Elle tutulur TDK sözlük anlamı şu şekildedir: çok açık ve belli.
Elle tutulur gözle görülür DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok açık, gizli bir tarafı yok. “Şu zamana kadar elle tutulur gözle görülür bir iş yaptın mı sen?”
Elle tutulacak tarafı (veya yanı) kalmamak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sağlam bir yanı kalmamak. güvenilecek veya kayırılacak bir yönü olmamak.
Mangal yürekli, hiç kimseden korkusu ve çekincesi olmayan kimse demektir. Bu deyimde yürek, huy; mangal ise cesaret anlamında kullanılmıştır.
El değmemek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: kullanılmamak, dokunulmamak.
İlgili 34 soru bulundu
El vermek deyimi, ustalığı bulunan veya kaliteli bilgi sahibi olan birisinin başkasına yardımcı olması ve kaliteli bilgileri ona vermesidir. Bu sayede o kişiye el verilmiş olur.
El vermek bir işte veya bir durumda kendisinden daha üstün olan kişiden bilgileri almak anlamına gelmektedir. Alınan bilgilerde ise el almak deyimi kullanılmaktadır.
Kol kanat olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yardım etmek, gözetmek, bir kimseyi koruyuculuğu altına almak.
Hiç acıma hissi taşımayan, merhametsiz.
Yufka yürekli tabiri, olumsuz ve kötü olarak nitelendirilen olaylardan çok çabuk etkilenerek aşırı üzülen insanları tarif ederken kullanılan bir kavram olarak belirtilmektedir.
Eli böğründe kalmak deyimi sevdiği için hayallerine ulaşamayacak ve çaresiz kalarak üzüntü içinde olmak anlamına gelmektedir. Sevdiğine kavuşamamak gibi durumlarda kullanılmaktadır.
Aşağı kalır yeri (veya yanı) yok TDK sözlük anlamı şu şekildedir: nitelikleri bakımından başkalarıyla karşılaştırıldığında eksiği olmayan, denk olan.
Elle tutulur tarafı olmamak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: hiçbir değerli veya savunulabilir yanı olmamak.
TDK'ya göre ateş pahası deyiminin iki anlamı vardır: Birinci Anlamı: Fiyatların yükselmesi ile birlikte insanların ödeme yapmakta güçlük çekmesi. İkinci Anlamı: Fiyatların ateş gibi yanıcı olması ve müşterilerin cüzdanlarındaki paraları adeta yakar gibi çok hızlı bir şekilde bitmesine neden olması.
çok yiğit, korku nedir bilmez anlamında kullanılan deyim. genellikle ege yöresinde kullanilan bir deyim. hem sert ve korkusuz , hem de sefkatli bir kalp tasiyan manasindadir.
İşte, acından ölmek deyimini sizler için derledik. Açlığa dayanamayacak noktaya gelmek acından ölmek deyiminin getirmektedir. Özellikle gün içerisinde uzun bir süre yemek gelmediği zaman, kişi bu deyimi kullanarak ne kadar acıktığını ifade eder.
Omuz omuza vermek, eş değer kuvvetlerin güç birliği yapmasıdır. Omuz omuza verenlerden biri diğerine lütufta bulunmaz; destek olur ve elde edilen sonuçtan ortak bir fayda oluşur.
Söz vermek, bir şeyi gerçekleştireceğine dair vaatte bulunmak; sözünden caymak ise verilen sözü tutmamak anlamına gelir. Özü Sözü Bir Olmak Deyiminin Anlamı Ne Demek?
Deyim. [1] Birinin yanlışlarını, kusurlarını hoşgörü ile karşılamak.
Gözü üzerinde olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeye, bir kimseye sık sık bakarak ne durumda olduğunu kontrol etmek, dolayısıyla kötü bir sonuca meydan vermemeye çalışmak. “Gözünüz üzerinde olsun, devamlı izleyin onu.”
Kara gün dostu DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yalnız iyi günlerde değil sıkıntılı, üzücü, düşkünlük günlerinde de insanın yardımına koşan, dostunu yalnız bırakmayan kimse.
Yapılan gözlem ve incelemelerin neticesinde bir sonuca varmaya çıkarım denir. Çıkarım, henüz gerçekleşmemiş olaylar için geçerlidir. Belli başlı konular hakkında uzun uzun düşünerek çıkarımda bulunmak da mümkündür.
kulak asmamak, Önem vermemek, dinlememek, ilgilenmemek, ciddiye almamak. kulak/kulaklarını tıkamak, Duymamazlıktan gelmek, aldırmamak.
“Ocaklı”, akrabası olmayan, kabiliyetli gördüğü çocuğu küçükken yanına alarak yetiştirir ve daha sonra da “el verme” merasimi ile hastalık tedavi etme gücünü çırağına devreder. Böyle ocaklara “İzinli” adı verilir.
- Zorla almak. - Herhangi bir işin sorumluluğunu almak. Birçok farklı anlamı üzerinden kullanılan el koymak deyimi TDK açısından genel olarak herhangi bir şirket veya bir eşyayı yasal yükümlülükler doğrultusunda zorla almak şekilde ifade edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri