âyette “arınan” diye tercüme ettiğimiz tezekkâ fiili, “insanın nefsini kontrol altına alması, her türlü şirk, kötülük ve günahtan uzaklaşması, Allah'ın birliğine iman edip dinin emir ve yasaklarını yerine getirmesi” anlamına geldiği gibi “zekât vererek arınmak” mânasına da gelir.
Konusu. Sûrede Allah, vahiy ve Kur'an, peygamber ve tebliğ görevi, tebliğ karşısında insanların takındıkları farklı tavırlar ve bunun ebedî hayattaki sonuçları ele alınmıştır.
4 ve 5. âyetler, Allah'ın baharda yeşil bitkileri bitirip vakti gelince onları kapkara bitki kalıntısı haline getirmesi şeklinde açıklandığı gibi mecazen “canlı varlıklara hayat veren ve zamanı gelince onları öldüren” anlamında da yorumlanabilir.
âyetleriyle, “Sana Kur'an'ı okutacağız ve Allah öyle dilemedikçe unutmayacaksın” meâlindeki bu sûrenin 6. âyeti inmiştir. Böylece bir taraftan Hz. Peygamber bu davranışından vazgeçirilmiş oluyor, diğer taraftan da vahyin korunmasının güvenceye alındığı bildiriliyordu (Şevkânî, V, 494). Hz.
hayatında her şey zor gidiyorsa. ala suresinin 8. ayeti sana mucizeler yaşatacak. ala suresinin 8. ayeti öyle 1 ayettir ki. hayatında her şey zor gidiyorsa. bu ayete sıkı sıkı sarıl ve 3 defa oku. yolculukta okursan sağ salim dönersin.
İlgili 20 soru bulundu
Hz Ali (kerremallahu veche)'nin şöyle buyurduğu rivayet olunur: Yedi âyet vardır ki her kim onları sabah akşam sürekli okursa veya yanında taşırsa, gök yerin üzerine kapansa, elbette Allah (cc) ona uğradığı o sıkıntılı işten bir ferahlık ve çıkış kapısı yaratır.
(Yûsuf'un kardeşleri) dediler ki: “Babamız, Yûsuf ve kardeşi (Bünyâmin'i) bizden daha çok seviyor. Hâlbuki (onlar iki küçük çocuk, babamıza işlerinde yardım etmekle biz daha faydalıyız) biz güçlü bir topluluğuz. Şüphesiz babamız (onları bizden daha fazla sevmekle) apaçık bir yanılgı içindedir.”
Peygamber'in A'lâ sûresini çok sevdiği, vitir, bayram ve cuma namazlarında ve hatta son olarak kıldırdığı akşam namazının ilk rekâtında onu okuduğu zikredilmektedir.
Ala Suresi 19 ayettir ve Yüce Allah'ın kudreti, vahiy ve Kur'an, peygamberimizin tebliğ görevi, tebliğ karşısında insanların takındıkları tavır anlatılmaktadır. Kaynaklarda Hz. Peygamber'in okumaktan zevk aldığı belirtilen Ala Suresi meali ve okunuşu sık sık aratılıyor.
Mekke'de indirildiğine inanılmakta olan sure, iniş sırasına göre 8. suredir. Tekvir Suresi'nden sonra, Leyl Suresi'nden önce inmiştir. Sure, adını ilk ayette geçen ve Allah'ı tanımlayan "en yüce" anlamındaki "el-A'lâ" kelimesinden almıştır. Ayrıca A'lâ, İslam'da Allah'ın 99 isminden biridir.
Arşı yüklenenler ile onun çevresinde bulunanlar rablerini hamd ile tesbih ederler, O'na iman ederler ve müminlerin bağışlanmasını dilerler: “Ey rabbimiz! Sen, rahmetin ve ilminle her şeyi kuşattın. Tövbe edenleri ve yolundan gidenleri bağışla, onları cehennem azabından koru!”
Onlar da: “Çobanlar suvarıp çekilmeden biz onların arasına karışıp suvaramayız; babamız da pek yaşlı bir ihtiyar olduğu için iş bize kalıyor” dediler. 24: Bunun üzerine Mûsâ o iki kızın dâvarlarını suvarıverdi. Sonra gölgeye çekilip: “Rabbim! Şüphesiz, bana lutfedeceğin her iyiliğe öylesine muhtacım ki!” dedi.
1: Yaratan Rabbinin adıyla oku! 2: O, insanı alaktan (asılıp tutunan zigottan) yaratmıştır. 3-5: Oku! Kalemle (yazmayı) öğreten, (böylece) insana bilmediğini bildiren Rabbin sonsuz kerem sahibidir.
Bu bağlamda Ala Suresi'nde; Allah'ın yüce ve kudret sahibi olduğundan, inanmayanların durumundan, Kur'an'ı Kerim'i okumanın kolaylığından ve dünya hayatından yapılan işlerin ahiret hayatına etkilerinden bahsedilmektedir. A'la Suresi faziletleri bakımından oldukça sık başvurulan bir kaynaktır.
Beled Suresi, Kur'an'ın 90. suresidir. Sure 20 ayetten oluşur. Mekke'de indirildiğine inanılan Sure ismini ilk 2 ayetinde geçen ve beldeler şehirler anlamına gelen el-beled kelimesinden alır. Bu surede el beled kelimesi ile Mekke şehri kastedilmektedir.
Beyyine Türkçe 'burhan, delil' anlamına gelmektedir. Beyyine suresi, inkar edenlerin 'bir delil, bir burhan' gelmeden, Yahudi ve Hıristiyanların dinlerinden ayrılmayacaklarını ifade ederek başlamaktadır. Delilin Kur'an olduğu ve Kur'an'ın doğru ve tertemiz olduğu buyrulmaktadır.
Allah, Müslüman'ın duasını kabul eder. Ama bazen bazı duaları geciktirir. Onun da bir sebebi, bir hikmeti vardır. Peygamber Efendimiz, "Duanın kesin kabul edileceğine inanarak dua edin" buyuruyor.
Sevdiğine kavuşmak için okunan Vasıl duası şöyle okunur: - Ya Vedud esmasına nida edilir ve ardından Duha suresi okunur. - Ya Cami esmasına nida edilir ve ardından Ala suresi okunur. - Ya Mucib esmasına nida edilir ve ardından İnşirah suresi okunur.
Namazda bir miktar Kur'ân okumak farzdır. Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre bu miktar, en az üç kısa âyet veya bu miktarda bir sûre olmalıdır. Özellikle Fâtiha sûresinin okunması vaciptir. Dolayısıyla namazda Fâtiha sûresi okunmakla, hem farz kıraat hem de vacip yerine getirilmiş olur.
BİLGİSİZLİK NAMAZA ENGEL DEĞİLDİR
Çünkü İslâmiyet namazı insanın özel şartlarına kadar indirgemiş ve kolaylaştırmıştır. Çünkü İslâmiyet'te esasen zorluk yoktur.
Sabah namazından sonra Yasin suresini, öğleden sonra Fetih suresini, ikindiden sonra Amme suresini, akşam namazından sonra Vakia suresini, yatsıdan sonra Mülk, Rahman ve Secde surelerini okurdu.
Yusuf'u baştan çıkarmaya çalışan Züleyha tövbe etti ve affedildi! / Kerem Önder - YouTube.
Kur'an-ı Kerim'de, Yûsuf ve Züleyha hikâyesi, Yûsuf Suresi'nde[5] 112. ayette anlatılmaktadır.
Kavminin baskıları ve işkenceleri karşısında Resûl-i Ekrem ve arkadaşları bunalmışlardı; bu bunalımdan bir çıkış yolu arıyorlardı. Böyle sıkıntılı bir anda bu sûrenin inmesi, müslümanlara bir teselli ve müjde olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri