Elektrikli araç motorları alternatif akım (AC) kullanırlar. Bir invertör, doğru akımı alternatif akıma çeviren parçadır.
Motor. Tesla Model S'in performans modelinde 3 fazlı ve 4 kutuplu AC motor bulunmaktadır. Aracın performans modelinde arka arkaya monte edilmiş iki elektrik motoru toplamda 316.02 hp (410 kW) güç vermektedir. Aracın baz versiyonunda ise 362.31 hp (270 kW) güç sağlayan tek elektrik motoru bulunmaktadır.
Elektrikli arabalarda kullanılabilecek iki tür 'yakıt' vardır. Alternatif akım (AC) ve doğru akım (DC) gücü olarak adlandırılır. Şebekeden gelen güç her zaman AC'dir. Ancak, elektrikli aracınızdaki gibi bataryalar gücü yalnızca DC olarak depolayabilir.
“Elektrikli arabalarda klasik motorlar yoktur. Bunlara alternatif olarak, elektrikli araçlar şarj edilebilir bataryalardan güç alan elektrik motorlarıyla çalışır.”
Hızlı şarj olarak adlandırılan teknoloji DC yani doğrusal akım şarj cihazlarına verilen isimdir. 50 kW ila 400 kW arası enerjiyle hızlı bir şekilde şarj etme imkanı sağlar. Doğrusal akımlardan faydalanılan şarj üniteleri, çoğunlukla şarj istasyonlarında kullanılır.
İlgili 22 soru bulundu
Ortalama olarak 300 kilometrelik bir menzili prize takılı şarj kablosuyla 24 saatte, duvara monte şarj istasyonunda 3 ila 6 saatte, yüksek performanslı DC şarj istasyonunda ise 30 dakikadan kısa bir sürede elde edebilirsiniz. Togg akıllı cihazınızı elektriğe ulaşılabilen her yerde güvenle şarj edebilirsiniz.
AC ve DC arasındaki fark, elektronların aktığı yönle ilgilidir. Doğru akımda elektronlar, tek bir yönde (ileriye doğru) sabit bir şekilde akar. Alternatif akımda elektronlar, bazen ileri bazen geri giderek sürekli olarak yön değiştirir. Bu periyodik yön değiştirme alternatif akımın frekansını belirler.
Elektrikli araçlar, elektrik motoruna bataryadan güç veriyor. Bataryadan alınan elektrik enerjisi, elektrikli motora iletiliyor. Elektrikli araç motorları, iletilen elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviriyor ve tekerleklere iletiyor. Böylece araç hareket ediyor.
%100 Elektrikli otomobilde içten yanmalı motor bulunmaz. Bunun yerine elektrik enerjisini hareket enerjisine dönüştüren bir motor ve rotor olarak adlandırılan dönen parça bulunur.
Genellikle 60 volt enerji ile çalışan elektrik motorları, elektrikli arabaların güç üretmesini sağlamaktadır. Elektrik arabalar, 60 volt gibi görece düşük bir voltajla çalışsa da benzin ve dizel motorlara nazaran oldukça performanslıdır.
Şarj Hızı
Elektrikli araç şarj cihazının içindeki dönüştürücü, aracın içindekinden çok daha verimli olduğundan, bu işlem zaman kazandırır. Bu nedenle, doğru akımla şarj etmek, alternatif akımla şarj etmekten on kat daha hızlı olabilir.
Beyaz eşya, ticari ekipmanlar ve konut elektrik sistemlerinde AC kullanımı yüksek direnç ve enerji kapsamında uygundur. DC akım türü ise el feneri, cep telefonu ve elektrikli araçlarda kullanılması tercih edilen özelliklere sahiptir. Enerji değişkeni sadece 1 olduğu için tehlike alanı da oldukça düşüktür.
Bu istasyonlar, aracın şarj kablosunu istasyonun prize takarak, bataryayı yavaş bir şekilde şarj ederler. AC şarj istasyonları, genellikle 6-8 saatte bir aracın bataryasını tamamen şarj edebilirler. DC şarj istasyonları ise daha hızlı şarj imkanı sağlarlar.
Şebeke elektriği, genel amaçlı alternatif akım (AC) elektrik güç kaynağıdır. Evlere ve işyerlerine verilen elektrik enerjisi formu olup, tüketicilerin ev aletleri, televizyonlar, elektrik lambaları gibi eşyaları duvar prizlerine takarken kullandıkları elektrik enerjisi şeklidir.
AC sistemine göre daha güçlü, büyük ve şarj hızı yüksektir. Ev ve işyerleri için uygun değildir.
AC ve DC arasında ne fark var? Anlaşılabileceği gibi AC ve DC, iki farklı akım türüdür. DC tek yönlü akım sağlarken, AC ise dönüşümlü olarak ileri geri akım yönleri arasında geçiş yapar. Bir DC'nin sabit tek yönlü akışı, elektroniklere güç sağlamak ve pillerde güç depolamak için uygun sabit elektrik sağlar.
Elektrikli arabaların motor ömrü için verdiği rakam ise 15 yıl! Ancak, elektrikli arabaların batarya ömrü garantileri markalara göre değişiklik gösteriyor; ortalama garanti süresi ise 8 yıl, yani Straubel'in öne sürdüğü rakamın neredeyse yarısı.
Elektrikli araç, içten yanmalı motora sahip türdeşlerinin aksine petrol ve türevi yakıtlara ihtiyaç duymuyor. Bunun yerine araçlarda bulunan lityum iyon ve benzeri pillerden oluşan setler vasıtasıyla elektrik motoruna güç aktarılıyor.
“Elektrikli arabalar şarj edilebilir bataryaların sağladığı elektrikle çalışır. Geleneksel arabaların aksine, motorları son derece düşük hızlarda maksimum tork sağlayabildiği için tek vitesli şanzıman kullanırlar.”
Dolayısıyla elektrikli araçların çalışma prensibi, doğrusal akımın alternatif akıma dönüştürülerek kinetik enerji elde edilmesine dayanıyor diyebiliriz. Aslında bu çalışma prensibi, geleneksel araçlara kıyasla güç kaybının da önüne geçmektedir.
İçten yanmalı motorlardan farklı olarak elektrikli otomobillerde yakıt deposu yerine batarya ve pil setleri bulunur. 60 volt enerji ile çalışan elektrikli motora gereken güç, işte bu batarya ile sağlanır.
Elektrikli arabalarda ise durum farklıdır. Elektrikli arabalar, elektrik motorları sebebiyle çok vitesli şanzımana ihtiyaç duymaz. İçten yanmalı motorlar güç çıkışı için farklı oranlarda birden fazla vitese ihtiyaç duyarken, elektrik motorları belirli bir aralıktaki herhangi bir RPM'de istikrarlı miktarda tork üretir.
Bu sayede AC, kondansatörden kolayca geçme özelliğine sahiptir. Bu insan vücudunun bir kapasitör görevi görmesi durumunda AC'nin DC'den daha tehlikeli olduğu anlamına gelir.
AC servo motorlar hem yüksek güç hem de düşük güç gerektiren projelerde kullanılabilirken DC servo motorlar yüksek güç gerektiren uygulamalarda kullanılmaktadır. Her iki ihtiyaca cevap verebilmesinden dolayı AC servo motorlar daha çok tercih edilmektedir.
Bir elektrik akımının gerilimi voltmetre ile ölçülür. Evlerde kullanılan alternatif akım enerjinin etkin gerilimi 220 Volt, sanayide kullanılan alternatif akımın gerilimi ise 380 Volt' tur. Gerilim arttıkça gerilimin etkisi altında kalan kişinin can güvenliği azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri