52/1a kusur oranı, trafik kazaları ile beraber meydana gelen kavşaklara yaklaşırken hızı azaltmamak anlamına gelmektedir. Bu konuda kurala uyumaması ile beraber ortaya çıkan durum neticesinde yüzde üzerinden cezalandırma gerçekleşmektedir.
52/1-a trafik cezasının anlamı araçların kavşaklara yaklaşırken hızını azaltmaması olarak bilinen bir trafik cezası maddesidir. Yani kısacası aracın kavşağa hızlı girmesi sonucu oraya çıkan trafik cezası olarak tanımlanmaktadır. Araç sürücüleri kavşaklara yaklaşırlarken hızını azaltmalılardır.
52/1 kusur oranı; trafik kazası esnasında kavşaklara yaklaşırken hızı azaltmamak anlamını taşır. Bu konuda kurala uyulmamasıyla ortaya çıkan durum sonucunda da yüzde üzerinden cezalandırma uygulanır.
Nitekim hız ile ilgili 52 1a kusur oranı asli kusur değildir. Trafik kazalarında hız tali kusurdur.
52/1-a trafik cezası kimlere uygulanır? Trafikte özellikle de seyir hâlindeyken trafik işaretlerine ve ışıklarına uymak zorunludur. Trafik işaretlerince belirlenmiş olan kavşak noktalarında, kavşağa yaklaşırken yavaşlamamak ve bu nedenle herhangi bir kazaya neden olmak 52/1-a trafik cezası konusudur.
İlgili 40 soru bulundu
53/1a kusur oranı “sağa dönüş kurallarına uymamak” olarak bilenen Karayolları Trafik Kanunun 53. Maddesi 1. Fıkrası 'a' bendinde belirtilen ihlalin yapılması sonucu trafik kazasının meydana gelmesine sebep olmak demektir. 53 1a asli kusur sayılmaktadır.
51/2-a: Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını % 10'dan % 30'a (otuz dahil) kadar aşmak. 51/2-b: Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını % 30'dan % 50'ye (elli dahil) kadar aşmak.
Kazaların ardından trafik incelemeleri sonrasında kusur oranı %100 olan taraf için herhangi bir hasar karşılaması yapılmaz. Aynı zamanda %100 kusurlu tarafın sigortası ile karşı tarafın mali hasarı karşılanır.
Trafik kazasında %50 kusur, kazaya karışan iki tarafın da %50 oranında hatalı olması anlamına gelmektedir. Araçta meydana gelen hasar masraflarının yarısı karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.
B aracı sağ şeritten dar kavisle dönüş yapmadığı için %100 (K.Y.T.K. 53/a-1 ve Yön:102/a) kusurludur.
Sigortalılar kusur oranlarını, http://www.sbm.org.tr adresindeki "Hizmetler" Menüsü altında "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz" adımından öğrenebilirler.
Kazada Ölüm veya Yaralanma Varsa
Aynı şekilde can kaybı veya yaralanma varsa 154 Alo Trafik ve 112 Acil Servisi aramalısın. Trafik kazası anında dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise aracın trafiğin akışını bozmayacak bir yere çekilmesidir.
Kazalarda kusurun kimde olduğu ise yapılan incelemeler ve Tramer yardımı ile belirlenmektedir. Tramer; “Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi” kurumunun kısaltılmış halidir. Bu sistem tüm sigorta bilgilerini içeren bir veri deposudur. Tramer sorgulama sayesinde bir araca dair sigorta işlemlerinin tamamına bakılabilir.
Trafik kazası yapan tarafların ilgili kazada ne kadar kusurlu olup olmadıkları, kişilerin kazadaki sorumluluk oranına göre hesaplanır. Bu doğrultuda trafik kazalarında kusur oranı %0, %25, %50, %75 ve %100 oranlarında olabilir.
46 a ve Yön:94 a). A aracı, önünde seyreden aracı geçerken sol tarafından gelen diğer aracın geçmesini beklemediği İçin %100 (K.Y.T.K. 54/1-a ve Yön:103/a) kusurlu olup, B aracında kusur bulunmamaktadır.
51/2-a cezası, radar cezası olarak da ifade edilmektedir. Hız sınırını geçen sürücülere, para cezasına ek olarak, 10 ehliyet ceza puanı da işlenmektedir. RADAR CEZASI NE KADAR? Hız sınırını ihlal eden sürücülere 51/2-a cezası, bir diğer adı ile radar cezasının uygulanır ve bu cezanın bedeli 951 TL'dir.
Trafik kazasında yüzde 100 kusur; %100 hatalı olmak demektir. Karşı taraf trafik sigortası hasar masraflarını karşılamaz. Bundan dolayı tamamen kusur olan taraf, -kasko sigortası yoksa- zarar masraflarını kendi bütçesinden ödemek durumunda kalabilir.
Tutanağa göre karşı taraf 52/1 a ve 56/1 a (Asli Kusur) tarafıma ise 52/1 a'dan (tali kusur) kusur verildi.
Tazminat hesaplamasında 10 bin TL maaştan kusur oranı düşülmelidir. Çıkan miktar da maluliyet oranı ile çarpılmalıdır. 10.000 – % 20 kusur oranı=8000 TL. 8000 x 50/100=4000 TL gelir ve aylık işgücü kaybıdır.
Trafik Sigortası Hasar Bedeli Ödeme Süresi
Sigortacı; kaza ve zararın tespit edilmesini sağlayan gerekli belgelerin sigortacıya iletildiği tarihten sonra 8 iş günü içinde hak sahibine tazminat, hastane ve tedavi giderlerini öder.
"Trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmî ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hiz- met bedelleri, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.”
Kusursuz ya da daha az kusurlu olan tarafın değer kaybı, diğer tarafın trafik sigortasından karşılanır. Tabii yaşanan kaza sonucunda tarafların ikisinde de büyük ya da küçük hasarlar olabilir. Bu noktada “Kusurlu tarafın hasarını kim karşılar?” diye soruyor olabilirsin.
51/2a Tali kusur maddesidir.
Peki 2023 yılı 51/2-a cezası ne kadar? 51/2-a Trafik Cezası Ne Kadar? (2023) 51/2-a, 51/2-b, ve 51/2-c ceza maddesi nedir? Karayolları Trafik Kanunun 51. maddesine göre 51/2-a cezası hız sınırı kural ihlalidir. Kısacası 51/2-a cezasına radar cezası da diyebiliriz.
52/1-b trafik cezası tutarı hem maddi bir karşılık hem de ceza puanı şeklinde uygulanır. 2023 yılı için 52/1-b trafik cezası tutarı 436 TL'dir. Ödemeler PTT ya da ilgili ve anlaşmalı bankalar aracılığı ile peşin ya da taksitli olarak yapılabilir. e-Devlet sistemi aracılığı ile ödeme yapmak da mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri