Palm yağı, palmiye ağacının meyvesinden üretilen nebati yağ. Biz, kişi başına yılda 1 kilo 200 gr. tereyağı tüketiyoruz. Tereyağı dışında yağ ihtiyacımızın büyük kısmını, yağlı tohumlardan üretilen yağlarla karşılıyoruz. Bunlara genel olarak nebati yağ diyoruz.
Nebati yağ, yağlı tohumlardan üretilen yağdır. Tereyağı dışında yağ ihtiyacının büyük kısmın, nebati yağlarla karşılıyor. Bunlara genel olarak nebati yağ deniliyor. Sıvı bitkisel yağın, 12 kg'ı ayçiçeği yağı, 2 kg'ı zeytinyağı, kalanı mısırözü, kanola, soya, çiğit yağı gibi yağlar nebatidir.
Bitkisel yağ üretiminde kullanılan tohumlar, ayçiçeği tohumu, soya fasulyesi, fındık, keten tohumu, hardal tohumu, pamuk tohumu, yer fıstığı vb. tohumlardır. Zeytinyağı üretimi ise meyve hamurundan bitkisel yağ üretimi olarak kabul edilmektedir.
MARGARİN ÜRÜN TEKNOLOJİSİ
Margarinler; ayçiçek, mısır, palm, kanola ve pamuk yağı gibi 0 saf bitkisel yağlar kullanılarak üretilirler.
Margarin şeklinde katılaştırılan nebati yağların üretiminde palm yağı kullanılıyor. Gıda sanayinde unlu mamuller, pasta, çikolata, dondurma ve benzeri ürünlerde palm yağı kullanımı var. Kızartmalık yağ olarak restoranlarda kullanılabiliyor. Sabun, kozmetik, boya ve yem sanayi palm yağı kullanan sanayi dalları.
İlgili 16 soru bulundu
Fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlular, zeytinyağı ve avokado yağ yakma üzerinde yararlı etkileri olabilecek sağlıklı yağ kaynaklarından birkaçıdır.
Bunlara genel olarak nebati yağ diyoruz. Halkımızın tükettiği nebati yağ toplamı, yılda kişi başına 24 kilonun üzerinde. Bu 24 kilonun 8 kilosu margarin, 16 kilosu sıvı bitkisel yağ. Sıvı bitkisel yağın, 12 kilosu ayçiçeği yağı, 2 kilosu zeytinyağı, kalanı mısırözü, kanola, soya, çiğit yağı gibi yağlar.
Vita yağ içeriği, palmiye ağacının meyvelerinden elde edilen ve Palm yağı olarak tanımlanan bir yağ çeşidinden oluşur. Anavatanı Endonezya, Malezya, Batı ve Orta Afrika ülkeleri olan Palm yağı, kökeni neredeyse 5000 yıl öncesine dayanan bitkisel bir yağdır.
Tereyağı, her ne kadar günümüzde marketlerden alabilsek de evde de yapılan bir ürün olma özelliği taşır. Öteki yandan margarin evde yapılabilen bir ürün değildir. İçinde birçok bileşen bulunduğu için sanayileşmiş bir üründür ve bitkisel temellidir. Bu açıdan tereyağından ayrılır.
Margarinler; ayçiçek yağı, soya yağı, pamuk yağı, kanola ve palm gibi bitkisel yağlara, yağsız süt, su, vitaminler, süt proteinleri gibi eklemeler yapılmasıyla üretilir.
Çeşitleri ve Tüm Faydalarıyla Bitkisel Yağlar
Kolesterol içermediğinden dolayı özellikle kalp damar sağlığı açısından faydalıdır. Soya yağı, palmiye yağı, pamuk yağı, ayçiçeği yağı, zeytin ağı, mısır (özü) yağı ve fındık yağı en önemli bitkisel yağ çeşitleri arasında yer alır.
Ayçiçek yağı ayçiçeği bitkisinin çekirdeklerinden diğer bir deyişle tohumlarından elde edilen açık sarı renkli ve hafif tadı olan bitkisel bir yağdır. Yapısında bol miktarda doymamış yağ asitlerini barındırır ve genel itibarıyla besin amaçlı kullanılır.
Bitkisel yağ, bitkilerden elde edilen yağdır. Bitkisel yağlar yiyeceklerde ve yemek pişirmek amacıyla kullanılırlar. Bitkisel yağ üretiminde kullanılan en önemli bitkiler soya, palmiye yağı, kolza, kanola, zeytin ve ayçiçeği ile yer fıstığıdır (yer fıstığı yağı).
Yeni Hazine ve Maliye Bakanı olan Nebati, 1979 yılında kurulan Nebbati isimli aile şirketinin uzun yılları yöneticiliğini yaptı. Şirketin referansları arasında, TÜRGEV ve Berat Albayrak'ın kardeşi Serhat Albayrak'ın kurucuları arasında yer aldığı NUN Okulları yer alıyor.
Sade yağ tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeleri uzaklaştırılarak elde ediliyor. Sonunda ise %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkıyor. 1 kg'lık tereyağından ortalama 900 gram sade yağ çıkıyor. Sade yağı makarnalardan yemeklere, kahvaltıdan pilavlara pek çok yerde kullanabilirsiniz.
Yeryüzünde tohumlarında yağ içeren çok sayıda bitki olmasına rağmen, bugün sanayide işlenerek tohumlarından yağ elde edilen bitkilerin başında; Soya, ayçiçeği, çiğit (pamuk), kolza, yerfıstığı, susam, aspir, hintyağı, haşhaş, keten, kenevir, jojoba, mısır (mısır özünden), zeytin, hurma ve Hindistan cevizi gelmektedir.
Teremyağ Paket Margarin 250 gr. yemeklerinize enfes bir koku ve tat katıyor. Nefis börekler, tatlılar, yemekler yapmanızı sağlayacak olan bu yağ, tereyağının lezzet ikizi! Trans yağ içermeyen Teremyağ Paket Margarin % 100 bitkisel yağların hafifliğini taşır.
Margarin sebze yağlarından yapılır, o yüzden kolesterol içermez. Margarin, tereyağına kıyasla “iyi”, yani çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar yönünden de yüksektir. Bu yağ türleri, doymuş yağların yerine kullanıldığında düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), başka deyişle “kötü” kolesterolün düşürmeye yardımcı olur.
Aldığınız tereyağı hakkında kuşkularınız varsa, tereyağından küçük bir parça alıp sıcak suya atın. Gerçek tereyağı tek parçada ufalarak erir, eğer parçalara ayrılarak eriyorsa o tereyağı değil margarindir. Gerçek tereyağını, mutfağınızda oda sıcaklığında bıraktığınızda asla tamamen erimez sadece yumuşar.
Pastanelerden alınan yiyeceklerin içerisinde Alba yağ bulunur.
Buna göre Türkiye'de üretilen margarinlerde maksimum 1000 mcg/kg-ppb oranında olması gereken glisidil esterler 1535 mcg/kg-ppb oranında tespit edildi. “Ciddi” uyarısıyla RASFF sistemine girilen bu gıda güvenliği uyarısı çerçevesinde ürünlerin Almanya'da toplatılmasına karar verildi.
Palm olein ve palmiye yağı olarak da bilinen palm yağı palm ağacının meyvesinden ve palm meyvesinin çekirdeğinden elde edilen bitkisel bir yağ çeşididir. 1 yemek kaşığı palm yağı 120 kalori, %50'si doymuş, %40'ı doymamış, %10'u ise çoklu doymamış yağdan oluşan 13.6 gr yağ içerir.
Kanola yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Aynı zamanda E vitaminince zengin olması nedeniyle bilinen en iyi bitki yağlarından biridir ve K vitamini içinde önemli bir kaynaktır.
Sofralarımızdan eksik etmediğimiz ayçiçeği yağları hakkında kafamızda birçok soru işareti olabilir. Bu nedenle sık sorulan sorulardan biri olan "En iyi ayçiçeği yağı nasıl anlaşılır?" ile başlayalım. Yemeklerinizde tercih edeceğiniz ayçiçeği yağının mutlaka hafif ve açık sarı renkte olması gerekir.
Ayçiçek yağı %66 oranında çoklu doymamış yağ içermektedir. Mısırözü yağı ise %56 oranında çoklu doymamış yağ içerir. Her iki yağ türü de bitkisel yağlardan olduğu için ölçülü miktarda tüketilmesi önerilir. Mısırözü yağı ve ayçiçek yağı omega yağ asitleri bakımından zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri