Eskiden hassas kumaşların temizliği yapılırken elde yıkama öneriliyordu. Ancak çoğu çamaşır makinesi elde yıkama programı sayesinde bu zahmeti ortadan kaldırdı. Dolayısıyla elde yıkama gerektiren kumaşlarınızı rahatlıkla bu programlarda yıkayabilirsiniz.
Elde yıkama programı, genellikle 40 derece veya altındaki düşük sıcaklıkları kullanıyor. Çamaşırlarda daha az sıkma kullanarak giysilerin tambura takılma veya yırtılma olasılığını azaltıyor. Bir giysinin elde yıkama gerektirip gerektirmediğinden emin olunmadığı durumlarda etiketi kontrol etmek gerekiyor.
Bu yıkama sembolü, giysinin maks. 30 °C'de elde (elde yıkama ile ilgili uygun önerileri bizden alabilirsiniz) veya elde yıkanabilir pamuklular için özel bir elde yıkama programına sahip makinelerde yıkanabileceğini göstermektedir.
Elde yıkama deterjanı makinede kullanılır mı diye merak ediyorsanız, cevap olarak hayır diyebiliriz. Çünkü elde yıkama deterjanları makinede kullanım için uygun değildir. Kaldı ki bazı deterjan çeşitleri de makinede yapılan yıkama işleri sırasında çamaşırlara zarar verebilir.
Doç. Dr. Ahmet Murat KOCA, şunları söyledi: “Eller mutlaka uygun sabunla yıkanmalı ve yıkama süresi en az 30 saniye olmalıdır. Ayrıca ellerde gözle görülür bir kirlenme olduğunda da antimikrobiyal sabun kullanılabilir.
İlgili 37 soru bulundu
RÜYADA ELDE ÇAMAŞIR YIKAMAK
Rüyada elde çamaşır yıkadığını gören kişi günahlarından arınır, tövbe eder, hatalarından ders çıkarır ve istediği hayata kavuşur. Zor ve sıkıntılı durumlardan sonra istediği rahatlığa kavuşacak ve dilediği her şeyi elde edecektir.
Elde Yıkama Yaparken Yumuşatıcı Kullanımı
Çamaşırları elinizde yıkamanız, yumuşatıcı kullanmanıza engel oluşturmaz. Çamaşırlarınızı deterjandan arındırdıktan sonra makineye koyacağınız miktarda yumuşatıcı koyduğunuz 10 lt kadar suya batırabilir, sıktıktan sonra yumuşatıcıdan arındırabilirsiniz.
İpekli bir kumaş olmadığı sürece beyazları 50 veya 60 derecede yıkamak mümkün. Aynı zamanda sentetik, pamuklu ya da yünlü programlardan birini seçmek suretiyle beyazlar rahatlıkla yıkanabilir. Böylece beyazların rengi solmadan rahatlıkla ilk günkü gibi ve tertemiz şekilde kıyafetleri kullanmak mümkün olur.
Aynı zamanda bu tarz yıkamalar için bebek şampuanı ya da yumuşak sıvı sabun da kullanabilirsiniz. Bunun olması için de uygun şampuan ve sabunları kullanmaya özen göstermelisiniz. İpek ve dantel gibi hassas kıyafetler için deterjanla suya sokulduktan sonra herhangi bir durulama gerektirmeyen deterjan kullanabilirsiniz.
Ayakkabıyı Çamaşır Makinesinde Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler. Kısa ve 30 derecelik bir programda çalıştırılmalıdır. Daha yüksek bir derece veya uzun bir program ayakkabıya zarar verecektir. Ayakkabılar ile birlikte başka bir giyim parçası veya benzeri eşyanın yıkanmaması gerekmektedir.
Kumaş olarak ise viskoz, asetat, akrilik, karbon fiber, polyester, naylon ve vinil sentetik kumaşlar arasında olan kumaş türleridir. Bu kumaşlardan olan kıyafetler de hassas ürünler oldukları için bunların çamaşır makinesinde yıkanırken sentetik programda yıkanması gerekir.
Beyaz renkli çarşafları renklilerde olduğu gibi 600 devirde yıkayabilirsiniz. Sıkma programını en fazla 800 yapabilirsiniz. Daha yüksek programlar bu narin ürünlere zarar verecek ve deforme olmalarına yol açacaktır. Çarşaflar, günlük yıkama programlarında yıkanabilirler.
MAKİNEDE YIKAMA NEDEN DAHA EKONOMİKTİR? Elektrikli ev aletleri üreticilerine göre, bulaşık makinesi kullandığınızda elde yıkamaya kıyasla 2,5 kat daha az enerji ve 3,5 kat daha az (35 litreye karşılık yaklaşık 10 litre) su kullanırsınız. Ayrıca zaman kazanırsınız: yılda yaklaşık 70 saati kendinize ayırabileceksiniz!
Havlular kaç derecede yıkanır sorusu, temizlik için oldukça önemlidir. Bu ürünleri yüksek sıcaklıkta yıkamamanız önerilir. Düşük sıcaklıkta temizlenen havlular zarar görmez. Bundan dolayı 30 ya da 40 derecede, hassas program seçmeniz önerilir.
Karışık Çamaşırlar Hangi Programda Yıkanır
Karışık çamaşırları kısa programla ile yıkamak isteyenler, ayrıştırdığı kıyafetleri 30 derecede atması yeterlidir. Bazı narin kıyafetleri yıkamak için farklı programlara geçiş yapmak mümkün. Bu durumda narin giysileri 30 derecede veya soğuk suda yıkamak yeterli olacaktır.
Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir. Sentetik kumaşlar konusunda ise eğer ön yıkama da bulunuyorsa, 50 veya 60 derece ayarlanmalıdır.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Bu çarşaf ve nevresimlerinizi makinenizin varsa sentetik yıkama programında yıkamanız, ürünlerinizin uzun ömürlü olması açısından etkili bir yoldur. Makinenizde sentetik yıkama programı bulunmuyorsa, düşük devirli bir programda 40 derecede yıkayabilirsiniz.
Elde Yıkama İçin Sıvı Deterjan Kullanılmalıdır
Özellikle aşırı hassas çamaşırların elde, düşük sıcaklıklarda yıkanması oldukça önemlidir, elde yıkama yaparken de doğru ürünlerin seçilmesi gerekir.
Ancak yumuşatıcılar, kumaşın su alma kabiliyetini olumsuz yönde etkiler; bu nedenle havlu gibi asıl işi su emmek olan çamaşırlarda dikkatli kullanılmalıdır. Ayrıca çabuk kuruyan spor giysilerde yumuşatıcı kullanılmamalıdır; çünkü yumuşatıcılar terinizi tutmak için tasarlanmış olan lifleri yok edebilir.
Yumuşatıcılar yıkama esnasında çamaşıra gereğinden fazla proton yükler. Bu sayede çamaşırımız yumuşar fakat üzerimize giydiğimizde muhtaç olduğu elektronları vücudumuzdan aldığı için bizi halsiz, bitkin ve agresif hissettirir.
OMO veya Perwoll gibi markalarda iyi seçenekler bulunur. Gerektiğinde, Bingo veya Tursil gibi standart bir deterjan da dantel, ipek veya yünden yapılmamış hassas kıyafetler için iş görecektir. Bebek şampuanı veya yumuşak sıvı sabun da iş görür.
Durulama esnasında beyaz sabunla son bir kez yıkayabilirsiniz. Aslında gerçek anlamda kirli olmayan çamaşırlar direkt olarak sıcağa yakın ılık su ve beyaz sabun ile yıkayabilirsiniz.
Her gün yıkamak zor geliyorsa günaşırı da çoraplarınızı yıkayabilirsiniz. Özellikle hassas kumaşlar için üretilmiş sıvı sabun kullanmanızda fayda var. Yıkarken hiç bir süreçte, deterjan, parlatıcı ya da yumuşatıcı kullanmamaya özen gösterin. Yine ılık su ile en fazla 30-35°C de iyice durulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri