Elma burada cennette yasak olan bilgi ağacının meyvesini ve ilk günahı hatırlatmakta ve Noel ise İsa'nın doğuşunu ve onun insanlığı ilk günahtan kurtuluşunu simgeler. Adem ve Havva ilk günahı işleyerek tanrı tarafından ceza olarak yeryüzüne gönderilir ve böylece insanoğlu da onların cezasına ortak olmak zorunda kalır.
Elmada C, A, K, B6 ve E vitaminleri bulunur. C vitamini besinler yoluyla sağlanmalıdır. Yorgunluğu azaltmaya yardımcı olur, sinir sisteminin düzgün çalışması ve bağışıklık savunması için gereklidir, demir emilimini artırır. İçerisinde bulunan polifenoller sayesinde antioksidan özelliklere sahiptir.
Türk kültüründe de geniş bir yere sahip olan elma meyvesi, şifa kaynağı olarak değerlendirilmiş, verimliliğin, zürriyetin, ebedîliğin, gençliğin, güzelliğin, kuvvetin, sağlığın, sevginin, inancın sembolü olmuştur.
Ağacından yedikçe yerine yenisi çıkan elma olağanüstülüğünde bolluk ve bereketi ifade etmiştir. Aynı şekilde dallarında altın elma taşıyan elma ağacı da Kırgız masallarında halk arasında elma ağacının diğer ağaçlardan farklılığını muhafaza etmiştir.
Mitolojik anlatılarda elma imgesi belirsizlik öncesi ortaya çıkan ve kırılma yaratarak yeni bir sürecin kapılarını aralayan kutsal, sihirli ya da yasaklı bir meyve olarak karşımıza çıkmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Yasak meyve, insanların ilk yaratıldığında yasaklanmasına rağmen yedikleri meyvedir. Daha çok elma olarak bilinir; ancak İslam'da meyve olarak geçmemektedir. Daha çok, yapılan işin kötülüğüne (Tanrı'nın emrine isyan) dikkat çeken bir yaklaşım vardır.
İnançlara göre, elma, insanoğlunun işlediği ilk günahın meyvesidir. Şeytan, yılan kılığına girip ilk kadın Havva'ya yasak meyveyi koparıp verir. Havva, elmayı yer ve daha sonra da Adem'e sunar. Halk efsanelerine göre, Adem'in boğazını durur bu ilk yudum, oradan da erkeklerde Adem elması olur.
Bazı kaynaklar Havva'nın cennet bahçelerinde masumca gezerken şeytanın oyununa gelip meyvenin tadına baktığını sonra da Ademe yedirdiğini söylüyor. Bu nedenle insanlık tarihindeki ilk kadın bile yaptığı hatayla, cinselliğin kapılarını aralamasıyla anılıyor.
Elma Anadolu'da bolluk, bereket, üreme simgesidir. Sağaltma ve iletişim sembolüdür.
öncelikle bahsi geçen meyvenin elma olduğu yönünde kesin bir bilgi ya da açıklama yok. çoğu kaynak ademin yediği meyvenin incir olduğunu belirtir.
Yunan mitolojisinde görülen, Hesperid'lerin gözetti- ği tanrıların bahçesinde yetiştiği anlatılan altın elmalar, aşk, güzellik, bilgelik, günah, cinsellik, bereket, cazibe, tamamlanma, bütünlük gibi kavramlar çerçevesinde an- lamlandırılabilse de asıl sembolize ettiği kavram ölüm- süzlüktür.
Kızıl Elma, Türk mitolojisinde Türkler ve de özellikle Oğuz Türkleri için üzerinde düşünüldükçe uzaklaşan ancak uzaklaştığı oranda cazibesi artan ülküler veya düşleri simgeleyen bir ifadedir. Dünyada Türklük felsefesini yaymak Kızıl Elma'nın ana hedefidir.
Antik dönemde Mezopotamya, Anadolu, Mısır, İtalya, Hellas, İspanya gibi çeşitli kültürlerde elmanın gündelik yaşantıda önemli olduğu, çeşitli törenlerde kullanıldığı; özellikle bereket, bolluk ve aşkı simgelediği görülmektedir.
Elmanın bileşiminde % 85 su, % 12 şeker, % 0,45 protein, % 0,4 yağ, %1 azotlu maddeler, pektin, organik asitler, Kalsiyum demir, fluor potasyum, magnezyum, silisyum, sodyum, manganez, çinko, bakır, fosfor, kükürt, bor, ve tanen ile A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, G, E, K ve PP vitaminleri bulunmaktadır.
Türkçe'de Elma, ya da Alma, adını Al'dan, yani kırmızıdan alıyor. Anavatanı ise Orta Asya, eskiden Alma-ata olarak bildiğimiz, Kazakistan Almatı yakınlarındaki Tanrı Dağları. Elmanın kadim bir bitki olduğunu düşünürsek burası adını elma ağaçlarından almış olmalı. Elma, Gülgiller yani Rosaceae ailesinden bir bitki.
Meyve çeşitleri içerisinde elma büyük bir yer tutmaktadır. Bu kadar önemli olan elmanın tarihsel gelişimine bakarsak:Elmanın anavatanının Güney Kafkaslar olduğu tarihi bilgiler arasındadır. Kültürü bu kadar eski olmasına rağmen çeşit kavramı ve çeşitlerin adlandırılması 13.yy'a dayanmaktadır.
Rüyada Kırmızı Elma Almak
Sevinç gözyaşlarının döküleceğine, rüyayı gören kişinin hali hazırda yaşamakta olduğu hayattan daha rahat olan ve daha ferah olan bir yaşama geçeceğine işaret eder. Hem mutluluğa hem de rahatlamaya işaret eder. Rüyayı gören kişinin sıkıntılarından kurtulacağına işaret etmektedir.
Antik Yunan'da birine elma atmak, aşkını ilan etmek demektir. Eğer üzerine elma atılan kişi elmayı yakalarsa, aşkı kabul ettiği anlamına gelir. Elma iyidir. Elmadan devam.
Elmanın ilk olarak Kuzey Anadolu'da, Güney Kafkaslar, Rusya'nın güneybatısında kalan bölgeler ve Orta Asya (Kazakistan'ın doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı sanılmaktadır. Tür, bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır.
Kur'an'a göre, Âdem ve eşinin yeryüzüne indirilmeleri, Allah'ın yasakladığı ancak şeytanın kandırması sonucu tattıkları bir ağaç (meyvesi) nedeniyledir. Tevrat versiyonunda ise yılan, kadını ayartan olarak takdim edilmiştir. Yılanın kandırdığı kadın bu yasak meyveden hem kendi yemiş hem de erkeğe yedirmiştir.
O hamilelikten dünyaya gelen her kız çocuğu bir önceki hamilelikten dünyaya gelen erkek çocuğuyla evlendirilirdi. Gazi devamında şöyle demektedir: Havva 120 kez hamile kaldı ve kabil dördüncü hamileliğinden dünyaya gelmiştir. Habil'in ölümünden beş yıl sonra bir erkek çocuk dünyaya tek bir erkek çocuk geldi.
Cennetten çıktıktan sonra bir dağın tepesindeki mağaraya gizlenirler. Önce Kain ve kız kardeşi, sonra da Hâbil ve kız kardeşi dünyaya gelir. Kain Hâbil'i öldürür. Âdem ile Havvâ Hâbil için 100 yıl yas tutarlar.
Daha çok elma olarak bilinir ve Hz. Adem ile Hz. Havva tarafından yenilmiştir. Yasaklı olmasına rağmen iblisin oyunuyla bu meyveyi yiyen Adem ile Havva Allah tarafından cennetten kovulup dünyaya gönderilmişlerdir.
Adem'in meyveyi yiyerek Allah'a isyan etmesini sağlamaktır. Bu sayede onun da cennetten kovulacağını zannederek, güya ondan intikam almış olacaktır. İşin aslında insan için ebediyet yolu bu yasak meyvenin yenmesi ile açılmıştır.
Elma burada cennette yasak olan bilgi ağacının meyvesini ve ilk günahı hatırlatmakta ve Noel ise İsa'nın doğuşunu ve onun insanlığı ilk günahtan kurtuluşunu simgeler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri