Genel olarak elektrik motoru yapısı, bir rotor (dönen parça) ve stator (sabit parça) olmak üzere iki temel bileşenden oluşurlar. Rotor, manyetik alan içinde dönerek hareket sağlar ve genellikle bir şaft üzerinde yer alır.
Her elektrik motoru biri sabit (stator) ve diğeri kendi çevresinde dönen (rotor ya da endüvi) iki ana parçadan oluşur. Bu ana parçalar, sargılar gibi elektrik akımını ileten parçalar, manyetik akıyı ileten parçalar ve vidalar ve yataklar gibi konstrüksiyon parçaları olmak üzere tekrar kısımlara ayrılır.
Elektrik motorları, temelde, doğru akım(DC) ve alternatif akımla(AC) çalışan motorlar olarak ikiye ayrılır. Alternatif akımla çalışan motorlar da kendi aralarında senkron ve asenkron motorlar olarak ikiye ayrılıyor. Doğru akımla çalışan motorlar da genellikle fırçalı ve fırçasız olarak kategorize ediliyor.
Aspiratör, fan, klima, soğutucu-ısıtıcılar, elektrikli ev gereçleri, el aletleri, makine otomasyonu, robotik uygulamalar, laboratuvar-medikal aletler, gıda pişirme-saklama, tarım ve hayvancılık uygulamaları, ev ve fabrika otomasyonu, iletişim sektörü ve otomotiv, kısaca hareket gereken her alanda…
Elektrik Motoru Temel Çalışma Prensibi
Mıknatısların itme ve çekme gücüne bağlı olarak dairesel hareketler oluşmaktadır. Kuvvet etkisi de bu makinelerde en önemli noktalardan biridir. Aynı şekilde yapılan rotor projeleri içerisinde de doğru akımda enerji verilmesi elektrik motorunun prensibini etkilemektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Elektrik motorları, elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren cihazlardır. Bu motorlar, manyetik alanlar arasındaki etkileşimden kaynaklanan kuvveti kullanarak dönme hareketi üretir. Elektrik motorları, çeşitli boyutlarda ve tiplerde mevcuttur ve farklı uygulamalarda kullanılmaktadır.
Motorlar aslında kullandıkları yakıt türü ile, kimyasal bir reaksiyon meydana getirerek çalışan ve buna güce dönüştürme yeteneği olan sistemlerdir. Dıştan yanmalı motorlarda ise, meydana gelen ısı ile mekanik enerji meydana getirir ve motor çalışması sağlanmış olur.
Elektrik Motorları Nasıl Çalışır? Elektrik enerjisini hareket enerjisine dönüştüren elektrik motorları elektromanyetizmanın temel ilkelerine göre çalışır. Bilindiği gibi, akım geçen bir iletken, manyetik alan içerisinde bulunuyorsa iletkene bir kuvvet etki eder.
Orta ve büyük güçteki makinelerde ana kutuplar ve bunların arasına yerleştirilmiş yardımcı kutuplar bulunur. Doğru akım makinelerinde kutuplar, manyetik alanın meydana geldiği kısımdır.
Motor sargıları yükü karşılayabilmek için daha fazla akım çekmekte ve sargıların ilaveten daha fazla ısınmasına yol açmaktadır. Kritik seviyeye gelen sıcak artışı motor yalıtımını zayıflatmaktadır. Motorun sık sık durma ve sık kalkış yapması halinde stator ve rotor sargılarında aşırı ısınma meydana gelmektedir.
Elektrik motorları çeşitleri temelde 2 ana çeşit üzerinden incelenmektedir. Bu çeşitler; AC motorlar, DC motorlar, şeklinde isimlendirilir.
1| Gerilim (Volt)
Tek fazlı motorlar için ortak 60 hz frekanstaki gerilimler için 115 volt, 230 volt ve 115/230 volttur. Üç fazlı motorlar için ise ortak 60 hz frekanlarda gerilimler 230 volt, 460 volt ve 230/460 volttur.
Elektrik motorlarında görülen arızalar ve yüksek titreşimler genellikle mekanik ve elektromagnetik nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bu makinalarda titreşimlerin nedenlerini belirlemenin en etkili yolu tahrik motoru üzerinde yapılan kalkış (run-up) ve duruş (coast-down) testleridir.
Yani bir elektrik motoru hem motor olarak hem de dinamo veya alternatör olarak çalışabilir. Piyasada çok çeşitli türde motorlar bulunuyor. Bunlar arasında doğru akım motoru (DC motor) ve adım motoru (step motor) önemli bir yere sahip. Bu motorlar yardımıyla kolayca elektrik üretmek mümkün.
Elektromanyetik frenli motorlar, genel olarak vinçlerde kullanılan yaylı sistemler bütünüdür. Koruma sistemi olarak redaktöre bağlı olarak çalışır. Genel olarak çalışma sırasında meydana gelen elektrik kesintisi gibi olumsuz durumlarda, ani bir frenleme sağlanmasına destek olur.
Bir elektrik yükü hareket halindeyken bir manyetik alan üretilir. Bir atomun çekirdeğinin dönmesi ve yörüngesi, bir telden akan elektrik akımı gibi manyetik bir alan üretir. Dönme ve yörüngenin yönü, manyetik alanın yönünü belirler. Bu alanın gücüne manyetik moment denir.
Elektrik motorlarını sınıflandıracak olursak; DC motor doğru akımla çalışan elektrik motorlarıdır ve AC motor alternatif akımla çalışan elektrik motorlarıdır.
manyetik kuvvetinin büyüklüğü ve yönü, parçacığın hızına ve B manyetik alanının büyüklüğü ve yönüne bağlıdır. - Yüklü bir parçacık manyetik alan vektörüne paralel yönde hareket ettiği zaman ona etkiyen manyetik kuvvet sıfırdır.
Evlerimizde günlük kullandığımız çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, mikrodalga fırınlar, saç kurutma makinesi, elektrikli traş makinesi, elektirikli ısıtıcılar, bilgisayarlar, cep telefonları vs. Makina ve cihazların her birinin çevresinde elektromanyetik alan mevcuttur.
Bunlara, şimşek çakması, televizyon dalgaları, radyo dalgaları, mikro dalgalar ve fırtınalar örnek olarak verilebilmektedir. Elektromanyetizma bilimi, yüklerden ve elektrik oluşumlarından sorumlu tutulmaktadır. Faaliyet alanlarına giren elektrik ve yükler konusu fizikçilerin en önemli faaliyet alanıdır.
Günümüzde pek çok elektrikli ev aletinin içerisinde elektromıknatıs yer almaktadır. Ancak ütü, elektrik motoruyla çalışan bir cihaz olmadığı için ütünün içerisinde elektromıknatıs bulunmaz.
Marş motoruna ilk hareket için elektrik verir. Motorlu taşıtlarda elektrik enerjisi ile çalışan sistemlerin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılır. Motor çalışmazken aydınlatma sistemi ve alıcıları çalıştırır.
Motor içerisinde hareket eden parça rotor, sabit olan parça ise statordur. Elektrik akımı iletildiğinde rotor ve stator arasında manyetik bir alan oluşuyor. Manyetik alan ile rotor hareket ediyor ve elektrik enerjisi, hareket enerjisine dönüşmüş oluyor. Araç bu sayede hareket ediyor.
Motorlar kuvvet makineleridir. Kuvvet makineleri yakacak maddelerinin (kömür, benzin, motorin, LPG) enerjisini veya doğal enerji kaynaklarındaki (akarsular, rüzgâr) enerjiyi mekanik enerjiye dönüştüren makinelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri