Etkili bir döllenme için bahçe düzenleri aşağıdaki gibi olabilir. ÇEŞİTLER: Bu gün dünyadaki elma çeşitlerinin sayısı 6500 açmaktadır. Türkiye'de ise kayıtlı 460 elma çeşidi bulunmaktadır.Bunlar arasında kalite, verim yönünden yüksek ve ticari anlamda yetiştiriciliği yapılanların sayısı çok azdır.
Dünyada, çok sayıda ülke tarafından dikilen elma çeşididir. Meyveleri orta irilikte, tatlı, sulu, sert, gevrek ve yeme kalitesi çok iyidir. Ağaçları kuvvetli gelişir ve oldukça verimlidir.
Fuji elması, sulu ve kırmızı benekli olmasıyla tanınıyor. Tadı genellikle tatlıdır ve Eskişehir bölgesinde oldukça fazla yetiştiriliyor.
Elma Granny Smith, hafif ekşi tadı ve yeşil rengi ile bilinen lezzetli bir elma çeşididir. Sulu ve sert yapısı ile öne çıkan Granny Smith elma, ferahlatıcı bir tada sahiptir. Taze şekilde yenilebileceği gibi farklı tariflere de eklenebilir. Elma Granny Smith, özellikle tatlı çeşitlerinde sıklıkla kullanılır.
İlgili 30 soru bulundu
YEŞİL ELMA DAHA SAĞLIKLI
Ancak Yapılan araştırmalar yeşil elmaların kırmızı elmalardan biraz daha sağlıklı olduğunu gösteriyor. Yüksek oranda lif içeren yeşil elma, kan şekerini dengeleme konusunda daha başarılı. Ayrıca kırmızıya göre şeker ve karbonhidrat seviyesi daha düşük.
Sarı Elmanın Faydaları
Sarı elmalar, lif ve vitamin ve mineral konusunda diğer elmalardan daha zengindirler. Diğerlerine göre daha fazla faydaları olduğunu söylemek mümkün. - Sarı elma, yeşil elmalar gibi zayıflamak isteyenler için fayda sağlar. Sindirimin daha kolay olmasını ve sağlıklı hale gelmesine yardım eder.
Elma üretimi en fazla yapıldığı ilimiz Isparta'dır. Isparta'da 2019 yılında 732 bin ton elma üretim ile toplam elma üretiminin %20'sini gerçekleşmiştir.
Elma nerede yetişir diyecek olursanız; Türkiye'nin her bölgesini görebilirsiniz. Ancak elmanın en çok yetiştiği bölge Akdeniz Bölgesi'dir. Ayrıca İç Anadolu, Marmara, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi de elma yetiştiriciliği için elverişlidir. Elma, ılıman ve soğuk ılıman iklimlerde yetişir.
Kırmızı elma Anadolu'da bir çok yerde yaygın bir şekilde yetişen, sulu olması ve hoş aroması ile karakterize olmuş bir elma çeşididir. Özellikle kepekli elma adını verdiğimiz kırmızı elma türü, mide ve bağırsakları çalıştırarak kalori yaktırır ve hatırı sayılır miktarda kalori harcatır..
İri ve orta iri bir elma çeşidi olan Fuji elmanın kökeni Japonya'dır. Tatlı ve sulu bir elma çeşidi olan Fuji elmanın meyve eti krem renkli, sert ve gevrektir.Tatlı olması nedeniyle özellikle turtalarda ve diğer elmalı tatlılarda kullanılan Fuji elma sağlıklı bir besin kaynağıdır.
Elma, Türkiye'de yetişen bir bitkidir. Batı Asya kökenlidir ve Avrupa ülkelerine de oradan yayılmıştır. Ilıman iklimli her bölgede yetişebilen bu meyve, -30 derece soğuğa kadar dayanıklıdır. Ülkemizde en çok Isparta ilinde elma üretilmektedir.
Elmanın sertliğini kontrol edin: Elmayı alın ve meyvenin küçük bir bölgesine hafifçe bastırın. Yüzeyi sağlam olmalı. Elmayı görsel olarak inceleyin: Sertliğini kontrol ettikten sonra, kaliteyi anlayabilmek için elmanın tümünü dikkatlice inceleyin.
Golden delicious elması, kışlık elma çeşididir. Meyvesi orta iri, yuvarlak koniktir. Sapı çok uzundur. Kabuğu donuk sarı-yeşil, çok paslı ve seyrek beneklidir.
Elmanın iki türü vardır. Daha küçük ve tatlı olanına misket elması denir. Daha iri ve aşılı olanına ise KABAK elması adı verilir.
Kırmızı elmanın en lezzetli hali olarak öne çıkan ve sulu bir yapıya sahip olan Elma Starking, tazeliği ve doğallığıyla tüketicilerinin beğenisine sunuluyor. Sert ve leziz yapısıyla birlikte ağızda tatlı bir lezzetin kalmasını sağlayan Elma Starking, en sevilen meyveler arasında yerini almayı başarıyor.
Elmanın ilk olarak Kuzey Anadolu'da, Güney Kafkaslar 1, Rusya'nın güneybatısında kalan bölgeler ve Orta Asya (Kazakistan'nın doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı sanılmaktadır. 2 Tür, bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır. Besin değeri çok yüksek olan bir meyvesi vardır.
Konya'da Avrupa'nın en büyük meyve bahçelerinden biri olduğu belirtilen 700 futbol sahası büyüklüğündeki elma bahçesi uçsuz bucaksız görünümüyle izleyenleri adeta büyülüyor. Konya'nın Ereğli ilçesinde 1,5 milyon ağacın bulunduğu 700 futbol sahası büyüklüğündeki elma bahçesi, bir ucundan diğer ucuna 10 kilometre.
Tam bodur elma ağaçları iki ila üç yıl içerisinde verime yatar. Yarı bodur ağaçlar ise iki ila dört yıl sonrasında meyve vermeye başlar. Standart tam boyuta sahip elma ağaçlarının meyve vermesi altı ila on yıllık bir süre gerektirir.
Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 42.426.578 ton üretim ile dünyanın en büyük elma üreticisidir. Amerika Birleşik Devletleri 4.997.680 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Çin Halk Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri birlikte dünyadaki toplam elmanın %50'undan fazlasını üretir.
Günlük kullanımında "meyve" normalde; elma, muz, üzüm, limon, portakal ve çilek gibi tatlı veya ekşi olan ve çiğ durumda yenebilen bir bitkinin etli, tohumla ilişkili yapıları anlamına gelir.
Günde 3 adet elma yemenin kötü kolesterol oranını düşürürken, iyi kolesterol oranını da 4 kat arttırdığı belirtiliyor. Her türlü hastalığa iyi gelen elmanın, ihtiva ettiği organik asitler, soda ve fosfor ile beyin, karaciğer ve mideye son derece faydalı olduğu belirtildi.
✓ Sabah, aç karnına yenilen elma; kanı temizler, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar. ✓ Uyumadan önce yenen elma, sindirimi düzenler, mideyi rahatlatır ve rahat uyumanızı sağlar. ✓ Biraz ekşi olan yeşil elma, midedeki bulantıyı alır ve midede asit dengesini düzenler. ✓ Gastrite bağlı olan mide yanmasını hafifletir.
Elma içeriğindeki lif oranı ile kilo verme konusunda destek sağlar. Kalp ve göz sağlığına iyi gelir. Bağışıklığı düzenleyerek sindirim sistemini düzenler. Aynı zamanda Parkinson, alzeihmer gibi beyin fonksiyonlarından kaynaklanan hastalıklara da fayda sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri