Elektronik para temelde sıradan para ile aynıdır, aynı işleve ve değere sahiptir, ancak farklı bir biçimdedir. Bu e-para, işlem yapılan madde ve mallara bağlıdır. Dolayısıyla elektronik para ile muamelâtın, şeriat ilkelerine uygun olduğu sürece caiz, meşru ve meşru olduğu sonucuna varılabilir.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
DİB Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 2017 yılında yapmış olduğu diğer açıklama metni şu şekildedir: “Değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.
Bu tür ticari faaliyetlerin, kural olarak ilgili genel / özel resmi mevzuat hükümlerine bağlı kalmak şartıyla, e-ticaret yani geleneksel ticaretin web ortamında veya mobil olarak yapılmasında dinen bir engel bulunmamaktadır.
Herhangi bir video paylaşım sitesi / uygulaması üzerinden yayınlanan videolarda, dinen yasaklanan bir unsur olmaması, videoların resmi kurallara ve usulüne uygun olarak yapılması ve reklam içeriklerinin de dinen caiz ve meşru olması gerekir.
İlgili 39 soru bulundu
Dinimize göre bir kazancın helal ve temiz olabilmesi için dinen meşru olan iş ve faaliyetlerden elde edilmiş olması gerekir. Meşru olmayan iş ve faaliyetlerden gelir elde etmek haram olduğu gibi bu yollarla kazanılan mal veya paranın o kişilerce kullanılması da caiz olmaz.
TikTok üzerinden para kazanan ve bu şartları sağlayan kişiler, 2024 yılı için 3.000.000,00 TL'ye kadar kazançlarında gelir vergisinden muaftır. Kazançlar üzerinden istisna belgesine dayanarak banka kendiliğinden %15 oranında vergi kesintisi yapar ve sizin adınıza vergi dairesine öder.
Bir kazancın helal olabilmesi, kazanç unsuru olan mal veya hizmetlerin dinen meşru olmasına bağlıdır. Buna göre: Bu platformlardaki yazı, belge, fotoğraf, müzik, video, reklam vb. yayınlar, dinen meşru olmayan unsurlar içermemelidir.
İslam fıkhı açısından açığa satış işlemleri; sahip olunmayan hisselerin satışını konu edinmesi, hisselerin borç işlemlerine konu olabilecek misli bir mal olmaması veya borç olarak alınan hisseler karşılığında talep edilecek fazlalığın faiz yasağını ihlal etmesi sebebiyle caiz değildir.
Bitcoin ile ilgili tüm detaylar. Seyircisinden gelen, “Kripto parayla hacca ve umreye gitmek haram mı?” sorusuna Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu “Uzak durulmasını tavsiye ediyorum.
Gayri müslimlerin bankalarına ya da fasid muameleler yapan bankalara para yatırmak bu çerçevede caizdir.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
Soru: Hisse senedi almak caiz midir? Cevap: Bu hisse senedi konusunu konuştuk. Evet, yani eğer o hisse senedini ihraç eden kuruluş dinimizin yasak etmediği alanlarda faaliyet gösteriyorsa onun hisse senedini almak caizdir. Ama dinin yasak ettiği alanlarda faaliyet gösteriyorsa, onun hisse senedini almak caiz olmaz.
Şu an ki borsa sistemi İslami sisteme aykırı olarak görmektedir. Borsa sistemini kumara sistemine benzetmektedir. Hisseler hayali ve hakikatte olmayan, sanal bir düzenlemeler olduğu için borsadaki işlemlere olumlu bakmamaktadır. Hakiki işler ve bu işler de İslam dinine aykırı işler yapmıyorsa caiz olarak görmektedir.
Diyanet İşleri Başkanlığı, kripto para ile zekat ve fitre verilip verilemeyeceği konusunda sorularımızı yanıtladı. Başkanlığın açıklamasına göre, kripto paralar ile zekat ve fitre verilmiyor ancak elinizde bulunan dijital varlığın karşılığı üzerinden hesaplanan miktar ile zekat vermek gerekiyor.
Yazar Nureddin Yıldız, Borsa caiz değildir gibi net bir ifade kullanmıyor. Ama Borsa konusunda helal olan bir şirketten hisse alınmasının da haram olmayacağına değinen Yazar Yıldız, mevcut sistem de borsanın net ve açık bir zeminde olmadığı görüşüne yer veriyor.
Bim Birleşik Mağazalar A.Ş. (BIMAS), Borsa İstanbul'un yayınladığı son bilgilendirmeye göre itibarıyla katılım endeksi kriterlerini karşılamaktadır ve BIST katılım endeksine dahildir. Helal hassasiyeti olan yatırımcılar için uygun olduğu değerlendirilmektedir.
ASELSAN'ın net karı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 34 arttı. ASELSAN, 2023'ün ilk çeyreğinde de büyümesini sürdürdü. ASELSAN'ın Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârı (FAVÖK) 1,9 milyar TL olarak gerçekleşti.
Diyanet İşleri Başkanlığı; “Yengeç, kalamar, ıstakoz, karides, midye, kurbağa vb. gibi deniz ürünleri yenilebilir mi?” sorusuna yanıt verdi. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamasında, şunlar ifade edildi: "Kur'an-ı Kerim'de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir (Mâide, 5/96; Fâtır, 35/12).
Müziğin kendisi bizatihi haram değildir. Kur'an-ı Kerim'de ve sahih sünnette müzikle meşgul olmayı veya bir müzik parçasını dinlemeyi yasaklayan bir emir yoktur. Hz. Peygamber'in bayramda eğlenip müzik aletleri çalan kişilere engel olmadığı biliniyor.
Günümüzdeki konserlerin durumuna bakılırsa açıkça "gitmenin bir sakıncası yoktur" demek mümkün değildir.
TikTok'ta 1 jeton ortalama 4,11 TL karşılık gelir. Canlı yayın ardından biriken jetonların 4,11 TL ile çarpılması sonucunda bakiye sonucuna ulaşılabilir. TikTok Para Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır? TikTok canlı yayın üzerinden gelen jetonların miktarının hesaplanması için bazı pratik yolarda bulunuyor.
Tiktok'ta İçerik Üreticisi Fonundan Para Kazanma:
Fon kapsamında, içerik üreticileri takipçi sayıları ve izlenme sayılarına bağlı olarak gelir elde edebilirler. İçerik üreticileri, Tiktok'un belirlediği kriterleri karşılayarak fon programına katılarak ek gelir elde edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri