Eli kalem tutmak 1. deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Eli kalem tutmak deyimi okula gitmek suretiyle okuma yazma bilmek ve kendini ifade edebilecek şekilde yazma kabiliyetine sahip olmak olarak anlatılmaktadır.
Deyim. [1] Geçimini kendi emeğiyle sağlayacak duruma gelmek.
Elinden tutmak gerçek anlamda olduğu gibi yardımcı olmak belli bir seviyeye getirmek anlamlarına da gelmektedir. Elinden Tutmak Deyiminin Anlamı Nedir? Elinden tutmak deyimi bir konuda yol göstermek veya yardım etmek demektir. Bir sorunla başa çıkmaya yardım etmek elinden tutmak deyiminin anlamıdır.
Deyimler ve atasözleri geçmişten günümüze kadar gelmiştir ve cümle içinde de kullanılabilmektedir. Özellikle bu şekilde kullanıldığında ise cümlenin anlamı güçlenmekte ve ifade edilmesi de bu şekilde kolaylaşmaktadır. Dilimizde sıkça tercih edilen deyimler arasında ise el üstünde tutmak deyimi gelmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
El bebek gül bebek deyimi, bir kimsenin anne babası tarafından şımartılması, her hatasına göz yumulması ve ne yaparsa yapsın sırtı sıvazlanması demektir. TDK'ya göre el bebek gül bebek, hiçbir çaba sarf etmeden istediği her şeye ulaşmış, bir dediği iki edilmeyen kişi demektir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Baş göz etmek (birini) deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Deyim. [1] Korku, heyecan gibi nedenlerle ne yaptığını bilememek. [2] Sakar davranmak. [3] Şaşırmak.
Eli ayağı tutmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
: İş yapabilecek güçte olmak, bedenî gücü var olmak.“Çok şükür şimdilik elimiz ayağımız tutuyor.”
Etekleri Tutuşmak Deyiminin Anlamı (TDK)
Türk Dil Kurumu açısından etekleri tutuşmak deyimi çok telaşlanmak ve heyecanlanmak şeklinde anlatılmaktadır. Özellikle bazı büyük olaylar karşısında insanı çok telaşlanması veya heyecanlanması olarak değerlendirilir.
Deyim. Bir kimsenin acısını fazlalaştıracak, derdini derinleştirecek davranışlarda bulunmak.
Ekmeğini taştan çıkarmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
En zor işleri bile yapıp geçimini sağlayacak becerilikte olmak, her türlü işi yapmak.
Ekmek kapısı DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çalışıp para kazanılan, geçim sağlayan iş yeri.
Ağız birliği etmek deyimi, iki ya da daha fazla insanın bir konu hakkında aynı şekilde konuşacak şekilde sözleşmesi anlamında kullanılır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Dirsek çürütmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Kalem oynatmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Kulak kabartmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
'Taşı sıksa suyunu çıkarır' deyimi, vücutça çok güçlü olmayı konu etmektedir. 'Topaç gibi' deyimi ise, vücutça toplu ve sağlıklı anlamına gelmek- tedir.
Göz kulak olmak deyimi TDK'ya göre, 'Koruyup kollamak ve sahip çıkmak' şeklinde yorumlanıyor. Aynı zamanda herhangi bir şeyi ya da kişiyi korumak ile beraber gözetmek ifadeleri üzerinden de tabir etmek mümkün.
Göze girmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yetenekleri ve davranışları ile çevresinde, bulunduğu yerde sevgi ve güven kazanmak.
Atasözü [1] İşçinin iyi iş yapmasını, halkın iyi bir düzen içinde çalışmasını baştakiler sağlar.
Kendi yetenekleri ve davranışları ile karşı tarafın sevgisini ve güvenini kazanması göze girmek deyimidir.
Deyim. [1] Akıl öğretmek, fikir vermek, bilgisini ve tecrübesini aktarmak.
Boş konuşan kişilere geveze, çenebaz, lafazan ve çalçene denir.
Kendi düşen ağlamaz atasözü, yapılan bir iş sonucunda bu durumdan kendi zararına sebep olacak şekilde olumsuz etkilenen kişiler için kullanılan bir atasözüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri