“Geleneksel ve elektrikli araçlar arasındaki önemli bir fark güç aktarma organlarıdır. Basitçe ifade etmek gerekirse, elektrikli araçların çoğunda çok vitesli şanzıman yoktur. Bunun yerine, tek vitesli şanzıman elektrik motorunu çalıştırır.”
İçten yanmalı motorlarda motor mili sadece tek bir yönde dönebilirken, elektrik motorunda kutupları yani elektrik akımının yönünü elektronik olarak değiştirirseniz motor mili ters yönde dönmeye başlar ve bu nedenle geri vitese ihtiyaç duymaz.
Elektrikli araçlarda vitese ihtiyaç olmadığı için dolaylı olarak şanzıman da bulunmuyor.
Tabiki olabilir ama böyle bir şeye ihtiyaç yoktur. Elektrik motorları içen yanmalı motorlar gibi değildir. Elektrik motorunun hızını elektriğin frekansıyla kontrol edebilirsin o yüzden onlarca farklı dişliyi değiştirmek zorunda kalmazsın.
E-Pedal olarak karşımıza çıkan tekil pedal sistemi elektrikli araçların sürüş sistemini oluşturmaktadır. 30.07.2017 tarihli yazı 11388 kez okunmuştur. Bir aracın ilk kalkışı ve hızlanması için sürücünün gaz pedalına, frenleme ve durması için fren pedalına basması gerekmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
m-şarj aracı, elektrikli aracın yolda kalması veya şarjının bir şarj istasyonuna gidemeyecek kadar azalması durumunda, aracın yanına giderek 20 dakikada 80 kilometre menzil kazandıracak kadar şarj ediyor.
Bunu tıpkı akaryakıt deposuna benzetebilirsiniz. Depo ne kadar büyükse, alabileceği yakıt da o kadar fazla oluyor. Örneğin; 10 kilovat (kW) kapasiteli bir batarya ile yaklaşık 50 kilometre yol gidilebilirken, 70 kW'lık bataryalı bir aracın menzili 500 kilometreyi aşabiliyor.
Elektrikli araçlar ile benzinli araçların yakıt masrafları
eGallon fiyatı, benzinle çalışan benzer bir araca kıyasla, elektrikli bir aracı elektrikle doldurmanın maliyetidir. Ortalama olarak elektrikli bir araba kullanmanın maliyeti içten yanmalı motorlu bir araba kullanmanın maliyetinin yarısıdır.
Dünyada hali hazırda piyasadaki elektrikli otomobillerin bir batarya ile katettiği mesafe 130 ila 630 km arasında değişiyor. Şarj süreleri ise kullanılan prizin özelliğine göre 1 saatten başlayıp 47 saate kadar çıkabiliyor.
Evet, edilebilir. Elektrikli arabaların evde şarj edilip edilmeceği konusu aracın marka ve modeline göre değişiklik gösterse de hemen her araç evde şarj edilebiliyor. Elektrikli otomobilde şarj hızını belirleyen iki etmen bulunuyor: Arabaya verilen elektriğin gücü (kW) ve arabanın ekipmanlarıyla sahip olabileceği güç.
- Araçta bir şanzıman olmadığı için şaft tüneli de bulunmuyor. Araç C segmenti SUV olmasına rağmen boyutlarıyla ve elektrikli altyapısına göre inşa edilen şasi sistemiyle benzinli, dizel ve hatta elektrikli rakiplerine göre iç mekanda büyük bir hacim sunuyor.
Elektrikli araç şanzıman sisteminin yer almadığı bir mekanizmaya sahiptir. Sürücülerin sürüş esnasında kolay bir şekilde yol almasını sağlar. Vites, direksiyon, pedal ve debriyaj gibi birden fazla parçaya aynı anda hakimiyet zorunluluğunun ortadan kalkması sürüş keyfini artırır.
Hemen aşağıdaki tweet diyaloğundan da gördüğümüz üzere Tesla'nın CEO'su Elon Musk, bu otomatik vites kararı verme özelliğinin, yani "Auto Shift"in Model 3 ve Model Y modellerine de bir opsiyon olarak ekleneceğini açıkladı.
Evet. Şarj esnasında yağmur yağsa bile herhangi bir tehlike oluşmamaktadır.
Bataryadan gelen güç doğrudan motora aktarılıyor ve motorlar da gücü aynı şekilde tekerleklere iletiyor. Bu da elektrikli arabanın tüm torkunu daha ilk saniyede vermesini sağlıyor. Elektrikli arabalarda gördüğümüz 0-100 km/sa kalkışlarındaki o şaşırtıcı hızın sebebi de aslında bu.
Elektrikli Araç sorunsuz bir şekilde yokuşu çıkacaktır. Çünkü elektrikli otomobil talep edilen gücü hemen yerine getirecek seviyede yüksek torka sahiptir.
Togg'un 88,5 kWh batarya kapasitesine sahip (523 km menzil) uzun menzilli diğer versiyonu ise evden 195,5 TL'ye, işyerlerinden 334,5 TL'ye ve hızlı şarj istasyonu Trugo'dan 707,1 TL'ye tamamen deposunu dolduruyor.
İlk şarj yöntemi olan evde şarj ile model, 24 saat şarj ile 300 km menzile ulaşacak. Fakat bu süre size uzun geliyorsa ve istasyona da gitmek istemiyorsanız evinize bir AC tipi duvar şarj istasyonu kurdurmanız gerekecek. Bu sayede ise 3 ila 6 saat arasında aracınızın şarj dolumunu yapabilirsiniz.
100 kilometrelik yol için bir elektrikli araç bataryasının ev tipi prizle 18 kW'lik doldurulması, haneler için düşük tarifeden hesaplanırsa 24,66 TL tutuyor. Yüksek tarifede bu değer 37,8 TL oluyor. Aracın şarjı iş yeri olarak kayıtlı bir yerde ev tipi prizle doldurulduğunda ise tutar 34,02 TL'ye denk düşüyor.
Tek bir hareketli parçaya sahip olan elektrik motorunun kullanım ömrü daha uzundur. Genellikle, düzgün olarak bakımı yapılmış bir elektrik motoru, büyük onarımlara ihtiyaç duymadan 30.000 saate kadar kullanım ömrüne sahiptir.
Şirketten alınan bilgilere göre, Togg her 100 kilometrede 16.7 kwh elektrik tüketiyor. Togg ile 1.000 kilometrelik yol gidildiği varsayıldığında, evden bataryayı doldurup çıkarsanız, ilk 500 kilometreyi 142 TL'ye gidersiniz. İkinci 500 kilometrelik yol için ise Trugo istasyonunda hızlı şarjla 667 TL ödersiniz.
Son hızı 180 km/sa olacak aracın 400 HP versiyonunda 0-100 km/sa hızlanması 4,8 saniye, 200 HP versiyonunda ise 7,6 saniyedir. Aracın 4G/5G internet bağlantısı ile fabrikadan güncellemeleri otomatik olarak alabilmesi, arıza durumunda araca uzaktan müdahale edilebilmesi planlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri