Dinimizde yemekten önce ve sonra elleri yıkamak sünnettir. Bu temizliğe dikkat etmeyen bir kimsenin yemekte çatal kaşık kullanması daha uygun olur. Bazı kültürlerde elle yemek adaba aykırı kabul edilmektedir. Bilmeyenler için islam hakkında yanlış bir izlenim bıraktığında bu sünneti yapmamak daha uygun olur.
🔶Yemekten önce ve sonra ellerini yıkardı. 🔷Yemeği bir sofra bezi /yaygı üzerinde dizleri üzerine çökerek veya iki ayağı üzerinde bağdaş kurarak yahut bir ayağını bükerek sol ayağı üzerine oturarak yerdi. 🔶Sağ eliyle yer, sol eliyle yiyenleri uyarırdı.
Gerektiğinde diğer parmaklarını da kullanırdı. Peygamber Efendimiz (asm) parmağın yalanmasına gerekçe olarak, yemeğin bereketinin ve besin değeri olan gıdanın zâyi edilmemesini göstermektedir.
Sol el ile bir şeyler yeyip içmek haram değildir.
Ancak Peygamberimiz (asm)'in yemek adabına uymadığı için, yemek yeme edebine uymamış olur ve sevaptan mahrum kalır. Bu bakımdan küçük yaştan itibaren sağ el ile yemek yemeye kendimizi alıştırmak gerekir.
Peygamber'in yanında sol eliyle yemek yiyordu. Hz. Peygamber, ona: 'Sağ elinle ye! ' diye buyurdu.
İlgili 21 soru bulundu
Hz. Peygamber'in sağ elle yeme ve içme konusundaki tavsiye ve irşadlarına uymak her Müslümanın vazifesidir.
biliyosunuz o zeytinleri de elle alıp yemek sünnettir. sağ elle peygamberimiz zeytinle çatal batırmamış. neden zeytin. çünkü kur'an'da geçiyor allah zeytine yemin ediyor. zeytin böyle önemlidir. amut efendi hazretleri mübarek buyuruyo ki.
Sual: Sol elle yiyip içmek ve iş yapmak haram mıdır? Hayır, haram değildir. Sağ elimiz meşgulse, sol elle yemenin hiç mahzuru olmaz.
Peygamber efendimiz (sav) sağ eli yemek ve içmekte sol eli de taharette kullanmış ve bizlere de bunu öğütlemiştir. Bu nedenle sağ elle yemek ve içmek ve sol elle de taharette kullanmak sünnettir. Zaruret olmadıkça bunun aksini yapmamak gerekir.
Sağ elle taharetlenmek günah değildir.
"Yeme-içmeyle ilgili genel ilkeleri belirleyen Hz. Peygamber (s.a.s.), sol elle yeme-içmeyi hoş karşılamamıştır. Nitekim o, bu konu üzerinde önemle durmuş; şeytanların sol elle yiyip içtiklerini haber vererek ümmetini uyarmış ve çocuklara sağ elle yemek yemeyi öğretmiştir.
Sol Eli Kullanmak Kur'an'a Göre Günah Değildir!
Peygamber'in evlenme hazırlığı yapan Abdurrahman b. Avf'a, “Bir koyunla da olsa ziyafet ver” (Buhârî, “Nikâḥ”, 7, 54, 68) demesi ve kendisinin de evliliklerinde misafirlerine yemek yedirmesinden anlaşılacağı gibi düğün yemeği sünnettir.
Kavun, karpuz, taze hurma, et
Peygamber kavunla ve karpuzla taze hurmayı beraber yerdi. Eti sever ve "Ehli dünya ve ehli Cennetin yemeğinin efendisi ettir" derdi. Etin bazı kısımlarını diğer kısımlarına göre daha çok severdi.
SÜT: Peygamber Efendimiz sütü severdi. şöyle buyururdu: “Yüce Allah bir kişiye süt ikram ederse, o kimse sütü içeceği zaman; Allâh'ım bize bu sütü bereketli kıl, bize daha çok süt ihsan et diye duâ etsin. Çünkü yiyecek ve içeceklerin yerini tutan, açlığı ve susuzluğu gideren sütten başka bir gıda bilmiyorum.” demiştir.
Peygamber Efendimiz (SAV), suyu ve diğer içecekleri 3 yudumda içermiş ve bu konuyla ilgili hadislerde şöyle buyurmuştur: “Suyu çocuğun memeyi emmesi gibi için. Depodan doldurur gibi içmeyin. Ondan ciğer hastalıkları zuhur eder.” (Buhârî, Eşribe, 26).
Değerli kardeşimiz, Yiyecek ve içeceklerin üstünü açık bırakmak günah değildir. Ancak Peygamber Efendimiz (asm), yiyeceklerin ve içeceklerin üstünün kapatılmasını tavsiye etmiştir. Bu tavsiyeye uymak iyi olmakla beraber uymayan günah işlemiş olmaz.
Dinimizde yemekten önce ve sonra elleri yıkamak sünnettir. Bu temizliğe dikkat etmeyen bir kimsenin yemekte çatal kaşık kullanması daha uygun olur. Bazı kültürlerde elle yemek adaba aykırı kabul edilmektedir. Bilmeyenler için islam hakkında yanlış bir izlenim bıraktığında bu sünneti yapmamak daha uygun olur.
"Az yemek ve az içmek suretiyle nefsinizle cihat ediniz. Az yeme ve az içmenin sevabı tıpkı düşmanlarla cihat etme sevabı gibidir. Allah katında bundan daha makbul bir sevap yoktur.”
Yemeğe ve suya üflenmemesi Peygamberimiz'in (asm) tavsiyelerindendir. Sıcak yemeğe üflenince yemeğin haram olması söz konusu değildir. Yemeğe üflemek yalnızca yemek adabına ve Peygamberimizin tavsiyesine uymamak olur. Yemeğe üflememek Peygamberimizin bir emri değil tavsiyesidir.
- Tuvaletlere yemek ve çay artıkları dökmek veya tuvaletlerde sigara içmek caiz midir? Değerli kardeşimiz, Tuvalette tükürmek günah değildir, ama adaba aykırıdır. Tuvalette iken ağızda bir şeyin bulunmaması adab gereğidir.
Diyanet'in din görevlisi AKŞAM'ın “Daha önce içki içilmiş bir bardakla temizlendikten sonra su içmek günah mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Aslında idrarla içki arasında bir fark yoktur. İkisi de pistir, haramdır. Mümkünse değiştirilmelidir.
Nitekim modern tıp, hem "ismid" denen taştan yapılan sürmenin göze faydalarını, hem de zeytinyağının saç dibi hücrelerini ve cildi besleyici özelliğini tesbit etmiş durumdadır. Bunları bir sünnet olarak düşünüp tatbik edenler ise hem tıbbî faydalarından istifade ederler, hem de sünnet sevabı alırlar.
Hurmanın tek sayıda yenmesi Allah'ın birliğine işaret içindir. Resûlullah (aleyhisselam) gün içinde, nice fiilinde, hep teki seçer. Mesela, suyu iki veya dört yudumda değil, üç yudumda içer.
Değerli kardeşimiz, Aynı tabaktan yemek Müslümanlar için sünnettir. Peygamber Efendimiz Aleyhissalatu Vesselamın sahabileri (Peygamberimize): “Ey Allah'ın Rasulü, biz (yemek) yiyoruz, fakat doymuyoruz”, demişler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri