Kaynak banyosunun oluşumundan itibaren elektrik akımı kesilerek iş parçalarına basınç uygulanır ve bu basınç altında soğuma gerçekleştirilerek sökülemeyen türden bir birleşim sağlanmış olur. Bu yöntemle yapılan kaynak işleminin genel adı elektrik direnç kaynağı olarak adlandırılır.
Direnç alın kaynağı yöntemi genellikle boruların, yuvarlak kesitli malzemelerin, kare kesitli malzemelerin ve düz sacların birleştirilmesinde kullanılır. Bu kaynak yöntemi ile çelik ve alaşımlarının kaynağı başarılı olmaktadır.
Direnç kaynağı, iş parçalarından geçen elektrik akımına karşı iş parçalarının gösterdiği dirençten sağlanan ısı ve aynı zamanda basınç uygulanmasıyla gerçekleştirilen bir kaynak yöntemidir. makinesindeki elektrotlar veya çeneler aracılıyla uygulanır.
- Elektrik Direnç Kaynağı: Basınç altında bir arada tutulan metalik parçalardan geçirilen elektrik akımına karşı gösterilen direnç ile parçalar ısıtılır. 2. Katı Hal Kaynak Yöntemleri: Basınç ve/veya ısı kullanılır. Ancak ısı etkisi parçaları ergitmez ve yumuşatarak atomik yayınmayı (difüzyon) kolaylaştırır.
Ergitme Kaynağı; malzemeyi yalnız sıcaklığın tesiri ile bölgesel olarak eritip, ilave metal katarak veya katmadan birleştirmektir. Basınç Kaynağı; malzemeyi genellikle ilave metal katmadan basınç altında bölgesel olarak ısıtıp birleştirmektir.
İlgili 43 soru bulundu
Kaynak değerlerinden değişikliğin en çok yapıldığı kısım, akım şiddetidir. Kaynak makineleri 10-600 amper arasında kaynak akımı üretebilirler. İşte kaynak akımının ayarlanması, bu değerler içerisinde mümkündür. Doğal olarak ayar aralığı, makinenin cinsine göre farklılıklar gösterir.
Alın kaynağı birleştirme yöntemi, bir alın kaynak makinesi kullanılarak kaynatılacak olan boruların uçlarının traşlanıp her iki ucun belli bir ısı altında baskı ile birbirlerine doğru itilmesi suretiyle yapılan işlemdir. Alın kaynak birleştirme yöntemi ile 1200 mm çapa kadar olan Hdpe borular kaynatılabilir.
Kaynak banyosunun oluşumundan itibaren elektrik akımı kesilerek iş parçalarına basınç uygulanır ve bu basınç altında soğuma gerçekleştirilerek sökülemeyen türden bir birleşim sağlanmış olur. Bu yöntemle yapılan kaynak işleminin genel adı elektrik direnç kaynağı olarak adlandırılır.
iyi yapılırsa kaynatılan malzemenin kendi dokusundan bile sağlam olur. "Sadece bir punto bile 70 kg taşır" diyor kaynakçılar.
Kaynak akımı, zamana göre küçük tutulursa “uzun süreli kaynak” türü olur ve ısıtılan bölge yine genişler. Kaynak akımı fazla olursa elektrotlardan malzemeye akım geçişindeki zorluklardan dolayı, ark ve çatlaklar oluşabilir. Bununla birlikte yüksek akım, patlamalara ve elektrot bozulmalarına sebep olur.
Pozisyonda kaynak için boru ile zemin arasındaki mesafe en az 400 mm olacaktır (şek. 319). Tranşelerde kaynakçının rahat hareketine olanak sağlamaya yeterli genişlik bulunacaktır.
Punta kaynakta; materyal erir, akımın kesildiği noktada parçaları kaynaştırır; elektrotlardan gelen basınç korunur ve erimiş “külçe” katılaşarak eklem noktasını oluşturur. Kaynak ısısı, bakır alaşımlı elektrotlar aracılığıyla iş parçasına aktarılan elektrik akımı tarafından üretilir.
Kaynağın köpürmesi genellikle gaz korumasının doğru yapılmaması nedeniyle meydana gelir. Gaz debisinin istenenden çok veya az olması kaynak banyosu üzerinde gözeneklenmeye neden olur. Bunun önüne geçmek için yapılacak şeylerin başında kaynak torcu ucundan gaz akış debisi ölçülmesi gelir.
Elektrik akımı yoluyla bir iletkende elektron hareketi oluştuğunda iletken bu elektronların geçmesine karşı zorluk, bir bakıma direnç gösterir. İletkenin gösterdiği direnç, iletkende elektron sayısıyla bağlantılı olarak ortaya bir ısı enerjisi çıkmasına neden olur.
*Punta atmak, kaynak yapmak demektir. Metal olan iki şeyi punta, nokta ile birbirine tutturmaktır.
Kaynak Makinesi Kaç Amper Olmalıdır? Kaynak işleminin doğru, emniyetli, sorunsuz şekilde gerçekleştirilmesi için gerilimin en az 25 -55 volt, şiddetinin ise maksimum 10 -600 amper olması gerekir.
Kalınlığı 16 mm veya daha ince elemanlar içinde teşkil edilen dairesel ve oval dolgu kaynakların kalınlıkları, eleman kalınlıklarına eşit alınacaktır. Kalınlığı 16 mm'yi aşan elemanlarda, kaynak kalınlığı en az eleman kalınlığının yarısı kadar alınacaktır; ancak bu değer 16 mm'den da az olamaz.
Elektrodu kibrit gibi düşünün, sürtmeden yanmaz ama kibrit kadar çok olmayacak. Kaynak iki uç arasındaki boşlukta ark atlaması sonucu oluşan bir ergimedir. Elektrodu değdirip bekleseniz arada boşluk kalmaz yapışır.
geçişli f. (< punta+la-mak) Torna, planya, freze vb. tezgâhlarda işlenecek parçaları verilecek şekle göre küçük delikler açarak işâretlemek: Kaynak ağızlarını açtıktan sonra yerine cuk diye oturan parçaları önce beş altı yerinden puntalayıp... kaynattım (Yelken Dünyası).
Elektroslag kaynağı, bir elektrik akımının bir ergimiş dekapan (flux) ya da cüruf arasından geçerken hasıl ettiği ısıyı kullanan bir ergitme kaynağı sürecidir. Bir "kök" aralığı ile birbirlerinden ayrılmış birleştirme kenarları ergime noktasına getirilir ve aralık ergimiş ilâve metalle doldurulur.
Örtülü elektrod ark kaynağı, kaynak için gerekli ısının, örtü kaplı tükenen bir elektrod ile iş parçası arasında oluşan ark sayesinde ortaya çıktığı, elle yapılan bir ark kaynak yöntemidir.
Argon gazı, farklı kaynak tekniklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Argon kaynak gazı, çevresindeki atmosferin korunması için bir kalkan görevi görür. Bu, kaynak işlemlerini daha kesintisiz ve dayanıklı kılan çeşitli avantajlar sağlar.
Rutil elektrodlar, ergimi metali ta Ûyan lüzucetli (viskoz) bir cüruf hasÛl etmekle duvarda yatay ve dik kaynaklara uygun olurlar. Bu elektrodlar do₣ru (genellikle eksi kutupta) ve alternatif akÛmla ve her pozisyonda kaynak eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri