Haside (Konya Haside Tatlısı / Konya Kara Helvası), bir çeşit un helvasıdır. Bazı yörelerde benzer tatlılar hoşmerim olarak adlandırılır.
Sinop'un meşhur hasuda tatlısı, sadece 4 malzeme ile yapılır. İçerisinde rafine şeker yoktur. Pekmez ile tatlandırılan bu tatlı, Karadeniz mutfağında oldukça popülerdir.
Aside tatlısı; un, tereyağı ve pekmez kullanılarak hazırlanan, içinde şeker olmayan, oldukça pratik, lezzetli ve de çok hafif bir tatlı tarifidir. Aside tatlısı Kayseri yöresine ait bir tatlıdır. Kıvamı muhallebi kıvamına yakındır, helva gibi olmamalıdır.
14. Aside. Aside de Anadolu'nun birçok ilinde rastlayabileceğiniz bir Osmanlı tatlısı. Aslında daha çok Kayseri ile özdeşleşmiş bir lezzet ama komşusu Nevşehir'de de kendini gösteriyor.
İlgili 43 soru bulundu
Kayseri'nin meşhur tatlısı nevzine, orijinalinde 3 çeşit yağın karışımıyla yapılan çok lezzetli bir tatlıdır. Bu tarifte herkese hitap etmesi için yağ oranı yeterince azaltılmıştır. Lezzetinden bir şey kaybetmemiştir emin olabilirsiniz :) Tahin ve pekmezin uyumunu Türk milleti olarak iyi biliriz.
Dolaz (Kayseriye Ait Bir Tatlı)
Pelte (Nevşehir yöresi)
Hasuta şeker, un, su ve nişastanın karışımıyla ortaya çıkan bir çeşit tatlı. Özellikle bebek, çocuk ve hasta yemeği olarak da bilinen hasuta Erzurum mutfağına ait ve kolaylıkla yapabileceğiniz bir lezzettir. Malzemelerini evde kolaylıkla bulabileceğiniz gibi mutfağınızı da dağıtmayacak cinstendir.
Geleneksel Türk tatlılarındandır. Bolu yöresinde palize, Şanlıurfa yöresinde palıza, Aydın yöresinde pelvize,Samsun ve yöresinde palüze Mersin yöresinde paluza, denilmektedir.
Sivas'ın yöresel tatlarından Kubbe Tatlısı tarifi, Mutfağım programında... Yapılışı: Bir paket margarin eritilir.
Köftü Konya yöresine ait bir tatlı çeşididir.
Sıvıyağı ve tereyağı büyük bir tavaya koyup biraz kızdırın ve yaptığınız karışımı tavaya dokun jajerun kaynayana kadar karıştırın devamlı. Kaynamaya başladıktan sonra, şeker vanilya ilave edin ve 10 dakika daha karıştırarak kısık ateşte pişirip ocaktan alin ve sıcakken servis yapın.
Peltenin hazırlanışı
Nişasta ve toz şekeri bir tencereye alıp kaşık ile iyice karıştırın. Su, limon suyu ve limon kabuğu rendesini ilave edip iyice karıştırın. Orta ateşte sürekli karıştıararak pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağı kısın ve 2-3 dakika daha karıştırarak pişirmeye devam edin.
2 su bardağı pekmez ve 1 su bardağı yağı teflon tencereye konulur. İçine azar azar un ilave edilip macun kıvamına gelene kadar karıştırılır. Daha sonra tencere kısık ateşteki ocağa alınır. Ve devamlı karıştırılarak pişirilmeye başlanır.
Sahine, peygamber efendimizin döneminde islam mutfağında yer alan ve genellikle ismi çok az bilinen, bal, tereyağı ve tahinden oluşan enfes bir lezzettir. Genellikle Ramazan aylarında sahurda tüketilen sahine tatlısı, tam bir enerji ve şifa deposu olarak bilinen çok lezzetli bir tariftir.
Kasefe ( Erzincan Yöresi )
Mayasız hamur ile yapılan eriştenin şekerle kaynatılıp, üzerine kızgın yağ dökülerek servis edildiği şilofta tatlısı Antalya'nın yöresel lezzetlerinden biri. En üste dövülmüş ceviz ve badem serpilip sunulur. Loğusa kadının sütünü arttırdığına inanılır.
4 bardak su kaynatılır, 1 bardak su ile nişasta karıştırılır, kaynar suya ilave edilir karıştırılarak pişirilir. Piştikten sonra bir tepsiye dökülerek üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilir. Ceviz serpilerek servise sunulur. Sıcak olarak yenir.
Nevşehir'e Osmanlı sarayından geldiği düşünülen yöresel tatlılar arasında en çok bilinen tatlılar; Dolaz, Aside, Bulamaç, Köftür, Un Helvası, Kayısı yahnisi, Ayva dolması, Zerde tatlıları sayılabilir.
Nişasta ile suyu küçük bir tencereye yada biraz derin bir tavaya alıp karıştırıp özdeştirelim. Daha sonra ocağa bırakalım sürekli de karıştıralım 5 dakikada sonra kaynamaya başlar. 2 dakika daha kaynatalım ki unsuluğu gitsin. Sonra şekeri ekleyelim karıştıralım ocaktan alıp derin tabağa bırakalım.
Nevşehir Kapadokya Bölgesinin ortasında, Aksaray-Kayseri Karayolu üzerinde ve Kırşehir-Niğde Karayoluyla birleşen kavşakta yer alır. 1954 yılında Niğde'den ayrılarak il olmasıyla gelişmeye başlamıştır.
Malatya kadar olmasa da Nevşehir'in de kayısısı meşhur. Üstelik burada kayısı, sadece kurutulup yenen bir yemiş değil aynı zamanda bildiğiniz parça et veya kıyma ile dolması da yapılan bir yemek malzemesi. Kayısı ve etin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan tatlı-tuzlu uyumuna şaşırırsınız.
Anadolu Selçuklular ve Osmanlılar döneminde ismi "Muşkara" olan Nevşehir'in, dünya çapında meşhur turistik yerlerinin başında Kapadokya ve Peribacaları gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri