“Elektrikli arabalar, geleneksel alternatiflerine göre çok daha güvenli. Daha az hareketli parçaya sahip olmaları ve yanıcı yakıt kullanmamaları sebebiyle elektrikli araçlar, geleneksel araçlarla bağdaşlaştırılan güvenlik risklerine çok maruz kalmaz.”
Bir elektrikli araç bataryasının ömrü çoğunlukla 8 ila 10 yıl arasında oluyor. Esasında yapılan araştırmalar elektrikli araç bataryalarının değişim gerekmeksizin 20 yıla kadar kullanılabileceğini gösteriyor. Ancak üretici firmalar çoğunlukla 8 yıl bandında garanti sunuyor.
Elektrikli otomobillerin avantajları
Elektrikli otomobillerin ağırlıkları 2 tonu geçse bile kullanırken bunu hissettirmiyorlar. Aksine oldukça seri bir sürüş deneyimi sunuyorlar. İçten yanmalı motorlu araçların aksine bir istasyona gidip şarj etmenize gerek yok.
Elektrikli araçlar ile benzinli araçların yakıt masrafları
eGallon fiyatı, benzinle çalışan benzer bir araca kıyasla, elektrikli bir aracı elektrikle doldurmanın maliyetidir. Ortalama olarak elektrikli bir araba kullanmanın maliyeti içten yanmalı motorlu bir araba kullanmanın maliyetinin yarısıdır.
İlgili 31 soru bulundu
m-şarj aracı, elektrikli aracın yolda kalması veya şarjının bir şarj istasyonuna gidemeyecek kadar azalması durumunda, aracın yanına giderek 20 dakikada 80 kilometre menzil kazandıracak kadar şarj ediyor.
100 kilometrelik yol için bir elektrikli araç bataryasının ev tipi prizle 18 kW'lik doldurulması, haneler için düşük tarifeden hesaplanırsa 24,66 TL tutuyor. Yüksek tarifede bu değer 37,8 TL oluyor. Aracın şarjı iş yeri olarak kayıtlı bir yerde ev tipi prizle doldurulduğunda ise tutar 34,02 TL'ye denk düşüyor.
Kışın Elektrikli Araba Kullanmak
Elektrikli arabalar, buzlu koşullarda geleneksel arabalardan çok daha iyi performans gösterebilir. Bunun nedeni, ağırlık merkezini düşük tutmak için pillerin yere mümkün olduğunca alçak yerleştirildiği elektrikli otomobillerin tasarımıdır.
2. Elektrikli Araba Evde Şarj Edilir mi? Evet, edilebilir.
Elektrikli otomobiller uzun yolda 150 ila 600 km arasında mesafe kat edebiliyorlar. Tabi bu durum aracın markasına göre değişiklik gösteriyor. Buna ise marka ve modelin ötesinde aracın batarya kapasitesi neden oluyor.
Tüm elektrikli araçların güç kaynağı olan lityum iyon bataryalar yanıcı olduğu biliniyor. Hasar gördüğünde kısa devre yapabilecek güç hücreleri sebebiyle yangına yol açabiliyor. Ancak içten yanmalı motorlu araçların kullandığı benzine kıyasla lityum iyon bataryaların yangın riski çok daha az.
Elektrikli araçlar, çevreye herhangi bir fosil yakıt bırakmadan ve karbon salınımı yapmadan çalışırlar. Sahip oldukları elektrik motorları ani verdiği tork ile birlikte aracın güçlü ve dengeli hızlanmasını sağlıyor. Çevre dostu olan elektrikli arabalarda egzoz bulunmaması ve gürültü kirliliği yapmıyor olması da cabası.
Tesla liderlik koltuğunu rakibine kaptırdı Rivian R1T, 794 puanla elektrikli otomobiller arasında genel olarak en yüksek puanı alarak zirvede yer alıyor. Rivian'ın ardından ise 782 puanla MINI Cooper Electric bulunuyor. Topladığı 762 puanla KIA EV6 ise elektrikli MINI Cooper'ı izliyor.
Togg'a ilişkin merak edilen pek çok soruyu cevaplayan Gürcan Karakaş, yerli otomobilin 8 yıllık pil ömrüne sahip olduğuna değinirken, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: "Elektrikli cihazların yanı sıra batarya ve hücre alanında da oyuncu olacağız.
Togg'un bataryasının hassasiyeti 8 yıl sonra yüzde 80'ın altına düşüyor.
Yerli otomobilin standart menzilli modeli 953 bin, uzun menzilli modelin fiyatı ise 1 milyon 215 bin lira olarak belirlendi. Aracın iş yerinden şarj edilmesi halinde ticarethane kademesindeki kilovat birim değeri 4,45 liraya çıkacak. Batarya 426 TL'ye dolacak.
Togg'un kısa ve uzun menzilli akıllı cihazlarında menziller batarya kapasitelerine göre değişiklik gösteriyor. Kısa menzilli Togg 52,4 kWh bataryasıyla 314 kilometre yol alabilirken uzun menzilli Togg ise 88,5 kWh bataryasıyla 523 kilometre yol gidebiliyor.
“Birçok Seviye 2 şarj imkanı ücretsizken, bazıları da ücrete tabidir. Ayrıca aracınızı evde şarj ederek, hanelerdeki daha ucuz elektrik fiyatlarından yararlanabilirsiniz. DC hızlı şarj ise en pahalı şarj seçeneğidir.”
Evet. Şarj esnasında yağmur yağsa bile herhangi bir tehlike oluşmamaktadır.
Elektrikli arabaların ısınması için batarya enerjisi kullanılmaktadır. Araç bataryasının dolu olması, araç içinin ideal seviyede ısıtılmasını sağlamaktadır. Ancak batarya enerjisinin tüketileceği ve menzilin kısalacağı unutulmamalıdır.
Yaptığımız hesaplamalarda, elektrikli otomobillerin kilometre başına maliyetlerinin benzinli otomobilden ucuz, dizeller ile de benzer seviyede olduğunu tespit ettik. Fakat, yürütme maliyetleri haricinde, şarj altyapısı, şarj süresi, menzil ve satın alma maliyetlerini göz önünde bulundurmak gerek.
İster garajınızda ister evinizdeki elektrikli araba park ünitesinde, sadece kabloyu belirlenen elektrik prizine takarak şarj edebilirsiniz. Seviye 1 şarj, bir ucunda prize takılan standart üç ayaklı ev tipi fiş, diğer ucunda araç için standart J1722 konektör bulunan Seviye 1 EVSE kablosu ile yapılabilir.
ZOE için kWsa başına DC hızlı şarj ücretini mevcut fiyat tarifelerine göre ortalama 7,5 TL olarak aldığımızda aynı mesafe için 1328 TL gibi bir maliyet oluşuyor. Evde şarj edilmesi halinde ise (kWsa başına 2,6 TL'den) bu fiyat 460 TL'ye kadar düşüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri