Burda elektrik alan durgun yuke uygulanan hareketten bagimsiz kuvveti bulmamiza yararken, manyetik alan ise hizin ve yonun etkisini gosterir. Elektrik alan ve manyetik alanlar
Manyetik alan en genel şekilde hareket eden elektrik yüküne etki eden Lorentz kuvveti ile tanımlanır. Manyetik alan, elektrik alanı, akım ve onları yaratan yükler arasındaki bağlantı Maxwell denklemleri ile açıklanır. Özel görelilik kuramı'nda elektrik ve manyetik alan bir nesnenin birbiriyle alakalı iki özelliğidir.
Değişen bir manyetik alan bir elektrik alanı oluşturur, değişen bir elektrik alan da bir manyetik alan oluşturur. Manyetik Alan: Herhangi bir hareketli elektrik yükünün çevresindeki uzay bölgesi, elektrik alana olarak bir de manyetik alanı içerir.
Bir elektrik yükü hareket halindeyken bir manyetik alan üretilir. Bir atomun çekirdeğinin dönmesi ve yörüngesi, bir telden akan elektrik akımı gibi manyetik bir alan üretir. Dönme ve yörüngenin yönü, manyetik alanın yönünü belirler. Bu alanın gücüne manyetik moment denir.
Elektrik ve manyetizma, fizikte en temel kavramlardan ikisidir. Elektrik, yük taşıyan parçacıkların davranışını ve yükler arasındaki etkileşimleri inceler. Manyetizma ise manyetik alanın oluşumunu ve manyetik malzemelerin davranışını açıklar.
İlgili 45 soru bulundu
Manyetik alan, hareketli yüklerin birbirlerine etki ettirdikleri kuvvetin kaynağı olan alana denir. Temel fizik seviyesinde baktığımızda, manyetik alan oluşumundan sorumlu olan şey hareketli yüklerdir.
Doğal olarak normalde durgun olan manyetik alan kuvvet çizgileri de hareketlenmiştir. Bu şekilde hareketli olan manyetik alan kuvvet çizgilerinin bir bobinin sarımlarını kesmesi sağlanır ise elektromanyetik yol ile elektrik enerjisi üretilmiş olur. Bir asansör sisteminde kabinin dengesi için ağırlık kullanılır.
Elektrik alanı, uzay içinde belli bir noktada sabit duran noktasal yüke uygulanan, yük başına düşen kuvvet olarak tanımlanır: F parçacık tarafından hissedilen elektriksel kuvvet, q parçacığın yükü, E parçacığın konumundaki elektrik alan.
Elektrik alanların oluşumu elektrik yüklerine dayanır. Herhangi bir elektrik yüküne sahip nesne- bir atom altı parçacık veya büyük bir obje- etrafındaki uzayda elektrik alanı oluşturur. Değişen bir manyetik alan, elektrik alanı üretir. Elektrik alan oluşumu için gerekli koşul, yüklü bir nesnenin varlığıdır.
Elektrik alanların oluşumu elektrik yüklerine dayanır. Herhangi bir elektrik yüküne sahip nesne - bir atom altı parçacık veya büyük bir obje - etrafındaki uzayda elektrik alanı oluşturur.
Manyetizma ve manyetik alanlar, doğanın dört temel kuvvetinden biri olan elektromanyetik kuvvetin bir yönüdür. Bir yükü hareket ettirebilmemizi ve işe yarar bir manyetik alan oluşturabilmemizi sağlayan iki basit yol vardır: Bir kablodan, örneğin onu bir pile bağlayarak, akım geçmesini sağlayabiliriz.
Yüklerin hareketinden kaynaklanan akımlar manyetik alanın kaynağıdır. Yükler iletken bir telde hareket ettiklerinde bir I akımı oluştururlar. Bu akımdan dolayı herhangi bir P noktasındaki manyetik alan, tel çok küçük parçalara bölünerek bulunabilir.
Elektrik alan formülü: E=F/q şeklindedir. Bu formül elektrik alanıyla herhangi bir q yüküne etki eden elektrik kuvveti arasındaki ilişkiyi bizlere vermektedir. Elektrik alanıyla ilgili tek bir formül yoktur. Aynı zamanda elektrik alanı kq/d2 formülüyle de hesaplanabilmektedir.
F harfi formülde mıknatısın kutbuna ifade eden kuvvet demektir. M harfi ise mıknatısın kutup şiddeti olmaktadır. Bu durumda manyetik alan formülü şu şekildedir; H= F/M olarak ifade edilir.
Elektrik alanının yönü, artı yüklü noktadan çıkıp eksi yüklü noktaya doğru gider.
Elektrik alan çizgileri daima elektriksel potansiyelin azalan doğrultusunu gösterir. Yükün hareketi elektrik alan doğrultusunda ol- duğu zaman, elektrik alan pozitif yük üzerinde iş yapar. Bir negatif yük E elektrik alanı içinde durgun hal- den serbest bırakılırsa, elektrik alana zıt doğrultuda ivmelenir.
Eğer yalıtkan cisim yüksüz ise, yani üzerindeki net elektrik yükü sıfırsa, o zaman elektrik alan değişmez ve aynı kalır. Ancak, yalıtkan cisim bir elektrik yükü taşıyorsa, örneğin negatif yüklü ise, o zaman elektrik alan cismin etrafında değişir.
Elektrik alan elektrik yüklerine bağlı olarak oluşmaktadır. Elektrik alanların oluşması için elektrik yükü olan bir nesneye ihtiyaç vardır. Elektrik yüküne sahip olan nesnenin büyük bir obje tarafından uzayda elektrik alanı oluşturur. Değişen bu manyetik alan elektrik alanı üretir ve elektrik alanı oluşmuş olur.
İletkenin içinde elektrostatik dengede elektrik alan sıfırdır. Elektrostatik denge, yüklerin hareket etmediği, herhangi bir yükün üzerine diğer yüklerden dolayı etkiyen net kuvvetin sıfır olduğu durumdur.
Elektrik alan; E = F/qo şeklinde ifade edilir. Birimi newton/coulomb (N/C)'dur. Pozitif ve negatif yükler bir araya getirilirse, Şekil 2'de görüldüğü gibi elektrik alan çizgileri pozitif yükten çıkıp, negatif yükte sonlanacak şekilde yönelirler.
11.Sınıf Fizik - Elektrik Alan | 2022 - YouTube.
Artı yük için: Alan çiziglieri yükten radyal olarak bütün doğrultularda dışarı doğru yönelmişlerdir. Eksi yük için: Alan çiziglieri radyal olarak yüke doğru yönelmişlerdir. Her iki durumda da alan çizgileri yarıçap boyunca olup sonsuza dek uzanırlar.
Bir mıknatısın içinde, bir uçtaki atomların tümü bir yönde dönen elektronlar içerir - bu arada diğer uçtaki atomlar, tümü ters yönde dönen elektronlar içerir. Dengeli bir şekilde dönmektense, elektronların tümü sıraya dizilir.
Dünya'nın manyetik alanı, yeryüzünü Güneş'ten gelen zararlı ışınlardan koruyan bir kalkan görevi görür. Dünya'nın manyetik alanı, yeryüzünü Güneş'ten gelen zararlı ışınlardan koruyan bir kalkan görevi görür. Eğer bu koruyucu kalkan olmasaydı güneş rüzgârı atmosferi yok eder ve Dünya yaşama elverişsiz bir hale gelirdi.
İndüktörler yardımıyla manyetik alanda enerji depolayabiliriz. Lenz Kanunu gereği, eğer bir devrede akımı değiştiriyorsak, bu değişen akımın oluşturacağı manyetik alanın değişimine karşı gelecek şekilde devrede başka bir akım (yani değişime zıt yönde) daha oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri