Tabiki olabilir ama böyle bir şeye ihtiyaç yoktur. Elektrik motorları içen yanmalı motorlar gibi değildir.
“Geleneksel ve elektrikli araçlar arasındaki önemli bir fark güç aktarma organlarıdır. Basitçe ifade etmek gerekirse, elektrikli araçların çoğunda çok vitesli şanzıman yoktur. Bunun yerine, tek vitesli şanzıman elektrik motorunu çalıştırır.”
“Elektrikli arabalarda klasik motorlar yoktur. Bunlara alternatif olarak, elektrikli araçlar şarj edilebilir bataryalardan güç alan elektrik motorlarıyla çalışır.”
Benzinli Araç, Dizel Araç, Elektrikli Araç Karşılaştırması
Ateşleme, bu yakıtların yanma sürecini başlatır. Elektrikli araçlar ise şarj edilebilir pillerde elektrik olarak depolanan gücü kullanır. Bir veya daha fazla elektrik motoru, bu gücü tekerleklere iletir.
Elektrikli araçlar, günümüzde rejeneratif frenleme sayesinde kendiliğinden şarj olabiliyor. Rejeneratif frenlemede, normal seyir halindeyken harcanacak olan kinetik enerji araç yavaşladığı ve durduğu esnada yeniden bataryaya yönlendiriliyor. Böylece enerji dönüşümü sağlanabiliyor.
İlgili 22 soru bulundu
Sorusunun cevabı M-Şarj'da. Elektrikli aracı çekiciye yüklemeden, yerini değiştirmeden yola devamını sağlayan m-şarj hizmeti artık Türkiye'de de var. Elektrikli araç kullanıcılarının oldukça merak ettiği Elektrikli aracın şarjı yoldayken biterse ne olur? Sorusunun cevabı M-Şarj'da.
Bir elektrikli aracı şarj etmek, şarj etmeye başladığınızda pilinizin ne kadar dolu olduğuna ve şarj etme hızınıza bağlı olarak 30 dakika ile 10 saat arasında değişebilir. Elektrikli araçlar, genel olarak gazdan daha ucuz olan elektrikle çalıştıkları için gazla çalışan arabalardan daha yakıt verimlidir.
Elektrikli araçlarda vites ve şanzımanın bulunmamasının sebebi, bu araçların çalışma stilinin farklı olmasıdır. İçten yanmalı motor bulunan araçlarda vitesin üstlendiği görevleri, elektrikli araçlarda farklı mekanizmalar üstlenir.
E-Pedal olarak karşımıza çıkan tekil pedal sistemi elektrikli araçların sürüş sistemini oluşturmaktadır. 30.07.2017 tarihli yazı 11388 kez okunmuştur. Bir aracın ilk kalkışı ve hızlanması için sürücünün gaz pedalına, frenleme ve durması için fren pedalına basması gerekmektedir.
Elektrikli araçların, yüksek seviyeli rejeneratif frenleme üretmek için ayarlanması sayesinde elde edilen tek pedallı sürüş, daha fazla enerji geri kazanımına da olanak tanıyor. Böylece menzil artıyor ve daha sportif bir sürüş sürüş deneyimi sunuluyor.
Elektrikli Arabalar Soğukta Çalışır Mı? Elektrikli arabaların kışın kullanımı sırasında çalışmama gibi durumlar geleneksel araçlara kıyasla daha az yaşanmaktadır. Elektrikli arabaların bozulabilecek veya arızaya yol açabilecek hareketli parça sayısı geleneksel arabalara göre çok daha azdır.
Elektrikli araçlar aynı tempoda düz bir yolda 100 kilometrede ortalama 17,5 kWh değerinde elektrik tüketir, binek araç ise 100 kilometrede ortalama 6 litre dizel tüketir. Ağustos 2023 fiyatları ile 100 km için elektrikli araç şarj bedeli: Evde şarj etmeniz halinde 17,5×1,50 TL = 26,25 TL.
Lityum iyon batarya yanıcıdır ve alev alabilir. Hasar gördüğü takdirde kısa devreye sebep olabilecek güç hücrelerine sahiptir. Ancak lityum iyon bataryaların sebep olduğu yangın riski, geleneksel araçlardaki benzine kıyasla çok daha düşüktür.
- Araçta bir şanzıman olmadığı için şaft tüneli de bulunmuyor. Araç C segmenti SUV olmasına rağmen boyutlarıyla ve elektrikli altyapısına göre inşa edilen şasi sistemiyle benzinli, dizel ve hatta elektrikli rakiplerine göre iç mekanda büyük bir hacim sunuyor.
Evet. Şarj esnasında yağmur yağsa bile herhangi bir tehlike oluşmamaktadır.
Manuel vites ehliyet aldığınız takdirde ister manuel ister otomatik vites araba kullanabilirsiniz. Yani, manuel vites ehliyetine sahipken otomatik vites araç kullanmanızın önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Fakat eğer otomatik vites ehliyet aldıysanız, manuel vitesli araçları kullanamazsınız.
Bunu tıpkı akaryakıt deposuna benzetebilirsiniz. Depo ne kadar büyükse, alabileceği yakıt da o kadar fazla oluyor. Örneğin; 10 kilovat (kW) kapasiteli bir batarya ile yaklaşık 50 kilometre yol gidilebilirken, 70 kW'lık bataryalı bir aracın menzili 500 kilometreyi aşabiliyor.
Elektrikli araba bataryasının kullanım ömrü
Mevcut tahmin, ortalama bir elektrikli araba bataryasının değişim gerekmeksizin 10 ila 20 yıl dayanacağı yönündedir. Kia, elektrikli araç portföyü için 5 yıl veya 150.000 km (hangisi önce dolarsa) batarya kapasitesi garantisi sunar.
Elektrikli arabalar, bakım için içten yanmalı motorlu araçlara kıyasla çok daha az sıvıya ihtiyaç duyar. Elektrikli arabalar termal yönetim sistemine sahiptir ve bataryanın sıcaklığını düzenlemek için soğutucu kullanırlar. Ön cam silecek sıvısı ve fren sıvısının da bakımı gerekir.
Elektrikli araçlarda geleneksel otomobillerden farklı olarak elektrik motoru, pil ve şarj elektroniği bulunurken; vites kutusu, debriyaj balatası, benzin deposu ve egzoz sistemi gibi birçok parça bulunmuyor.
Hemen aşağıdaki tweet diyaloğundan da gördüğümüz üzere Tesla'nın CEO'su Elon Musk, bu otomatik vites kararı verme özelliğinin, yani "Auto Shift"in Model 3 ve Model Y modellerine de bir opsiyon olarak ekleneceğini açıkladı.
Elektrikli araçlar genellikle ön tekerlekten çekiş veya dört tekerlekten çekiş sistemine sahiptirler. Elektrikli araç motorlarının pek çok avantajı bulunur. Örneğin içten yanmalı motorlardan daha az hareketli parçaya sahip olduğu için daha az sürtünme, daha sessiz çalışma ve daha yüksek verimlilik sağlar.
Eşarj artık kWh üzerinden ücretlendirme yapacak
1.40 TL/dk.
Togg'un 88,5 kWh batarya kapasitesine sahip (523 km menzil) uzun menzilli diğer versiyonu ise evden 195,5 TL'ye, işyerlerinden 334,5 TL'ye ve hızlı şarj istasyonu Trugo'dan 707,1 TL'ye tamamen deposunu dolduruyor.
Hiç problem olmayacak. Zaten evde de şarj edilebilecek. Hem evde hem yolda şarj edilebilecek." Buna göre TOGG'un evde şarj edilebilir olduğu, TOGG ile evlerdeki elektriğin dönüşümlü olarak uyumlu olabileceği düşünülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri