Gıda endüstrisi mikrodalganın en yaygın kullanıldığı alandır. Günümüzde mikrodalga dondurulmuş ürünlerin çözdürülmesinde, kurutma, kavurma ve pişirme işlemlerinde kullanılmaktadır.
İşlenmiş etler; bol miktarda tuz, kimyasal, koruyucu ve tatlandırıcı içerir. Tüm bu zararlı içerikleri mikrodalga radyasyonuyla birleştirince ortaya harika(!) bir yemek çıkacağını söylememize gerek var mı? Eğer kolestrol seviyenizin tavan yapmasını istemiyorsanız işlenmiş etleri mikrodalgada ısıtmaktan vazgeçmelisiniz.
Etlerin mikrodalga fırında pişirilmesi ise, zaman ve enerji tasarrufu sağlaması yönünden tercih edilirken, pişmiş etin kalite özelliklerinin korunmasında uygulanan mikrodalga enerji, pişirme süresi ve pişirilen etin boyutu etkili olmaktadır.
Yiyecekleri taze olarak tüketmek her zaman sağlık açısından yararlıdır. Ancak ne kadar lezzetli ve sağlıklı olursa olsun, bazen taze hazırlanmış bir yemekte sağlık açısından yararını kaybeder ve bir mikrodalga fırında yeniden ısıtırsanız gıda zehirlenmesine neden olabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Mikrodalga fırınlar ise mantar, virüs, aerob ve anaerob bakteriler ile bunların sporlarını öldürmede kolaylıkla kullanılabilir (Rohrer and Bulard; 1985).
Tekrardan kullanılması bakterilerin yemeğin içine çok daha hızlı girmesine neden olur. Yemeklerin en fazla 1 kere ısıtılması gerekir. İkinci kere ısıtılacak yemekte bakteri oranı üretim oranı artacaktır.
Soğuk bir etin pişirilmemesi önerilir ve aynı şey etin ısıtılması için de geçerlidir. Kural olarak, kalan etinizi doğrudan buzdolabından alıp ısıtmayın. Eti buzdolabından çıkarın ve yeniden ısıtmadan önce yaklaşık 30 dakika oda sıcaklığına gelmesine izin verin.
Aslında mikrodalgalarla yiyecekleri ısıtmak onların besin değer- lerini düşürebilir -tıpkı diğer ısıtma ve pişirme yöntem- lerinde olduğu gibi! Standart elektrikli bir fırını çalıştırdığımızda, yüksek direnç nedeniyle ısınan devre elemanları pişirme ala- nındaki hava moleküllerinin kinetik enerjilerini artırır.
Mikrodalga fırın çekirdek kavurmak için en pratik yollardan biridir. Mikrodalga fırında çekirdek kavururken 800W gücünde 4-5 dakika kadar çalıştırmanız yeterli olacaktır. Özellikle mikrodalga fırında kavurduğunuz çekirdekleri hemen servis etmenizi öneririz.
Etinizi mikrodalganın içine sığacak büyüklükte bir kaba alın. Kabınızın aliminyum ya da metal olmamasına dikkat edin. Çözülme özelliğini seçin ve çalıştırın. Böylece etiniz hızlı bir şekilde çözülecektir.
Tavuklar mikrodalgaya konulmamalıdır. Mantar gibi, protein açısından zengindir. Bu, yeniden ısıtma etkisi altında tadını tamamen değiştirir. Tavuk eti, ciddi gıda zehirlenmesine yol açabilecek zararlı bakterileri serbest bırakır. Isıtıldığında sadece tadı değişmekle kalmaz, mikrodalga fırın hiçbir bakteriyi yok etmez.
Mikrodalga ile tekrar ısıtıldığında, bu besin değerlerini kaybedecek ve sindirim problemlerine neden olacaktır.
2.45 Ghz, su moleküllerinin rezonans frekansıdır. Bunun sonucu olarak 2.45 Ghz'lik mikrodalga ışıma en çok su tarafından emilecektir. Çoğu yiyecek de su içerdiğinden ısınacak, mikrodalga fırına uygun tabaklar ise su içermediğinden ısınmayacaktır.
Mikrodalga Çorba Isıtma Bardağı çorbanızı hemen mikrodalgada ısıtmanız için tasarlanmıştır. Kapaklı Mikrodalga Fırın Kabı, özel kilitli kapağı sayesinde çorbanızın dökülmesini engeller ve çabuk soğumamasına yardımcı olacaktır.
İngiltere Kanser Araştırma Derneği'nin yaptığı araştırma neticesinde mikrodalganın kanser yapmadığı saptanmıştır. Ancak, mikrodalgada yemek ısıtılırken plastik kaplar tercih edilirse kansere götüren nedenler doğmaktadır. Çünkü ısıya maruz kalan plastik bir üründe BPA denilen organik bileşik ortaya çıkmaktadır.
Evde kullanılmak üzere imal edilmiş mikrodalga fırınların büyük bir bölümü saatte ortalama 700 kWh ile 1.2 kWh arasında elektrik tüketimine sahiptir.
Günlük hayatta yemeklerinizi saklamak için kullandığınız tabak, çeşitli saklama kapları ya da fincan gibi mutfak gereçleri sağlığınız için zararlı hale gelebilir. Dikkat etmediğiniz takdirde mikrodalga fırınlara koyduğunuz bu ürünler zararlı kimyasallar yayabilir ve hatta yangına sebep olabilir.
Ancak bazı yiyeceklerin tekrardan ısıtılarak tüketilmesi ise ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Etli ve tavuklu yemekler, etler, yumurtalar üzerinde kolaylıkla bakteri üreyebilen yiyecekler arasında yer alıyor.
Yiyecekleri yeniden ısıtırken, her tarafının iyice sıcak olmasına dikkat edin ve bir defadan fazla tekrar ısıtmayın. Sofrada yediğiniz yemeğin kalan bölümünü buzdolabında saklamalısınız. Ertesi veya takip eden günlerde soğumuş yemeğin sadece yenilebilecek kadar olan bölümü ısıtmak gerekir.
Tekrar ısıtılan yemekler içerdikleri birçok besin öğesini kaybeder. Yüksek ısıda pişmiş yemekler buzdolabında düşük ısılarda bekletilmesi sonucu sahip olduğu çoğu besinsel içerikleri kaybeder. Bekletilip tekrar ısıtılan yemekler histaminden zengindir.
Tavuk yeniden ısıtıldığında kötü reaksiyon gösteren proteinlere sahiptir. Soğuk tavuk ısıtıldığında sindirim sorunlarına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri