Bu elektrotların örtüleri demir oksit, mangan ve silis alaşımlı demir içerir. Alternatif ve doğru akım karakteristiklerinin her ikisinde de iyi ark kararlılığı sağlarlar.
EDM işleminde elektrot olarak kullanılan herhangi bir malzemenin amacı, iş parçası erozyonunun çok az veya hiç kendinden erozyon olmadan gerçekleşmesine izin vererek, elektrikli işleme darbelerini iletmektir.
Bu elektrotlar, elektrotun içinde demir tozu veya ferro-alaşım içerir. Bu çeşitlerin dışında birçok farklı kaynak elektrodu çeşidi de vardır ve elektrotların seçimi, kullanılacak malzemeye ve uygulama türüne bağlı olarak değişebilir. Doğru elektrotun seçilmesi, kaynak işleminin başarısı için önemlidir.
Elektrot kaynağı (Örtülü ark kaynağı, örtülü elektrot kaynağı veya örtülü elektrot kaynağı) çoğunlukla kaynakçıların eğitimlerinde elde ettiği ilk kaynak prosesidir. Öğrenmesi kolaydır, ancak kaynak sistemlerinin çalışma şekli ve metallerin elektrik gerilimindeki davranışına bir bakış da sunmaktadır.
Farklı Amaçlarla Kullanılabilen Kaynak Elektrodu Çeşitleri
2.5 ve 3.25 elektrot, yaygın kullanılan çap ölçüleridir. Elektrot çeşitleri arasında; bazik elektrot, rutil elektrot, selülozik elektrot, döküm elektrot, alüminyum elektrot, paslanmaz elektrot, krom elektrot, sert dolgu elektrotlar gibi türler mevcuttur.
İlgili 32 soru bulundu
Bu elektrotların örtüleri demir oksit, mangan ve silis alaşımlı demir içerir. Alternatif ve doğru akım karakteristiklerinin her ikisinde de iyi ark kararlılığı sağlarlar. Akışkan kaynak banyolarından dolayı pozisyon kaynaklarına uygun değildir.
Kaynak ağzını doldurmak için ilave metal (kaynak teli veya çubuğu) kullanılır. Bu tip elektrotlar karbon, grafit veya tungstenden imal edilir. Karbon ve grafit elektrotlar sadece doğru akım kaynağında, tungsten elekrotlar ise hem alternatif akım hem de doğru akım kaynağında kullanılırlar.
Kaynak yapılması sırasında kaynağın cinsine bağlı olarak 5000-6000 C dereceye kadar sıcaklıklar oluşur.
TIG Kaynağında erimeyen bir tungsten elektrot kullanılır. Kaynak bölgesine hiç ilave metal verilmeden yapılabileceği gibi, ilave metal verilerek de bu kaynak yapılabilir. TIG kaynağında adından da anlaşılacağı üzere INERT gaz yani asal gazlar kullanılır.
Alttan kök paso çekilmesi halinde 4 mm. çapında 450 mm.'lik bir elektrod kullanılırsa 1 m. kaynak dikişinin ağırlığı 0.12 kg. olur.
Yüksek akma dayanımlı karbon çeliklerinin, karbon manganez çeliklerinin ve ince taneli karbon manganez çeliklerinin manuel elektrod kaynağı için güvenilir, genel amaçlı kullanıma uygun elektrotudur. Bazik karakterli örtüye sahiptir. OK 48.00, tok ve çatlamaya dayanıklı bir kaynak metali oluşturur.
Özellikle boruların, tankların ve kazanların, kök paso ve pozisyon kaynakları için rutil-bazik örtülü kaynak elektrodudur.
Kaynak Elektrodu/Metal Elektrot Nedir? Kaynak elektrodu, kaynaklanan metale (ana metal) benzer bir bileşime sahip malzemelerden yapılmış kaplanmış bir metal teldir. Kaynakta, kaynak arkını sürdürmek ve kaynaklanacak bağlantı için dolgu metali olarak görev yapacak bir elektrot kullanılır.
Plastik Elektrot. Otomobil üzerinde en çok kullanılan plastik malzemedir. Tamponlar, Hava Filtreleri, Elyaflı Ön Paneller, Far Plastikleri, Kapı Döşemeleri ve Radyatör genel kullanım alanlarıdır. Bütün parçalar için kaynak ağzı çalışması mutlaka yapılmalıdır.
Kaynak Elektrodu Nasıl Kurutulur? Bazik karakterli GeKa Kaynak Elektrotları kullanılmadan önce 300°C-350°C ' de 2 saat kurutulmalıdır. Önerilen sıcaklığın üzerinde yapılan kurutma işlemleri elektrot örtüsünün gevrekleşip kırılganlaşmasına neden olur.
Elektrodun tel kısmının her bir milimetresi için 40 amperlik değer herkes tarafından kabul görmüştür.
Boru hattı kaynaklarında, gemi inşasında, depolama tanklarında, kazan imalatında ve montaj kaynaklarında kullanılabilir. Özellikle Kök pasoda DC de elektrod negatif (-) kutupta, dolgu ve kapak pasolarında DC de elektrod pozitif (+) kutupta kullanılması tavsiye edilir.
Bakır, pirinç, bronz, çelik ve paslanmaz çelik gibi metallerin ikisini veya daha fazlasını birleştirmek amacıyla eriyen pirinç elektrot kullanarak oksi-asetilen gazı altında yapılan birleştirme şeklidir.
Kendi uzmanlık alanında yazan, tanınmış ve profesyonel bir araştırıcı veya tanınmış profesyonel bir gazeteci, kendileri bir materyal yayımlamışsa, ve bu materyal daha önce güvenilir bir başka yayımcı tarafından yayımlanmışsa, belki kaynak olarak kabul edilebilir.
Metal sanayi sektöründe ise kaynak yapma uygulamalarında işlemin yapılabilmesi için mutlaka elektrot kullanılması gerekir. 1.5, 2.5, 3.25 mm elektrot şeklinde farklı çaplara sahip silindir veya ince çubuk formunda olur.
2)Cihazı topraklı prize taktıktan sonra amper ayar potansiyometresini; a-2.5'luk rutil elektrot yakımın da ince malzemelerin kaynak edilmesinde 0-150 amper ; b-3.25'lik rutil elektrodun yakımın da ve kalın malzemelerin kaynak edilmesinde 125-250 amper; Göre uygun değere getiriniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri