DASK muafiyeti, sigorta şirketinin hasar durumunda sigortalıya ödeme yapmadığı durumlardır. Bu oran poliçe bedelinin belirli bir yüzdesini geçmeyen maddi kayıpların sigorta tarafından karşılanmaması demektir.
Dask muafiyeti vardır ne demek sorusunu zorunlu deprem sigortasında her bir hasar için %2 muafiyet uygulanır şeklinde açıklayabiliriz. Bu da demektir ki poliçe bedelinin %2'sini aşmayan maddi hasarlardan sigorta şirketi muaftır ve bu bedeli aşmamış zararları sigorta karşılamaz.
DASK Sigortasında %2 oranında bir muafiyet vardır ve her bir hasar için bu oran geçerlidir. Muafiyeti açıklamak gerekirse; yaşanan hasar masrafı poliçe bedelinin %2'sini aşmıyorsa, sigorta şirketi bu zarardan muaf olarak hasar ücreti sigortalıya aittir.
Kendi eviniz ya da kiralık daire olması fark etmeksizin konutlar için deprem sigortası yaptırılması gerekmektedir. Doğalgaz, elektrik ve su abonelikleri sırasında DASK talep edilmektedir. Bu nedenle DASK olmadan söz konusu abonelik işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi mümkün değildir.
Bu konuta ilişkin DASK tarafından orta hasar tespiti yapılmış olması halinde, tespit edilen tutardan 15.080 TL'lik avans ödemesinin ve 3.016 TL'lik muafiyetin indirilmesi suretiyle, hak sahibine kalan bakiye ödenir.
İlgili 42 soru bulundu
Deprem Sigortası Fiyatları 2023
Ayrıca Doğal Afet Sigortaları Kurumu iki yapı türü için de farklı metrekare bedeli belirlemektedir. Bu fiyatlandırma betonarme yapılar için 3.016 TL iken, diğer yapılar için 2.080 TL'dir.
Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin %20'si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin %10'u sigortalılarımıza avans olarak ödenecek.
Bu doğrultuda betonarme yapılar için geçerli olan DASK metrekare bedeli, 2023 yılı içerisinde 3.016 Türk lirası olarak ödenecektir. 2023 yılında diğer yapıların DASK sigorta bedeli hesabında geçerli olacak esas metrekare bedeli ise 2.080 Türk lirası olarak belirlenmiştir.
e-Devletten DASK Yapılır mı? Kişilerin yanıt aradıkları sorular arasında “E-devlet üzerinden DASK yapılır mı?” yer almaktadır. DASK poliçesi e-devlet üzerinden satın alınamamaktadır. Sigorta şirketleri ile kamu ve özel bankalar aracılığıyla düzenlenen sigorta poliçeleri e-devlet üzerinden sorgulanabilmektedir.
Poliçede yer alan önemli bilgilerden bir tanesi de muafiyettir. Muafiyet, gerçekleşen hasarın belli bir miktar veya oranının sigortalının üstünde kalmasıdır. Böylece sigortacı hasarın muafiyet tutarını aşan miktarını karşılar, bunun karşılığında ise sigortalı daha az prim öder.
Poliçe hazırlanırken, muafiyet bedeli %2 olarak belirlenmiş ise, herhangi bir hasar durumunda sigorta bedelinin %2'sini aşmayan hasarlar sigortalı kişi tarafından ödenmektedir. %2'yi aşan kısım ise sigorta şirketi tarafından ödenmektedir. Kasko cam muafiyetinde de bu oran uygulanmaktadır.
Kanunlarla zorunlu tutulan DASK, kapsam dahilindeki binalara yapılmadığı durumlarda bu binalar kamu tarafından sağlanan elektrik, su, doğal gaz gibi hizmetlerden faydalanamıyor. Bu hizmetlerden yararlanamadığı gibi DASK poliçesi olmayan binaların satış ve kiralama işlemleri de yapılamıyor.
Genel anlamda muafiyet, sigorta şirketi sigortalının belli bir miktarda anlaşma sağlayarak poliçe detaylarına ekledikleri önemli bir detaydır. Bu belirtilen miktar, poliçe devreye girdiğinden sigortalı tarafından ödenir. Bu durumda muafiyet miktarı ne kadar yüksek olursa prim ödemeleri de o kadar düşecektir.
Tüm bunlara ek olarak bir deprem geçirmiş olan konut için belirli durumlarda deprem sonrası DASK sigortası da yaptırılabilir. Hafif şekilde hasar görmüş olarak tespit edilen yapılar için deprem sonrası DASK, sigortalının beyanı doğrultusunda yapılır.
Köy nüfusuna kayıtlı ve köyde ikame eden kişilerin yaptırdığı binalar, Mesken olarak kullanılmayan yıkım kararı alınmış, bakımsız ve metruk binalar, Herhangi bir mühendislik hizmeti görmeden tamamlanmış binalar, Proje kapsamı dışında çalınarak inşa edilen yapılar DASK kapsamı dışında kalır.
Bu ücret de her yıl için ilgili kurum tarafından güncellenmektedir. 2023 yılı için belirlenen abonelik ücreti KW başına 128,9 TL'dir. Bu ücret baz alındığında ortalama bir mesken için yeni abone olacak kişiden 644,5 TL abonelik ücreti talep edilecektir.
Elektrik hizmetinden yararlanmak için yıldan yıla değişen abonelik açma ücretinin ödenmesi gerekmektedir. 2022 yılı itibariyle bu ücret meskenler için en az 165 TL olup, ortalama gücü 6kW olanlar için 198 TL'dir.
Eğer geçerliliği devam eden bir DASK poliçeniz yoksa, DASK zorunlu deprem sigortanızı, Enerjisa İşlem Merkezine giderek iş birliğimiz kapsamında Sigortayeri web sitesi üzerinden de yaptırabilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası tarifesinde yapılan değişikliklere bakıldığında, betonarme yapılar için 1508 TL olan inşaat birim metrekare maliyet tutarı 3 bin 16 TL'ye, bir mesken için 320 bin TL olan azami teminat tutarı 640 bin TL'ye, poliçe yenilemelerinde uygulanan yüzde 10 indirim, iki katına çıkarılarak yüzde 20'ye ...
b) dask.gov.tr üzerinden sorgulama: Abonelik işlemi yapılacak konuta ait poliçenin numarasının ve konut malikinin kimlik numarasının (TCKN) sözlü veya yazılı olarak beyan edilmesi durumunda, DASK internet sitesi “poliçe sorgulama” bölümünde poliçe numarası ve TCKN bilgisi girilerek poliçe bilgileri teyit edilebilir.
Tazminatlarda DASK'ın açıkladığı metrekare birim maliyeti kullanılıyor. 100 metrekare evi olan bir depremzedenin alacağı maksimum tazminat 301 bin 600 TL. Konutları 120 metrekare olan bir depremzede ise DASK'tan 361 bin 920 TL alabilir.
DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçenizde belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılar.
Eğer kasko poliçesinde deprem teminatı var ve muafiyetsizse hasar masrafları %100 şekilde karşılanır. Kasko deprem muafiyeti olan poliçelerde ise hasar ödemesinde kesinti yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri