Tek bir dişi organın yumurtalığından gelişen meyveye “basit meyve” denir. Örn. Kaysı, şeftali, kiraz, elma, armut, badem, domates, patlıcan. Bir çiçeğe ait çok sayıdaki ovaryumlardan oluşan meyveye “toplu meyve” denir.
Basit meyve:Bir tek yumurtalıktan meydana gelmiş meyvelerdir. Örnek: Kayısı, erik, şeftali,… Bileşik meyve:Birden fazla yumurtalıktan meydana gelen meyvelerdir.
1-Gerçek meyve: Sadece ovaryumun gelişimi ile oluşan meyve (Örn: Erik, kiraz, kayısı, üzüm vb.)
Bileşik meyveler : Birden fazla dişi organ taşıyan ve birden fazla yumurtalığın gelişmesiyle oluşan meyvelerdir. Örneğin:Dut, çilek, böğürtlen .
Günlük kullanımında "meyve" normalde; elma, muz, üzüm, limon, portakal ve çilek gibi tatlı veya ekşi olan ve çiğ durumda yenebilen bir bitkinin etli, tohumla ilişkili yapıları anlamına gelir.
İlgili 36 soru bulundu
Elma (Malus domestica), gülgiller (Rosaceae) familyasından kültürü yapılan bir meyve türü.
Türkiye'nin her bölgesinde yetişebilen elma Rosaceae familyasına aittir ve bir sonbahar meyvesidir. Doyurucu ve enerji veren bir meyve olan elma hem lezzetlidir hem de vitamin ve mineral zenginliği ile öne çıkmaktadır.
Muz, genelde tane olarak düşünülmez
Ancak, botanik olarak, bu meyveler meyveleri sayılmaz. Bunun nedeni, bir yumurtalık ile çiçeklerden gelişmek yerine, birden fazla yumurtalığı olan çiçeklerden gelişir. Bu yüzden kümelenmelerde sıklıkla bulunurlar ve toplam meyve olarak sınıflandırılırlar (3).
Muzun gerçek gövdesi rizom yumru şeklinde ve toprak altındadır. Toprak üstünde kalan kısım yaprak uçlarının üst üste birleşmesiyle, sanki bir ağacın gövdesi gibi oluşmuş, yalancı gövdedir.
1) Domates
Söz çekirdekten açılmışsa eğer; domates meyve mi sebze mi sorunuza burada çözüm bulalım. Domates yıllardır sebze olarak biliniyordu fakat bir meyvedir.
Kural olarak döllenme ve tohum oluşmadan meyve meydana gelmezse de bazı durumlarda tohum taşımayan meyvelere de rastlanılır. Döllenme meydana gelmeden meyve oluşumuna partenokarpi, böyle meyvelere de partenokarp meyve denir. Örneğin: Musa (Muz).
Bir çiçeğin yumurtalık haricindeki, bir başka bölümünün gelişmesi ile oluşan etli yerdir. Böyle meyvelerin etli bölümleri çiçek sapı, çiçek tablası, hatta çiçek örtüsü (çanakyapraklar ya da taçyapraklar) gibi parçaların gelişmesi ile ortaya çıkarlar. Elma, armut ve ayva örnek olarak verilebilir.
Botanik olarak karpuz bir meyvedir. Özel bir tür meyve olan karpuz yenilebilir meyvesi için yetiştirilir. Çoğu insan onları sebze olarak görse de tanım gereğinde kabak ve yeşil fasulye de bir meyvedir. Tarımsal olarak konuşursak, karpuzlar sebzelere daha çok benzemektedir.
Bileşik meyveler: Bir çiçek sapına bağlı birden fazla çiçeğe ait yumurtalıkların bir bütün olarak gelişmesiyle meydana gelen meyvelere bileşik meyveler denir. Basit meyvelerin topluluğu şeklinde olabilir. Örnek: ananas gibi.
Cevabımız; Çiçekli bitkilerde gelişerek meyveyi oluşturan yapıya "çiçek" denir. Çiçek aynı zamanda bitkide tomurcuğuda oluşturur.
Yumuşak Çekirdekli Meyveler: Elma, armut, ayva, alıç, muşmula, üvez, vb. Sert (Taş) Çekirdekli Meyveler: Kiraz, kayısı, şeftali, iğde, kızılcık, vişne, erik, vb. Üzümsü Meyveler: Üzüm, çilek, dut, karadut, frenk üzümü, böğürtlen, ahududu, incir, domates, patlıcan, vb.
Dünyada domatesten sonra en çok üretilen meyvedir.
Havuç herkesin severek tükettiği bir sebze türüdür. Havuç köklü bir besin olarak yetiştiğinden, sebze olarak kabul ediliyor. Meyve olarak karıştırılsa da, doğrusu sebzedir.
Avokado klimakterik bir meyvedir (muz da bir diğeri) bunun anlamı, meyve ağaç üstünde olgunlaşmaya başlar ancak esas olgunlaşması (sararıp) yenilecek hale gelmesi ağaçtan koparıldıktan sonra olur. Avokado yeşil olarak toplanır ve dondurucuda 3.3 ile 5.6 derecede saklanır ve son güzergahına ulaştırılır.
Ceviz, Juglandaceae (cevizgiller) familyasının Juglans cinsinden, tek tüysü yaprakları karşılıklı dizilmiş ve aromatik kokulu ağaç türlerinin ve bu ağaçların meyvelerinin ortak adı.
Bamya aslında bir meyve. Bu zamana kadar onu sebze sansak da kendisi botanik dünyasında bir meyve olarak kabul gören yiyeceklerden.
Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
Elmanın bileşiminde % 85 su, % 12 şeker, % 0,45 protein, % 0,4 yağ, %1 azotlu maddeler, pektin, organik asitler, Kalsiyum demir, fluor potasyum, magnezyum, silisyum, sodyum, manganez, çinko, bakır, fosfor, kükürt, bor, ve tanen ile A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, G, E, K ve PP vitaminleri bulunmaktadır.
Elma gülgiller (Rosaceae) familyasından kültürü yapılan bir meyve türü. Eski Türkçe'de "alma" diye bilinen adının, meyvenin rengi olan "al" (kırmızı)'dan geldiği bilinmektedir.
Kalbe ve damar hastalıklarına iyi gelir. Aç karnına tüketildiği takdirde atardamarlarda plak olmasını engeller, kalp kasını güçlendirir, kalpte iltihap oluşumunu engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri