Elektrot seçimi malzeme kalınlığına, cinsine ve ebatlarına göre değişmektedir. Piyasada en yaygın kullanılan elektrotlar 2,5 ve 3,25'lik Rutil elektrottur. 3,25 ve daha büyük çapa sahip elektrotların parça kalınlığına göre fazla sınırlamaları yoktur.
Elektrot seçimlerinde, kaynatılması planlanan demir parçaların kalınlığı ve taşıyacağı yük miktarının da araştırılması gerekir. Nedeni ise, malzemenin yapısına göre seçilecek olan elektrotun üretiminde kullanılan yöntemler, söz konusu kaynatılacak parçalara göre belirlenmesidir.
Alttan kök paso çekilmesi halinde 4 mm. çapında 450 mm.'lik bir elektrod kullanılırsa 1 m. kaynak dikişinin ağırlığı 0.12 kg. olur.
2)Cihazı topraklı prize taktıktan sonra amper ayar potansiyometresini; a-2.5'luk rutil elektrot yakımın da ince malzemelerin kaynak edilmesinde 0-150 amper ; b-3.25'lik rutil elektrodun yakımın da ve kalın malzemelerin kaynak edilmesinde 125-250 amper; Göre uygun değere getiriniz.
Özellikle 5 mm'den ince çeliklerde, galvanizli sac ve borularda, tanker ve kazan imalatında, boru tesisatlarında, astar boyalı ve hafif paslı çeliklerin kaynağı için uygundur. Yukarıdan aşağı da dahil her türlü pozisyonda çok kolay kullanılır. Boşluk doldurma kabiliyeti iyidir.
İlgili 42 soru bulundu
KAYNAK EDİLEBİLEN MALZEMELER
Çelik boru kaynaklarında yüksek nüfuziyet ve elektrot çalışma kapasitelerinden dolayı selülozik elektrotlar kullanılır.
GENEL AMAÇLI RUTİL ELEKTROD. Hafif çelik imalatlar, demir doğrama, ferforje, tarım makineleri, kazan, muhtelif araç şasi karoseri imalatları ve bunların tamir-bakım kaynakları için uygundur. Yukarıdan aşağı hariç her türlü pozisyonda kullanılır. Özellikle yatayda köşe kaynakları için çok uygundur.
Mesala 4 mm çapındaki bir elektrod el ark kaynağında 150 ila 190 amper arasında akımla kaynak yapılırken, tozaltı ark kaynağında 400 ila 600 amper arasında bir akım ile kaynak yapılabilir.
ELLE ELEKTRİK ARK KAYNAĞININ BAŞLICA MALZEMESİ ELEKTROD'DUR. BUNUN ÜSTÜNE KAPLANMIŞ BİR ÖRTÜDEN OLUŞAN, KAYNAK İŞLEMİNİN BAŞLICA MALZEMESİDİR. ELEKTROD, KOÇANINDAN, YANİ ÇEKİRDEK TELİNİN ÇIPLAK UCUNDAN PENSEYE TAKILIR.
Makina, köprü konstrüksiyonları ve kazan üretimi, karoseri imalatı, çelik mobilya, demir doğrama işleri, ince sacların kaynağı, şasi, oto gövde saclarının kaynağı ve küçük ölçekli onarım uygulamaları diğer kullanım alanlarıdır.
Magmaweld 2.5 elektrot çeşidi yüksek dinamik mukavemet sağlayan yapıları ile çelik konstrüksiyonlar, gemi yapımı, köprü, tank, basınçlı kap ve makine imalatında kullanımı mümkün kılar.
Metal sanayi sektöründe ise kaynak yapma uygulamalarında işlemin yapılabilmesi için mutlaka elektrot kullanılması gerekir. 1.5, 2.5, 3.25 mm elektrot şeklinde farklı çaplara sahip silindir veya ince çubuk formunda olur.
iyi yapılırsa kaynatılan malzemenin kendi dokusundan bile sağlam olur. "Sadece bir punto bile 70 kg taşır" diyor kaynakçılar.
Elektrod örtüleri erimiş metali atmosferden bir gaz ve cüruf örtüsü meydana getirmek suretiyle korurlar. Selülozik ve bazik elektrodlarda gaz örtüsü daha etkin cüruf ise diğer elektrod tiplerine nazaran daha incedir. Rutil tip elektrodlarda ise daha kalınca bir cüruf örtüsü, az miktarda da gaz koruyuculuğu mevcuttur.
Farklı Amaçlarla Kullanılabilen Kaynak Elektrodu Çeşitleri
2.5 ve 3.25 elektrot, yaygın kullanılan çap ölçüleridir. Elektrot çeşitleri arasında; bazik elektrot, rutil elektrot, selülozik elektrot, döküm elektrot, alüminyum elektrot, paslanmaz elektrot, krom elektrot, sert dolgu elektrotlar gibi türler mevcuttur.
Kaynak değerlerinden değişikliğin en çok yapıldığı kısım, akım şiddetidir. Kaynak makineleri 10-600 amper arasında kaynak akımı üretebilirler. İşte kaynak akımının ayarlanması, bu değerler içerisinde mümkündür. Doğal olarak ayar aralığı, makinenin cinsine göre farklılıklar gösterir.
Pense eksi kutupdayken şase artı kutupda olmalıdır.
Pozisyonda kaynak için boru ile zemin arasındaki mesafe en az 400 mm olacaktır (şek. 319). Tranşelerde kaynakçının rahat hareketine olanak sağlamaya yeterli genişlik bulunacaktır.
Gözün Kaynak Işığına Maruz Kalmasını Önlemek İçin Alınması Gereken Önleml. Uygun koruyucu ekipman kullanmak: Kaynak işlemleri sırasında uygun gözlük, maske veya kalkan gibi koruyucu ekipman kullanmak gözleri kaynak ışığından korur.
Kaynak yapılacak bölgedeki gaz koruması düzgün olmalıdır. Uygun debide gaz akışı sağlanmalıdır. Gaz debisi ne çok fazla ne de çok az olmalıdır. Gaz korumasının yeterli olmadığı kaynak bölgelerinde kaynak sırasında köpürme, oksitlenme, gözenek, çatlak, yapışmama gibi sorunlar olabilir.
Rutil elektrodlar, ergimi metali ta Ûyan lüzucetli (viskoz) bir cüruf hasÛl etmekle duvarda yatay ve dik kaynaklara uygun olurlar. Bu elektrodlar do₣ru (genellikle eksi kutupta) ve alternatif akÛmla ve her pozisyonda kaynak eder.
Fakat, bunların içerisinden günümüzde, özellikle metallerin birleştirilmesinde en yaygın başvurulan yöntem kesinlikle Örtülü Elektrot Ark Kaynağı'dır. Bu kaynak türü, bütün kaynakların karşılaştırıldığı listelerin birçoğunda en güçlü kaynak tipi olarak seçilir.
Elektrot, birden fazla devrenin yan yana getirilmesiyle oluşan ve bu devreler arasındaki potansiyel farkını ölçmeye yarayan düzenektir. Ark lambalarındaki karbon çubuklara da elektrot denildiği gibi, ısıtıcı lambaların elektrikli bağlantıları da elektrot ismiyle tanınır.
Argon gazı, farklı kaynak tekniklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Argon kaynak gazı, çevresindeki atmosferin korunması için bir kalkan görevi görür. Bu, kaynak işlemlerini daha kesintisiz ve dayanıklı kılan çeşitli avantajlar sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri