Tipik bir elektrik motorunun yapısı genellikle bir rotor, bir stator ve bir komütatörden oluşur. Rotor, manyetik bir alana sahip mıknatıslar veya elektromıknatıslarla donatılmış bir mil şeklindedir. Stator, rotor etrafında konumlandırılan sabit manyetik alanları içerir ve genellikle bobinlerden oluşur.
Mıknatıslar, manyetik alanlarının özellikleri sayesinde birçok alanda kullanılır. Elektrik motorları, hoparlörler, manyetik tutucular, manyetik kapılar, manyetik süspansiyonlar ve manyetik veri depolama cihazları gibi birçok cihazda mıknatıslar kullanılır.
Düşük güçlü motorlarda stator olarak genellikle sabit mıknatıs kullanılır. Rotorda ise sarımlar yer alır. Akımın sarımlardan geçişini sağlamak üzere motor üzerinde fırça-kollektör yapısı bulunur. Bu yapı, motorun dönüşü sırasında sarımlardan geçen akımın belirli zamanlarda yön değiştirmesini de sağlar.
Elektrik Motorlarında Manyetik Alanı İtme Çekme
Bunun için manyetik alan içerisinde itme ve çekme kuvveti ayarlanır. Her iki şekilde de tasarlanan bu kuvvet doğal mıknatıs kullanılarak etkili biçimde harekete geçmektedir. Aynı şekilde elektromıknatıs kullanmak da rotorun sabit gövdede kalmasına yardımcı olmaktadır.
Manyetik alanın birçok kullanımı vardır. Dünya kendi manyetik alanını üretir ve bu manyetik alan pusulanın temel çalışma prensibini oluşturur. Dönen manyetik alan elektrik motorlarında ve jeneratörlerde kullanılır.
İlgili 38 soru bulundu
Her elektrik motoru biri sabit (stator) ve diğeri kendi çevresinde dönen (rotor ya da endüvi) iki ana parçadan oluşur. Bu ana parçalar, sargılar gibi elektrik akımını ileten parçalar, manyetik akıyı ileten parçalar ve vidalar ve yataklar gibi konstrüksiyon parçaları olmak üzere tekrar kısımlara ayrılır.
Motor sargıları yükü karşılayabilmek için daha fazla akım çekmekte ve sargıların ilaveten daha fazla ısınmasına yol açmaktadır. Kritik seviyeye gelen sıcak artışı motor yalıtımını zayıflatmaktadır. Motorun sık sık durma ve sık kalkış yapması halinde stator ve rotor sargılarında aşırı ısınma meydana gelmektedir.
Elektrik motorları, temelde, doğru akım(DC) ve alternatif akımla(AC) çalışan motorlar olarak ikiye ayrılır. Alternatif akımla çalışan motorlar da kendi aralarında senkron ve asenkron motorlar olarak ikiye ayrılıyor. Doğru akımla çalışan motorlar da genellikle fırçalı ve fırçasız olarak kategorize ediliyor.
Televizyon, Hardisk, telefon vb. aletlerde mıknatıs ve manyetik alan teknolojisi kullanılmaktadır. Mıknatısın günlük yaşamdaki kullanım alanlarına baktığımızda pek çok cihazın içinde yer almaktadır. Bunlardan en genel ifadeyle bahsetmek gerekirse bilgisayar, telefon, kredi kartlarını söyleyebiliriz.
MIKNATISTAN ELEKTRİK ÜRETİLİR Mİ? Evet, tıpkı elektrikten mıknatıs yapabildiğimiz gibi, elektrik yapmak için de mıknatıs kullanabiliriz. Şu şekilde çalışır: Bir manyetik alan elektronları çeker ve belirli nesnelerdeki elektronları kendilerine yaklaştırarak hareket ettirir.
Teknolojik aletlerde mıknatıs kullanımı: Televizyon ya da tablet ve bilgisayar ile cep telefonu içerisinde mıknatıs kullanılır. Özellikle bu cihazların hoparlör kısmında çok fazla değerlendirilir.
Magnet Market Mıknatıs nikel, kobalt, demir gibi metalleri çeker iken, altın, gümüş, alüminyum, bakır gibi metalleri çekmez çünkü altın soy metaldir. içerisinde mıknatısın altını çekebileceği metal özelliği yoktur bu yüzden mıknatıs altını çekmez.
MR cihazları, büyük bir mıknatıs ve radyo dalgaları kullanarak vücudun görüntülerini oluşturur. Röntgenin aksine MR incelemesi sırasında radyasyon üretilmez.
Cep Telefonu; hayatımızın en önemli parçası haline gelen cep telefonlarında çok küçük mıknatıslar kullanılır. Yaklaşık 1mm boyutunda Neodyum mıknatıs, telefonda elektrik sinyalini akustik sinyale dönüştürmeye yarar. Bu sayede telefonda karşı tarafın sesini duymamız mümkün olur.
Demir, nikel, kobalt gibi bazı metalleri çeker, bakır ve alüminyum gibi bazı metallere ve metal olmayan malzemelere etki etmez.
Elektromıknatıs, elektrik akımı kullanılarak demirden elde edilen mıknatıstır. Elektromıknatısın her iki ucu da manyetik maddeleri çeker. Elektromıknatısın kutupları sağ el kuralına göre bulunabilir.
Mıknatıslar, elektrikli süpürgelerin ayrılmaz parçaları arasındadır. Elektrikli süpürgenin çalışma prensibini; tozu sızdırmaz haznede hapsetmek üzere yüksek hızda dönen pervane ile yüksek vakum gücü oluşturmaktır. Yüksek emiş gücü oluşturmak için süpürge motorları güçlü neodimyum mıknatısları kullanır.
Elektromıknatıs, elektrik akımı sayesinde manyetik alan üreterek demir ve metal gibi maddeleri kendine çeken bir üründür. Mıknatısların iki yönü vardır bunlar kuzey kutbu ve güney kutbu olarak isimlendirilir. Bu kutuplar aynı olduğunda birbirlerini iter farklı olduklarında ise birbirlerini çekerler.
1| Gerilim (Volt)
Tek fazlı motorlar için ortak 60 hz frekanstaki gerilimler için 115 volt, 230 volt ve 115/230 volttur. Üç fazlı motorlar için ise ortak 60 hz frekanlarda gerilimler 230 volt, 460 volt ve 230/460 volttur.
Elektrik motorları çeşitleri temelde 2 ana çeşit üzerinden incelenmektedir. Bu çeşitler; AC motorlar, DC motorlar, şeklinde isimlendirilir.
Sıcaklık -15℃ ile 40℃ arasında olmalıdır.
Motor eğer bu biçimde çalışmaya devam ederse çok tehlikeli ve istenmeyen bir durumdur. 3 fazla çalışma için yapılan motorlar, 2 faza kalırsa elektrik şebekesinden yüksek akım çeker. Yüksek akım ise sargıları ısıtır. 2 faz enerji uygulanan motorda dönme olmaz ve sargılar çok fazla ısınarak zarar görebilir.
Eski model dizellerde ısınma için bekleme süresi yaklaşık olarak 30 saniye civarındayken yeni teknolojilerde bu bekleme süresi 6-8 saniye arasında değişiyor. Söz konusu benzinli motorlar olunca durum biraz daha farklı. Dizel motorlarda sürüşe başlamadan önce motoru ısıtmak bir gereklilik olsa da benzinlilerde değil.
Elektrik motorlarında görülen arızalar ve yüksek titreşimler genellikle mekanik ve elektromagnetik nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bu makinalarda titreşimlerin nedenlerini belirlemenin en etkili yolu tahrik motoru üzerinde yapılan kalkış (run-up) ve duruş (coast-down) testleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri