Elektrik çarpması sonucunda kişi acı hissedebilir ya da yaralanabilir. Çoğunlukla acıya neden olsa da her zaman iç organlar zarar görmez. Elektriğin vücuda girdiği ve vücuttan çıktığı noktalar zarar görür. Bununla birlikte vücut içinde ilerlediği yoldaki dokular da hasar alır.
Elektrik Çarpması vakalarında insan vücuduna giren elektrik akımı cilt ve cilt altı dokularda yanıklar oluşmasına neden olur. Ayrıca kas yapısında hasarlara yol açarak organ yetmezliğine yol açabilir.
Elektrik Yanıklarında:
· Hasta/yaralıya kesinlikle su ile müdahale edilmemelidir, · Hasta/yaralı hareket ettirilmemelidir, · Hasar gören bölgenin üzeri temiz bir bezle örtülmelidir, Derhâl 112 aranarak, tıbbî yardım istenmelidir.
Bu voltajdaki ve 55 Volta kadar elektrik insana zarar vermez. 55 Volt üzeri elektrik tehlikelidir, 220 Volt elektrik ise insanı öldürür.
İlgili 44 soru bulundu
Meydana gelen yaralanmanın türüne bağlı olarak elektrik çarpması tedavisi kapsamında yapılabilecek çeşitli uygulamalar şu şekildedir: Antibiyotik kremler ve steril örtüler vasıtasıyla yanık tedavisi yapılması Ağrı kontrolünün sağlanması Damar içi yoldan hastaya sıvı verilmesi.
#elektrik #mühendislik #enerji - YouTube. Elektrik kaç voltta çarpar? İş sağlığı güvenliği için kabul edilen değerler şu şekilde; 50 mA değerinin üzerindeki akım ölümcül etkiye sebep olabilir. Alternatif akım için 50V, doğru akım için 120 volt üzerindeki gerilimler, tehlikeli gerilim olarak isimlendirilir.
“Elektrik çarpması sonucu kalp hasar görebilir ve kalp ritmi bozulabilir. Bu durumda kalp masajı yapmak gerekir. Ancak kalp masajı yapmak için ilk yardım eğitimi almak gereklidir. Elektrik çarpan kişinin nefes aldığından ve kalp atışının normal çalıştığından emin olduktan sonra masaj bırakılmalıdır.
Elektrik akımına maruz kalmak kişide çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. İç kanama başlayabilir; kişi sinir, kas veya organ kaybı yaşanabilir. Yanıklar, düzensiz kalp atışı, karıncalanma hissi, bilinç kaybı ve baş ağrısı bu sorunlar arasındadır.
Vücuttaki statik elektriği atmanın en kesin ve etkili yolu banyo yapmak hatta gusl abdesti almaktır. Vücudun tamamının su ile buluşmasıyla, vücutta biriken statik elektrik boşalır. Kişi gusül abdesti alarak, bedenin tamamını yıkamış olur ve bu sayede vücuttaki statik elektrik vücuttan atılır.
Acil servis müdahalesi sonrası hastaneye yatış ve taburculuk durumlarına ise aşağıda belirtildiği doğrultuda karar verilmesi gerekmektedir. 6-8 saat sonra disritmi olmamalıdır.
Şiddetli elektrik çarpması gibi şiddetli ağrıların meydana gelmiş olduğu nevralji hastalığı için gidilmesi gereken bölüm Nöroloji bölümüdür. Bu bölümden doktora randevu alabilir ve en doğru tedavi yöntemlerine uzmanlar tarafından erişim sağlayabilirsiniz.
Bir doku tüneli olan kübital tünelden dirseğin içine geçer. Bu noktada sinir deri üzerinden hissedilebilir. Dirseğin iç kısmı bir noktaya vurulduğunda hissedilen elektrik çarpma hissi bu sinirle ilgilidir. Ulnar sinir tuzak nöropatisi koldaki ulnar sinir sıkıştığında meydana gelir.
Minik çarpılmaların nedeni genelde elektriğin çok iyi dolaşmadığı yalıtım malzemelerinde biriken aşırı elektrik yüküdür. Bu yalıtkan malzeme, pozitif yüklü başka herhangi bir nesneyle temas ettiğinde elektronları serbest bırakır ve bu şoka neden olur.
Düşük gerilimli akımlarla elektrik çarpmasının ölüme neden olduğu durumlarda kazazedeler genel olarak ventriküler fibrilasyon dolayısı ile hayatını kaybeder. Yüksek gerilim kazalarında ise büyük yanıklar görülür. Ventriküler fibrilasyon, kalp ritminin bozularak kan pompalama görevini yerine getirememesidir.
Elektrik çarpması, bir ya da daha fazla insanın üzerinden elektrik akımının geçip, elektrik akımının vücut ile temas eden ilk yerin belli bir süreyle acıması (veya başka tepkiler vermesi) durumuna denir. Her insanın aynı güçle geçen elektrik akımına tepkisi farklıdır.
Ellerin ıslak değilse çarpmaz.Çarpsada öldürmez çünkü 48 volt vücudunu iletken yapacak kadar yüksek değil. Voltaj silahtır, akım kurşundur. 48V sınıra yakın bir değer, fazla elleşmeyin. 48 volt insanı çarpmaz DC akımda ama AC olursa hafif gıdıklar sizi ama 60 volt ve üzeri titretir çarpar yani...
Benim bildiğim 220V'a kapılırsa şayet, 5-10 sn kadar kalırsa hayati tehlikesi olur. Yani 220V ne demektir, çok yüksek bir volt.
Elektrik çarpmalarında ölüm mekanizması ventriküler fibrilasyon, solunum kasları spazmı, solunum ve kardiyak merkezlerin felci ve termal yanıklardır.
Öncelikle bilinmesi gereken husus şudur ki elektrik çarpmasına maruz kalan kişinin elektrik hattıyla bağlantısı kesilir kesilmez kişiye dokunabilirsiniz. Kişi elektrikle yüklenmez. Kişinin nefes alıp almadığı kontrol edilir. Solunum durmuşsa dilin boğaza kaçıp kaçmadığı kontrol edilir.
Elektrik kesilemiyorsa iletken olmayan bir kumaş (ıslak olmayan bir kazak, atkı vs) ile çocuğu sarıp hemen elektrik kaynağından çekin. Solunum ve kalbini kontrol edin, gerekiyorsa kalp masajı ve suni solunum başlayın. Solunum başlar başlamaz acil servise götürün.
ACİL SERVİSTE TANI
IV sıvı resüsitasyonu için 1. Saatte 10-20 ml/kg ringer laktat yada serum fizyolojik verilir. • Arteriyel kan pH> 7.5 in üzerinde olacak şekilde 44- 50 mEq/lt sodyum bikarbonat infüzyonu.
Yapılan çeşitli deney- ler ve ölçüler sonunda 220 V'da insan vücudunun direncinin 1000 ohm-3300 Ohm arasında ve 50V'da 1600 Ohm-5 Ohm arasında değerler aldığı tespit edilmiştir. Ortalama olarak bu- nun 1000 Ohm ile 3000 Ohm arasında değerler aldığı kabul edilebilir.
İnsan vücudundan yüksek akım geçmesi ve bu esnada doku yüzeylerinin ve iç organların tahrip olması durumuna “elektrik çarpması” denir. Evlerde sıkça yaşanan elektrik çarpması, hasarlı kablolar, yaşam alanlarındaki prizler, yıldırım düşmesi ve elektrikli aletlerdeki kaçak akımlar sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Elektrik telleriyle taşınan yüksek akım hem insanlar hem de hayvanlar için hayli tehlikelidir. Teldeki akımın tamamının ya da bir kısmının canlının vücudundan geçmesi yani elektrik çarpması ölüme kadar varan sonuçlara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri