Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Pırasa, sonbahar aylarında yetişen bir sebzedir. Ekim ayında hasat edilmeye başlanır ve hasat kış sonuna kadar devam edilir. Yani, Ekim ayından Ocak, Şubat aylarına kadar pırasaya pazar tezgahlarında rastlamak mümkündür.
Pırasa'da hasat gelişmenin hemen hemen her döneminde yapılabilir. Hasat zamanını pazar şartları ve yetiştiricinin kararı belirler. Normal verimin alınabilmesi için pırasaların 120- 150 gr veya daha fazla ağırlık kazandığı döneme kadar hasadı yapılmalıdır.
Pırasa serin iklimlerde yetişen bir sebzedir. 15-20 derece arasın ideal yetişme sıcaklığıdır. 2-3 derece sıcaklığa kadar gelişimini devam ettirir fakat sıcaklığın sıfırın altına düşmesi gelişimi durdurur. Ani sıcaklık düşmeleri bitkiye zarar vermektedir.
Pırasa yoğurtla yenir mi? Pırasanın protein değeri düşüktür. Yoğurt ile birlikte pırasa tüketilmesi protein değerini artırabilir. Ancak pırasanın et gibi proteinli, yağlı ama lifsiz besinlerle birlikte tüketilmesi tavsiye edilir.
İlgili 24 soru bulundu
Pırasa sindirim sistemi dostu besinler arasındadır. Sindirimi kolay olduğu gibi sindirim işlemi için de organlara yardımcı olur. Mide, böbrek ve bağırsaklar için faydalı mineraller içerir. Pırasa kötü huylu tümörlerin oluşumuna neden olan unsurları ortadan kaldırır.
A'dan Z'ye Pırasa Hakkında Her Şey
Pırasa ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de pırasa çiğ yenir mi sorusudur. Pişmiş ya da çiğ olarak tüketilebilen sebze ülkemizde genellikle pişirilerek tüketilir.
Pırasa, kış mevsiminde tüketilen bir sebzedir. Ekim ayında başlayarak kış sonuna kadar pırasanın hasadına devam edilir.
Simav'da lezzetiyle ünlü Örenli pırasası üreticinin yüzünü güldürüyor. Kütahya'nın Simav ilçesine bağlı Örenli köyünde, 150 yıllık ata tohumlarıyla üretilen lezzetli pırasanın hasadı yapılıyor.
Hangi mevsimde hangi sebze ve meyve tüketilmeli biliyor musunuz? Ocak ayında sebze olarak kereviz, lahana, brüksel lahanası, havuç, brokoli, pırasa, ıspanak, pazı, kara ve kırmızı turp, taze yeşil kabak, meyve olarak ise elma, nar, portakal, armut, ayva ve greyfurt tüketebilirsiniz.
Pırasa tohumu ekimi genelde İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları içindeki aylar tavsiye edilir.Pırasa tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi; hasadın verimliliği açısından önemlidir.
Pırasa tohumları uygun ekim koşulları ve sulama işlemi gerçekleştiğinde 12 günde çimlenmektedir. Çimlenme süresi 15 günü de bulabilmektedir. Pırasa Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
İyi bir pırasanın koyu yeşil yaprakları ve beyaz bir alt kısmı olmalıdır. 2. Beyaz kısmı üzerinde herhangi bir çürük, çatlak ya da sarılaşma olmamasına da dikkat etmeniz gerekmektedir.
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Kokulu ve aromalı sebzelerden biri olan pırasa, düşük kalorisiyle de diyet dostu bir sebzedir.
Pırasa, 13 ° C ile 24 ° C arasındaki sıcaklıklarla ılıman iklime en iyi uyum sağlayan bir bitkidir, bu nedenle Güney ve Güneydoğu bölgelerinde ve Şubat ve Temmuz ayları arasında ekime uygundur. Toprak nemli tutulduğu sürece sıcak havalarda yetiştirilebilir.
Pırasa, yılın her mevsiminde yetişen veya iki senede bir yetişen ve genellikle yaprakları için yetiştirilen bir bitkidir.
mevsim olarak sonbahar olur.
Pırasanın Zararları
Pırasa hem güçlü bir idrar söktürücü hem de sindirim sistemini düzenleyen bir besindir. Eğer pırasa gerektiğinden fazla tüketilir ise vücuttaki sıvı kaybında problem yaşanır. Bunun yanı sıra sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına neden olur. Bu da ishale yol açar.
Bu doğrultuda gaz yapan yiyecek türlerinden biri olarak pırasa ön plana çıkar. Bu sebepten dolayı böyle sağlıklı ve önemli yeşil besin kaynağını, mutlaka dengeli ve düzenli şekilde tüketmek gerekir.
Yıkanmadığı takdirde, buzdolabında 10 güne kadar muhafaza edilebilen pırasayı buzdolabı poşetine koyarak saklamak, sebzenin nem dengesini düzenler ve daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Pırasa pişirildikten sonra en fazla iki gün içinde tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri