Patates ılıman ve serin iklim bitkisidir. Patates yetişme mevsimi boyunca ortalama 15- 18°C bir sıcaklık ister. Ancak bu ortalama sıcaklık üzerine gün uzunluğu ve ışık yoğunluğu etkilidir. Özellikle bitki gelişmesinin ilk devrelerinde -2°C' lik sıcaklık kısa bir sürede bitkiyi dondurabilir.
Patates çuvallarınızı güneş görebilen ama çok da sıcak olmayan bir alanda tutmanız, toprağının da hep nemli kalmasını sağlamanız gerekiyor. Yaz sıcaklarında haftada 1-2 kez olacak şekilde sulama işlemini yapmanız doğru olacaktır.
Patates Hangi Toprakta Yetişir? Patatesin kök sistemi zayıftır. Bu yüzden derin profilli, yumuşak, havadar, iyi ısınabilen, kabarmış ve süzek topraklarda patates yetiştirmek daha verimli sonuçlar almanızı sağlar.
Patates bitkilerinde su ihtiyacı alt yapraklardaki solma ve sararmayla kendini belli eder. Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır.
Türkiye'de hemen hemen her yerde patates yetiştirilmektedir. İç Anadolu bölgesi en popüler alanı olarak sayılır. Niğde ve Nevşehir en bilindik şehirlerdir. Konya, Afyonkarahisar, Kayseri, İzmir, Sakarya, Trabzon, Erzurum gibi illeri sıralamak mümkündür.
İlgili 41 soru bulundu
Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
1 patatesten kaç patates çıkar? Bir patatesten sayıları 5-20 arasında değişen (yumru) patates çıkar.
Patateste hasat zamanının geldiği yaprak ve sapların sararıp kuruduğu, yumruların normal büyüklüğünü alarak bitkiden kolayca ayrıldığı ve kabuğun kalınlaşıp sertleştiğinden anlaşılır. Kabuk tırnakla kolayca soyulmaz. Yumrunun kesiti ıslak değil, koyu bir görünümdedir. Patatesin hasadında çok dikkatli olmak gerekir.
Patatesleri ekmeden önce çimlendirme işlemi yapmanız gerekir. Çimlendiğinde çok daha kısa sürede toprakla bütünleşir ve büyüme imkanı bulur. Çimlendirme işlemi için patatesin üç farklı yerine kürdan batırın. Yaklaşık 1 cm derinliğe batırmak yeterli olur.
ÇEŞİT VE TOHUMLUK
Örneğin turfanda patates yetiştiriciliğinde 75-80 günde olgunlaşan erkenci çeşitler, normal yetiştiricilikte ise 120-140 günde olgunlaşan orta geç veya geççi çeşitleri ekilmelidir.
Patateste Toprak İsteği Nasıldır? Patates bitkisinin kök sistemi zayıf olduğundan derin profilli, havadar, yumuşak, kabarmış, iyi ısınabilen ve süzek topraklarda bol verimli olur, düzgün ve kaliteli yumrulu ürün verir. Ağır yapılı topraklar kök gelişmesini engeller, yumruları çürütür.
Patates bitkileri, gevşek ve kumsal yapılı topraklarda daha kolay yetişebilir. Toprak durumunu geliştirmenin iki yolu vardır. İlki, patates ekiminden iki ay önce iyi yanmış organik gübre eklemektir. İkincisi ise, sonbaharda buğday (veya baklagiller) ekip ve patates ekimden iki ay önce bu bitkileri sürmektedir.
Evde Patates Yetiştirmenin En Kolay Yolu
Zaman zaman artan fiyatlardan etkilenmemek için evinizde kendinize minik bir bahçe oluşturabilirsiniz. Bu bahçenizde tükettiğiniz sebze ve meyveleri ekebilir, vakti geldiğinde organik tadıyla toplayabilirsiniz. Organik tarımın bir türü de evde patates yetiştirmek olacak.
Verimi optimize etmek için, topraktaki mevcut olan su % 30 ila % 50 oranından daha fazla tüketilmemelidir. Bununla birlikte, aşırı sulama erozyona, hastalıklara karşı duyarlılık, su kaybına, ekstra enerji maliyetlerine, azot süzülmesine ve mahsul veriminde azalmaya yol açabileceğini unutmayın.
Patates çiftlik gübresinden çok hoşlanır.Dekara 1,5-2,0 ton çiftlik gübresi verilmelidir. Üreticilerin toprak analizi yaptırarak bunun neticesine göre gübre kullanmaları en iyi yoldur.Toprak analizi yaptırılmamış ise saf madde olarak dekara 14-16 kg azot,8-10 kg fosfor,8-10 kg potasyum verilebilir.
Patates de diğer besinler gibi uygun koşullarda muhafaza edilmelidir. Doğru şartlar altında saklanmayan patates uzun süre beklediğinde ve güneşe maruz kaldığında yeşillenir ve filizlenir.
Patates, baharda toprağın 8-10°C 'yi bulduğu ve geç ilkbahar donlarının sona erdiği zaman ekilir. Şubat ayından nisan ayına kadar ekilebilen patates tepe veya eğimli tarlaların güneşli bölümlerine ekilmelidir. Patates gevşek ve kumlu yapılı toprakları sever.
İlk başta 10-15 cm derinlikte karıklar açılır. Karık uzunluğu elimizdeki patates tohumlarının miktarına bağlıdır. Karıkların arasındaki mesafe ise en az 70 cm olmalıdır. Patates yumruları veya parçaları karığın içine birbirinden en az 25 cm'lik mesafe bırakılarak yerleştirilir.
Patates sebzesini kendi yetiştirmek istenler ise toplanma zamanını merak etmektedir. Patates toplama zamanı patates ekiminden 2,5 – 4 ay sonra yapılmaktadır. Patateslerin ilkbahar aylarında ekildiğini düşünürsek patatesler Nisan ayı ile Temmuz ayı arasında toplanılmaktadır.
Patates siğil hastalığının kimyasal bir mücadelesi olmaması nedeniyle siğil hastalığı görülen 91,5 bin dekar alanlarda 2004 yılından beri karantina uygulanmakta olup bu alanlarda ekim yasağı, HASTALIĞIN YAYILMASINI ÖNLEMEK amaçlıdır.
PATATES ÇİÇEK AÇINCA NE OLUR? Patates ekildikten sonra iyi bir şekilde bakıldıysa zamanı gelince sebzeler vermeye başlayacaktır. Patatesin sebze vereceğini anlamak için bir yol ise patatesin çiçek açmasıdır. Patates çiçek açtığı zaman patatesi hasat zamanı yaklaşmış demektir.
patates nasıl ekilir? Patatesleri içine temiz su doldurduğunuz cam kavanozlara yerleştirin. Kavanozları güneş alan bir yerde bu şekilde bekletin. Patatesler 2-3 gün içinde suyun içinde kalan bölgelerinde kök vermeye başlar, birkaç gün sonra da filizlenirler.
Tohum olarak ekilecek olan patates büyük ebatlı ise bu durumda küçük parçalara kesilerek bölünebilirler. Kesilen tohumluk patates parçalarının 2 gün boyunca kuru bir yere bekletilmesi gerekir.
Patatesleri bahar ayına kadar toprak altında sakladıklarını belirten Salih Çapa, “Patatesleri bahara bırakmak için toprağa koyuyoruz. Toprağın altında patates hem tatlanır, hem de iyi şekilde saklanmış olur. Asla dondan da etkilenmez. Bu yöntemi de atalarımızdan, dedelerimizden öğrendik.
Patatesleri içine temiz su doldurduğunuz cam kavanozlara yerleştirin. Kürdanlar patateslerin yarısının suya batmasını sağlayacatır. Kavanozları güneş alan bir yerde bu şekilde bekletin. Patatesler 2-3 gün içinde suyun içinde kalan bölgelerinde kök vermeye başlayacaklar, birkaç gün sonra da filizleneceklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri