3 faz, elektrik sistemlerinde kullanılan bir sistemdir. Bu sistem, elektrik enerjisinin üretilmesinden, dağıtılmasına ve kullanılmasına kadar olan tüm aşamaları kapsar. Faz: Üretim aşamasında, elektrik enerjisi üretilir ve üretim tesislerinden, elektrik şebekesine taşınır.
Ev elektriği denilince akla 220V ile çalışan tek fazlı cihazlar gelmekle birlikte, evlerde klima vb güçlerin standartlaşması ile birlikte ev panolarına 3 faz getirilerek, yükün dağılımı ev içerisinde yapılmaya başlandı.
Faz kablosu akımı taşır ve nötr kablosu ise akımın dönüş yoludur. Monofaze, Türkiye'de 230 volta kadar 50 Hz gerilim sağlar. Fan, soğutucu, öğütücü, ısıtıcı ve ev aletleri monofaze elektrik ile çalışır. Evlerimizdeki prizler ve aydınlatmaların tümü monofazedir.
AC güç, tek fazlı ve üç fazlı olmak üzere ikiye ayrılır. Tek fazlı sistemde iki adet uç vardır. Bu uçun birisi faz(canlı uç) diğeri ise nötr olarak isimlendirilir. Diğer AC güç türü olan üç faz ise 3 adet fazdan oluşmaktadır.
Üç faz birbirine aynı anda temas edeceği için o birleşen yerde enerji sıfır olur.
İlgili 18 soru bulundu
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir. Hiçbir zaman tüm fazlardan çekilen yük eşit olamayacağı için, nötr iletkeni çok değerlidir…
Üç fazlı sistem, tek fazlı sisteme kıyasla daha az iletken gerektirir. Daha yüksek verime ve minimum kayıplara sahiptir. Ayrıca elektrik yüküne sürekli besleme sağlar. Üç fazın biri bozulursa sistemin kalan iki fazı güç sağlamaya devam eder.
Hangi ucun faz ve hangi ucun nötr olduğunu bulmanız gerekiyorsa, kablo renklerini kontrol edebilirsiniz. Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz.
Tek fazlı beslemede, güç bir iletkenden akarken, üç fazlı besleme güç beslemesi için üç iletkenden oluşur. Tek faz beslemesi devrenin tamamlanması için iki kablo (bir faz ve bir nötr) gerektirir. Üç faz, devrenin tamamlanması için üç faz kablosu ve bir nötr kablo gerektirir.
Dolayısıyla trifaze sistem ile kıyaslandığında maliyeti daha yüksektir. Monofaze sistem genellikle ev ortamlarında ve ufak çaplı gerilimleri iletmek üzere kullanılan bir sistemdir. Trifaze sistem ise çoğunlukla fabrika, sanayi ve endüstri gibi alanlarda büyük çaplı ve ağır yükleri iletmek üzere kullanılmaktadır.
Latinceden gelen mono kelimesi bir veya tek anlamını taşımaktadır. Monofaze, evlerde kullandığımız tek faz (220V AC) olarak ifade edilmektedir. Alternatif akım ile birlikte bir faz ve bir nötr hattından meydana gelen elektrik beslemesidir. Ülkemizde 220 volt gerilim tipi olarak bilinmektedir, 50 hz frekansa sahiptir.
Monofaze kelimesi ise tek fazlı çalışan elektrik motorlarını ifade etmektedir. Normal motorlarda nötr dışında iki tane daha faz bulunmaktadır. Monofaze motorlarda ise nötr dışında tek faz bulunmaktadır. Ülkemizde genellikle 50 Hz ve 220 volt değerlerinde monafaze motor kullanılmaktadır.
Trifaze, 3 ya da daha fazla sistemler için kullanılmaktadır. Gerilimleri arasında faz farkı olan birden fazla tek fazlı yapının birleştirilmiş halidir. Ülkemizde 380 volt gerilime sahip sanayi elektriği olarak bilinmektedir. Trifaze üretim, monofaze üretime benzer.
Elektrik kablosu renk kodları şunlardır: R-L1: Faz 1 kablosu, kahverengi. S-L2: Faz 2 kablosu, siyah. T-L3: Faz 3 kablosu, gri.
L1 (Active phase) : Bu faz, cihazların güç almaları için kullanılan fazdır. Bu fazda, gerilim aralığı 220-230V arasındadır. L2 (Active phase) : Bu faz, L1 fazı ile aynı şekilde cihazların güç almaları için kullanılır.
Bir binaya genellikle 2 çeşit elektrik kablosu girer; nötr ve faz hattı. Bu iki kablo elektik akımının olması ve cihazların çalışabilmesi için gereklidir.
Eğer üç tane sinüzoidal dalga kendileri arasında 120 derece faz farkıyla üretilirse buna üç fazlı gerilim ya da akım denir.
Fazın derece veya radyanla verilen ölçüsüdür. Yön değiştirerek değişim gösteren bir büyüklüğün bir dönüşü 360 derece veya 2 radyana eşittir. Eğer iki büyüklük aynı fazda ise faz açısı sıfırdır.
Faz nötr arası gerilim farkı 220 volt dur. Fazlar arası gerilim farkı nı da sizlere göstermiş oldum.
Topraklı bir prizin içerisinde üç tane bağlantı noktası bulunur. Bunlar, "toprak, faz ve nötr"dür. Yukarıdaki şekilde prizde mavi ile gösterilen toprak, siyah nötr ve kırmızı ise faz olarak adlandırılabilir.
Siyah-kahverengi kablo: Bu kablo rengi Tek fazlı faz iletkeni (L), elektrik gücünü tesisattaki anahtarlara ve prizlere aktarmak için kullanılır. Mavi kablo: Nötr iletkeni (N): Prizlerde ve avizelerde negatif veya nötr elektrik yükleri için kullanılır.
Faz: Kahverengi. Nötr: Mavi. Topraklama ya da koruyucu iletken: Yeşil ya da sarı
İki nedeni var. Yüksek güçlü yüklerin akımını tek fazdan karşılamak zordur. İndüksiyon motorlarında döner alan prensibinden yararlanılır. 3 fazlı elektrik şebekesinde fazlar arasında 360/3=120 derece faz farkı vardır.
Kapasitif Devrelerde Faz Farkı
Çıkan sonuç, kapasitif yüklerde akımın gerilime göre fazca daha ilerde olduğunu, gerilimin akımı takip ettiğini, en yalın anlatımıyla ise kapasitif yüklerde faz farkının negatif olduğunu gösterir.
Faz açısı olarak bir değer belirttiğinden, faz farkı da yine açı olarak ifade edilir. Elektrikte faz farkını, gerilimin fazıyla akımın fazı arasındaki fark olarak ifade ediyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri