İlişki sonrası ilk 12 saat içinde alındığında olası gebeliği engelleme ihtimali %90 civarındayken, ikinci gün alındığında bu oran %75'e geriler. 5. günün sonunda ise etki etmeyeceği kabul edilir.
Ertesi gün hapı, korunmasız olarak girilen cinsel ilişki sonrasında 72 saat içerisinde kullanılırsa istenmeyen gebeliği önleme etkisi o kadar fazla olacaktır. Ertesi gün hapı, ilişki sonrasında ki ilk 24 saat içerisinde kullanıldığında %98, ilk 72 saat içerisinde kullanıldığında %85-90 ihtimalle yumurtlamayı önler.
İlk 24 saat içinde kullanılan haplar gebelik oluşumuna %90-%98 oranında engel olurken ilk 48 saat içinde kullanılan haplarda gebeliğin engellenme ihtimali %75'e düşmektedir.
Sonuç olarak, ELLA® yumurtlamayı erteler. ELLA® her durumda etkin değildir. Korunmasız cinsel ilişkiden 5 gün sonrasına kadar ELLA® alan 100 kadının yaklaşık 2 tanesi hamile kalabilir. ELLA® gebeliğin oluşmasını önlemek için kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir.
İstenmeyen bir gebeliğin olma olasılığı söz konusu olan bir ilişki sonrasında olabildiğince çabuk alınmalıdır. Ertesi gün hapı, ilişki sonrasında ilk 12 saat içinde kullanıldığında olası gebeliği engelleme oranı yaklaşık olarak %98'dir. Ancak ilişki sonrası, ikinci gün kullanıldığında bu oran %75′ dir.
İlgili 16 soru bulundu
Yani kadının rahmine giren bir sperm rahimde 3-4 gün canlı olarak durur. Yumurta henüz canlıyken yaşanan korunmasız bir cinsel ilişki sonucunda kadın rahmine giren sperm yumurtayı döller. Döllenen yumurta rahim astarına girer ve hamilelik oluşur. İlişkiden 7 gün sonra hamilelik oluşur ancak belli olmaz.
Yapılan araştırmalara göre ertesi gün hapları %70 oranında gebelikten korumaktadır. Fakat bu korunmanın sağlanması için hapların doğru kullanılması gerekir. Ertesi gün hapları nasıl kullanılır? Ertesi gün hapları korunmasız cinsel ilişkinin ardından, olabildiğince kısa sürede en geç 72 saat içerisinde alınmalıdır.
Mide bulantısı, ara kanamalar, karın ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet gibi yan etkiler, ertesi gün hapı kullanımı ardından 3 gün boyunca görülebilir. Adet düzensizliği ise bir ay ya da bir kaç ay sürebilir.
Her zaman olmasa da ertesi gün hapı kişide bulantı ve kusmaya sebep olabilir. İlacın içildiği saatten itibaren 3 saatlik zaman dilimi içerisinde ilaç alan kişinin kusması ilacın da vücuttan atıldığı anlamına gelmektedir.
Ertesi gün hapı alındıktan sonra üç ile dört hafta içinde adet görülmezse, hamilelik testi yapılmalıdır. Bir haftadan uzun süren kanama veya lekelenme olması durumunda veya ertesi gün hapı alındıktan üç ile beş hafta sonra şiddetli alt karın ağrısı yaşanırsa, kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulması gerekir.
Ertesi gün hapı, korunmasız ilişki sonrasındaki ilk 24 saatte alındığında, planlanmamış gebelik oluşumlarının yaklaşık olarak %98'ini engeller.
İlacın ilişkiden sonraki ilk 24 saat içinde alınması hapın en üst oranda etkili olmasını sağlar. Öte yandan, birçok ertesi gün hapı, ilişkinin ardından 72 saat sonra kullanıldığında da etkilidir. 120 saate kadar etkili olan ilaçlar da vardır. Ancak hiçbir ertesi gün hapın gebeliği önleme oranı yüzde 100 değildir.
Boşalma sonrasında bir miktar spermin dışarı kaçması aslında normaldir. Yine de bunu minimal oranda tutmak için kalçaların yükseltilmesi, en az 5 dakika yatılması, vaginal duş yapılmaması sayılabilir.
İstemeden hamile kaldıysanız, önünüzde birçok seçenek var. Bu tabii ki hamileliğinizin ne kadar ilerlemiş olmasına da bağlıdır. Bu yüzden mümkün olduğunca kesin olarak ne kadar zamandır hamile olduğunuzu öğrenin. Bunun için bir ebeye, aile doktoruna veya jinekoloğa gitmek yapacağınız en doğru şey olur.
Eğer döllenmiş yumurta hücresi ana rahminde yuvalanmışsa, ertesi gün hapının hiçbir etkisi olmuyor. Yani bu hap, mevcut bir gebeliği sonlandırmıyor!
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Yumurtlama gerçekleşmişse ertesi gün hapı artık etki etmez ve bir gebelik oluşabilir. Yumurtlama dönemi önceden tam olarak tahmin edilemez!
Ertesi gün hapının kesinlikle ard arda kullanılmaması gerekmektedir. Fazla kullanıldığı durumlarda hormonal değişikliklerden kaynaklı çeşitli etkilere neden olmakla birlikte fazla kullanımda hapların etkisi de azalabilmektedir.
Yetişkinler: Tedavi şekli, korunmasız cinsel ilişki ya da kontraseptif yöntem hatası sonrasında mümkün olan en kısa sürede, ancak 120 saati (5 gün) geçirmemek kaydıyla, oral yolla alınan bir adet tablettir. Kullanıcı, ELLA® alımından sonra 3 saat içerisinde kusarsa başka bir tablet almalıdır.
Eğer ertesi gün hapları doğru bir şekilde alınır ise ve adet tarihi beklenen günde gerçekleşir ise, kanama miktarı ve yoğunluğu her zamanki gibi ise ertesi gün haplarının gebelikten koruduğunu anlayabilirsiniz.
Ancak bu ilaçların en yüksek etki düzeyi ilişkiden hemen sonra, yani en kısa sürede alındığı zaman ortaya çıkar. Bilinen verilere göre ilk 72 saat içinde gebelik ihtimali engellenir.
Alınmasından birkaç gün veya bir hafta sonra da, minik lekelenme şeklinde bir ara kanama yaşanabilir.
Bu sorunun cevabını hayır olarak verebiliriz. Ereksiyon haline gelmiş bir penis milyonlarca sperm taşıyabilir ve ilişki anında zevk suyu ile bu spermleri vajene iletebilir. Bu nedenle tam boşalma olmadan da gebelik olabilir.
Kadınlar genel olarak cinsel ilişkiden sonra 3 gün içinde hamile kalabilir. Ancak bu sürede hamilelik belirtisi kişi özelinde yaşanır ve her kadında görülemeyebilir.
Spermler rahim ağzına ulaşacak yeterli zaman bulamadıkları için bu durum gebelik elde edilmesi açısından önemlidir. Gebe kalmak isteyen bir kadın ilişkiden hemen sonra ayağa kalkıp idrar yapmaya ya da yıkanmaya gitmemelidir. İdeal olan kalçalarının altına bir yastık koyarak 20-30 dakika kadar yatmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri