El titremesi her yaşta görülebilir; fakat orta yaşta daha fazla ve şiddette görülür. Günümüzde gençlerde de yaygın olarak görülmektedir. Eli titreyen her kişinin tek korkusu parkinson hastası olmaktır; fakat ailesel özelliğe bağlı, kalıtsal olan ve de ailesel el titremesi dediğimiz el titremeleri de sıkça görülür.
Titreme hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Hastalığa sebep olan sebep ortadan kaldırılırsa hastalık tedavi edilebilir.
Beyinciğin hastalıklarında ortaya çıkan titreme genellikle ilaç tedavisine iyi yanıt vermez. İlaçlar dışında intramuskuler botulinum toksin enjeksiyonları, çok ileri ve tedaviye dirençli tremorlarda ise talamotomi ve derin beyin stimülasyonu gibi cerrahi müdahaleler tedaviye yardımcı olabilir.
B12 vitamini eksikliğine bağlı gelişen kansızlık türü pernisiyöz anemi olarak adlandırılır ve genellikle halsizlik, yorgunluk, unutkanlık ve baş ağrısı ile karakterizedir. Ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma da bulgulara eşlik edebilir. B12 eksikliği, erken çocukluk döneminde tremora da sebep olabilir.
Özellikle kullanılan çeşitli ilaçlar, alkol tüketimi, kan şekerinin düşmesi, elektrolit dengesizlikleri veya tiroit bezinin fazla çalışması gibi durumlarda kişilerde el titremesi görülebilir. Burada esas nokta, titremenin altta yatan nedenin ortadan kaldırılmasıyla birlikte kaybolmasıdır.
Bununla birlikte, D vitamini eksikliğinin kas gücü ve fonksiyonları üzerindeki etkisi düşünüldüğünde, bu eksikliğin dolaylı yollarla kas kontrolü ve kas gücü üzerinde etkili olabileceği ve bu durumun da el titremesi gibi belirtilere yol açabileceği öne sürülebilir.
Distoni, kasların istemsiz olarak kasıldığı, tekrarlayan bir hareket bozukluğu olarak tanımlanabilmektedir. Özellikle Parkinson hastalığı, esansiyel tremor gibi hastalıklardan sonra en çok görülen hareket bozuklukları arasında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri