Genel olarak 1 yıl sonunda yağ değiştirilmesi tavsiye edilir. Rodaj yağı çok iyi bir yağ değildir, bir an önce rodajı bitirip değiştirmekte fayda var. Bir de bazı arkadaşlar 1000'lik rodajın 500 km'si dolunca yağı değiştirmeye kalkıyorlar, bu da bana göre pek doğru değildir.
En doğru sonuca ulaşmak için üreticilerin kullanım talimatında belirlediği değerlere bakmak gerekiyor. Ancak rodaj mesafesinin genellikle 1000 ila 1500 kilometre arasında değiştiği söylenebilir. Rodaj süresi boyunca arabayı yüksek devirlerde kullanmaktan kaçınmak gerekiyor.
Bilindiği üzere artık sıfır km araçlarda rodaj süresince herhangi bir yağ değişimi önerilmiyor. 15000km sonra gelin bakımını yaparız denmekte.
Motosikletinizi sık kullanıyorsanız ya da tozlu ya da kirli yollarda sürüş yapıyorsanız yılda bir defadan daha sık yağ değişimi planlamanız gerekir. Düzenli yağ bakımı yapmamak, tozların motor yağını kirletmesine ve daha kötüsü motorun zarar görmesine neden olabilir.
Sorunuza özet bir cevap vereyim, özel olarak kutusunda "rodaj yağı" yazan bir yağ bulmanız, Türkiye şartlarında imkansıza yakın. Fakat önemli olan yağın Mineral içerikli olmasıdır. Kesinlikle yarı-sentetik veya tam sentetik yağ kullanılmaz. Varsa 10w40, yoksa 15w50 kalınlığında mineral yağ kullanabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Peki rodaj süresi kaç kilometredir? Motorunuzun hareket eden makine parçalarının bu alışma safhası, ortalama 2000 kilometreyi kapsayabilir. Ancak uzman görüşleri bu sürenin özellikle ikinci el araçlarda 3000 kilometreye ulaşması yönünde. Lastik rodajı ise ilk 500 kilometrelik sürüş aralığında yapılabilir.
Motorda: Yağ ve yağ filtresi değişimi, silindir kapağı saplamalarının (vidalarının) sıkılması, Subap ayarlarının kontrolü, karbüratör uyarının kontrolü, platin avans ve vantilatör kayış ayarları gibi ayarlar yapılmalıdır.
Rodaj süresi ortalama olarak ilk kullanımdan sonraki 2000 kilometreyi kapsıyor. Ancak uzmanlar, motor rodaj dönemi için özellikle ikinci el araçlarda 3000 kilometre olması gerektiğini söylüyor.
Motosiklet Rodaj Aşamasında Çok Yakar Mı? Motosiklette rodaj sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, aracı düşük devirde kullanmak olabilir. Bu sayede yakıt tasarrufu da sağlanmış olur. Genel olarak bakıldığında rodaj aşamasında motosiklet yakıt tüketimi söz konusu değildir.
Rodaj sürecinde, motorun zorlanmaması önemlidir. Bu nedenle, motoru maksimum kapasitesinin yüzde 50-75'ine kadar kullanmak genellikle önerilir. Bu, motorun aşırı ısınmasını önler ve parçaların birbirine uyum sağlamasını sağlar. Bu bağlamda, uzun yol seyahatleri rodaj sürecinde genellikle önerilmez.
Torco TBO Break-In Oil / Rodaj Yağı: Torco TBO Break-In Oil, hidro-işlenmiş petrol baz stokları ile ilk çalıştırma sırasında önemli motor parçalarını hazırlayan ve koruyan, özel seçilmiş katkı maddelerinin yüksek performanslı bir karışımıdır.
Aynı zamanda aracın 3000 devir üzerine çıkmaması da tavsiyeler arasındadır. Frene bağlı olan diskler ve diğer aktarma ekipmanlarının ömrünü uzatmak mümkündür. Bunun için ilk 1000 kilometre boyunca rodaj yapılmalıdır. Bu süre içerisinde özellikle ani fren yapmaktan kaçınmak gerekir.
Yağ içinde yüzen bu küçük metal parçalar düşük devirlerde çok fazla etkiye sebep olmamakla beraber üst devirlerde küçük çizilmelere sebep olur. İşte bu nedenle rodaj döneminde yağ ve varsa yağ filtresi erken km'de değiştirilir.
2 kişi binmek sakıncalıdır rodaj döneminde. 125-150cc'de özellikle bayır çıkarken motoru bağırtmak (devri yükseltmek) zorunda kalırsınız ki bu, rodajda tavsiye edilen bir şey değildir.
Rodaj, bir motorun yeni olması durumunda veya uzun süre kullanıldıktan sonra yeniden kullanılmaya başlandığında uygulanan bir prosedürü ifade ediyor. Motorun performansını artırmak, bileşenlerin uyum sağlamasını sağlamak ve motorun ömrünü uzatmak için önemli bir adım sayılıyor.
Kaymalı yataklarda çok az yağ oluşur. Bu durumda, püskürtülen yağın çok az bir miktarı silindir duvarına ulaşır. Kirler ve soyulmalar yıkanarak temizlenmez ve henüz rodajdayken bile aşınma artar (Şek. 1).
motorun aşınması(çapaklanma)fazlasıyla olacaktır ondan ilk bakımda yağ filtresini bile değiştirirler. şanzıman yeniyken zorlarsan vites geçişlerinde sıkıntı çekebilirsin.
İlk bakımdan hemen sonra yeni yağa alıştırmak gerekir. Bundan sonra devir yüksek tutulur. 6-7 bin devirde sürmeye başlanabilir. Düzlük alanlarda motoru ısıtarak gaza basmanız daha uygundur. Hızlanma kademeli olarak hissedilir.
Rodajdan sonra tüketim tabii ki düşer.
Sıfır otomobillerde ve motoru yenilenmiş ikinci el otomobillerin motor rodaj süreleri birbirinden faklıdır. Motoru yenilenmiş ikinci el otomobillerin motor parçaları eski olduğu için rodaj süresi daha fazladır. Eski araçlarda rodaj süresi 3 bin – 4 bin km iken yeni araçlarda bu süre 1.000 km altındadır.
Debriyaj Rodajı Nasıl Yapılır? Debriyaj alıştırması, genellikle ilk 1000 kilometreyi kapsamaktadır. Daha çok şehir içerisinde kullanılacak araçlar için yapılması önerilmektedir. Özellikle araç sıfırsa kullanım başladıktan sonra ilk 100 kilometre boyunca debriyaj zorlanmamalıdır.
Rodaj süresi kaç kilometredir diye düşünecek olursak, ortalama olarak ilk kullanım sonrasında 2000 kilometreyi kapsayacağını söyleyebiliriz. Uzmanlar ise özellikle ikinci el araçlarda bu sürecin 3000 kilometreye kadar ulaşması olduğunu söylüyor. Sıfır araçlarda ise motor daha çok yeni olduğu için bu süre daha kısadır.
Servis motorun alındıktan sonra 1000 km olsa da olmasa da motorun 6 haftada en geç 7. haftada rodaj bakımına getirilmesi gerekli garanti kapsamında olması için dedi.
100.000 bakımında genellikle yağ, filtreler, fren balataları ve baskı balata kontrolleri yapılır. 120.000 de triger seti değiştirilir. Serviste yaptırdığınız zaman garantili olur ve baştan savma yapılmaz ama çok oldukça pahalıya yaptırırsınız. Özel bakım istasyonlarında ucuz yapılır ama garantisi olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri