Kat Mülkiyeti Kanunu, eski borçlar konusunda yeni ev sahiplerini korumaktadır. Yeni ev sahibi, kat maliki olmadığı döneme ait borçlardan sorumlu tutulamaz.
Yargıtay'ın ve Dairemizin istikrar kazanmış uygulamasına göre abonelik iptal ettirilmedikçe o abonelik üzerinden tüketilen kaçak ve normal kullanım bedelinden fiili kullanıcıyla birlikte abone de müteselsilen sorumludur. Bir başka deyişle, abonelik iptal ettirilmedikçe abonenin sorumluluğu devam eder.
YARGITAY: "ELEKTRİK BORCUNDAN KİRACI SORUMLUDUR"
Miras hukukunun temel prensibi olan külli halefiyet ilkesi gereği eğer müvekkiliniz mirasçılar mirası reddetmemiş iseler mirasbırakanın taraf olduğu abonelik sözleşmesi gereği elektrik kullanım bedelini ödemek zorundadırlar.
Bu borçlar vergi, aidat gibi evin sahipliğinden kaynaklanan borçlar olabilir. Evin eski borçları konusunda “Evin yeni sahibi, eski borçlardan mesul tutulamaz.” şeklinde bir Yargıtay kararı bulunmaktadır. Bu sebeple gayrimenkulü satmadan önce eski borçların ödenmesinde fayda vardır.
İlgili 45 soru bulundu
Yargıtay kararlarına göz atıldığında ortaya şu gerçek çıkıyor: Yeni ev sahibi yani malik, eski borçlardan sadece belirli şartlar altında sorumlu değildir. Örnek olarak mülkün birikmiş emlak vergisi borcu varsa bu borçtan kendisini tamamen ayrı tutamaz.
Kat malikinin mülkiyet hakkı devam ettiği sürece bu ana kurala uymak zorunluluğu vardır. Kat maliki ancak, mülkiyet hakkı sona erdiği andan itibaren bu yükümlülükten kurtulur. Bu andan itibaren sorumluluk -mülkiyetin devri tarihinden sonra gerçekleşen ortak gider, aidat ve avans borçları için- yeni malike aittir.
Vefat Eden Kişinin Aboneliğini Kimler İptal Edebilir? Vefat eden kişinin elektrik aboneliğini veraset ilanında bulunan mirasçılar kapatabilir. İptali ile birlikte güvence bedelinin iadesi tüm mirasçılar veya temsil eden bir kişi tarafından yapılabilir.
İşlemleriniz tamamlandığında eski elektrik aboneliği de otomatik olarak iptal olur. Vefat etmiş bir kişi adına olan elektrik aboneliği, veraset ilanıyla belirtilen ilgili mirasçılar tarafından iptal edilebilir.
Apartman sakinlerinin tamamı ortak alan içerisinde yer alan ve aynı zamanda ortak kullanıma tabi olan bütün masrafları aralarında bölüşerek ödeme yükümlülüğüne altındadır.
d) Elektrik, su, havagazı, doğalgaz abonelik sözleşmelerinde zamanaşımı (10) yıldır.
Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar. Keza, mirasçılar, miras bırakanın borçlarından da kişisel olarak sorumlu olurlar.
Kesme ihbarnamesi bırakıldıktan ne kadar süre sonra elektrik kesilir? Fatura bedeli, bildirimi takip eden beş iş günü (dahil) içerisinde ödenmezse tüketicinin elektriği kesilir.
Kanun koyucu kiraya verene 10 yıllık kiracıyı tahliye hakkı tanımıştır. Tahliye kiracıyı çıkarma hakkıdır. TBK hükümleri uyarınca kiraya veren 10 yıllık uzama süresi sonunda herhangi bir gerekçe olmaksızın kira sözleşmesini feshedebilecektir.
Öncelikle ev sahibinin, Ceza Hukuku yönünden sorumluluğu bulunmaktadır. Zira kiracının elektrik, su veya doğalgaz aboneliklerini kiracının izni olmadan kapattırmak Türk Ceza Kanununa göre suçtur. Ceza kanunumuzun 123. Maddesi ''kişilerin huzur ve sükûnunu bozma'' suçunu tanımlar.
3- Eski kiracıya 'Ya yüksek kira öde ya da çık' denilebilir mi? Ev sahibi kontrat süresi dolmadan kiracısına “Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık” diyemez. Kira artışı TÜFE ya da sözleşmedeki hükümlere göre yapılır. Özetle ev sahipleri kafalarına göre “kiralar çok arttı” diye kiracılarını çıkaramazlar.
Elektrik aboneliği açtırmak yasal mevzuatlar doğrultusunda zorunlu bir işlemdir. Elektrik aboneliği yapılmadan elektrik kullanımı kaçak kullanıma, başkasının adına olan elektrik aboneliği üzerinden elektrik kullanmak ise usulsüz kullanım kapsamına girmektedir. Her iki durumda da cezai yaptırımlar vardır.
E-devlet üzerinden elektrik aboneliği açmak için öncelikle T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yapmalısınız. Sonrasında açılan sayfada bulunduğunuz bölgenin elektrik şirketinin adını yazarak Bireysel Abonelik Başvurusu bölümüne ardında da “Yeni Başvuru” butonuna tıklayabilirsiniz.
Kira kontratı yok ise kira kontratından dolayı mal sahibi ile aralarında çıkabilecek her türlü sorumluluğun kendisine ait olduğuna dair yazılı beyan ile birlikte ikametgah senedi Güvence bedeli ve damga vergisi tahsil edilir.
Kişinin hayat sigortası yoksa borç, vefat eden kişinin yasal varisine kalır. Yasal varis veya varisler, kişiye ait tüm mal, mülk ve menkul kıymetleri miras olarak alırken aynı zamanda borcu da üzerine alır.
Bu ücret de her yıl için ilgili kurum tarafından güncellenmektedir. 2023 yılı için belirlenen abonelik ücreti KW başına 128,9 TL'dir. Bu ücret baz alındığında ortalama bir mesken için yeni abone olacak kişiden 644,5 TL abonelik ücreti talep edilecektir.
Elektrik aboneliğini üzerine almadan usulsüz kullanım yapan veya taşınırken aboneliğini iptal ettirmeyen yaklaşık 2 milyon tüketici, başkasının elektrik borcunu ödeme riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Usulsüz elektrik kullanımı tespit edildiğinde kesme açma bedelinin 5 katı faturaya yansıtılıyor.
Aidat ödemeyen kiracıya nasıl icra takibi yapılır? sorusuna cevap arıyorsanız, kiracısı aidat borcunu ödemeyen ev sahibi kiracıya noter aracılığı ile ihtarname çekebilmektedir. Buna uyulmazsa ve ikinci bir ihtarnameye ihtiyaç duyulursa son bir defa daha ihtarname çıkarılır. Bu adımdan sonrası ise icra takibidir.
Buna göre; Bağımsız bölümde kiracı olarak bulunan kişi kat maliki tarafından ödenmeyen aidatlardan sorumludur.
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, yönetim planında, “yöneticinin kat malikleri tarafından seçileceği” maddesi yer alıyorsa, kat maliki olmayan kişiler yönetici olamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri