Burun şekil bozukluklarının en sık sebebi, burun gelişmesindeki en önemli faktörlerden biri olan ergenliktir. Çocukken çok güzel olan burunlar, kafa kemikleri ve kıkırdakların gelişmesi ile eğilme, kemer oluşması ya da çeşitli asimetriler gibi bir çok sorunla karşımıza çıkabilmektedirler.
Her ne kadar burun iskeleti ergenlikten sonra büyümeyecek olsa da, sayısız çevresel ve bireysel faktör, insan yaşam döngüsünün geri kalanında burun şeklini etkileyerek yetişkin burun şeklinde ince veya dramatik değişiklikler üretecektir.
Burun yüzün gelişimini en son tamamlayan bölgedir. Burun büyümesi ortalama 18 yaşına kadar devam eder. Bazılarımızda daha erken, bazılarımızda ise daha geç tamamlanabilen değişken faktörlerden etkilenen bir durumdur. Burunda kemik büyümesi, burunda kıkırdak büyümesi hızları birbirine eşit değildir.
Burun yüz şeklini değiştirir mi? Evet, burun yüz şeklini değiştirebilir. Burun, yüzün merkezi ve dikkat çeken bir bölgesidir ve yüzün genel dengesini etkileyebilir. Burun şekli ve boyutu yüzün genel oranını ve estetiğini belirleyebilir.
Burun yapısının gelişme yaşı kızlarda 16-17, erkeklerde ise 17-18 yaşları olabilir. Estetik için bu yaştan sonraki dönemler tercih edilmelidir.
İlgili 16 soru bulundu
Burun ameliyatının 18 yaşından sonra yapılması genellikle en önerilen kıstastır. Fakat bu yaş, burun yapısının gelişimi ve büyümesi ile olarak fizyolojik sürecinin tamamlanması ile doğrudan ilgilidir. Bazı kişilerde bu gelişim süreci 17 yaşında tamamlanırken, bazılarında 24 yaşında tamamlanmaktadır.
Burun estetiği yaş sınırı bireyin gelişimine bağlıdır. Burun estetiği ameliyatlarının gerçekleşebilmesi için kas ve iskelet sisteminin gerekli gelişimi göstermesi gerekmektedir. Yani ergenlik döneminde ( 14 -16 yaş) olan kişilere burun estetiği ameliyatı önerilmemektedir.
İsrail'de Ben Gurion Tıp Fakültesi estetik profesörlerinden Abraham Tamir'in yaptığı araştırma dünyanın en güzel burunlarını belirledi. Hürriyet gazetesinin haberine göre; araştırmada Manchester United'ın futbolcusu Wayne Rooney'in burnu “estetik açından en güzel” olarak tanımlandı.
Masaj ile burun yapısına şekil verilememektedir. Ancak bazı durumlarda eğri burun yapısı için faydalı olabilir. Rinoplasti öncesinde uzun süre eğri kalan burun yapısında kaslarda kısalma oluşmuş, yumuşak dokularda değişim olmuş burunda masaj yapılması yararlı etkiler gösterebilir.
6. aydan sonra sonuca en yakın görünümleri elde etmek mümkündür. İlk 6 ay içerisindeki burun görünümü aynı şekilde kalmayacak ve burun yapısı gittikçe yerine oturacaktır.
Hastanın kemik ve kıkırdak gelişiminin tamamlanması için belirli bir süreye ihtiyaç vardır. Burun gelişimi kadınlarda, erkeklere göre erken tamamlanır. Vücut gelişimi de aynı şekilde gerçekleşir ve erkeklerde boy ve yüz ve burun uzaması 18 yaşına kadar sürer. Ancak kız çocuklarında genellikle 16 yaşında büyüme durur.
Burun estetiği ameliyatları acil olmadığı sürece 18 yaşını doldurmamış kişilere kıkırdak gelişimi tamamlanmadığı için çok uygun görülmez.
Aylar geçtikçe de değişikliklerin görülmesi azalır ve yüzün şekli ve de burnun şekli tam olarak oturarak ameliyatın tam sonucu görülür. Bu değişikliklerin burna ve yüze tam olarak oturması, yavaş bir süreçle 6 ay ile 1 yılı bulabilir.
Ergenlik döneminde kemik yapısının gelişmesi ve gelişimini tamamlaması ile birlikte genlerde bulunan kemerli burun yapısı belirginleşmeye başlar. Gen yapısının dışında çocukluk döneminde alınan darbeler, çarpmalar ,düşmeler sonucu da kemerli burun yapısı ortaya çıkabilir.
Kemiğin yapı gelişim ve değişimini tamamlaması ile genlerde bulunan kemerli burun yapısı kendini göstermeye başlar. Gen yapısıı haricinde çocukluk döneminde ya da burun yapısının gelişme döneminde alınan darbeler, çarpmalar, düşmeler sonuçlarında da burunda kemerli bir yapı ortaya çıkabilir.
Ergenlik kızlarda 10 yaş, erkeklerde 12 yaş civarında başlayan ve ortalama 3-5 yıl arasında süren bir dönemdir. Ergenlik dönemindeki cinsel ve fiziksel gelişme 5 yılda tamamlanırken, psikolojik gelişmeyi de içeren dönem 18-20 yaşında tamamlanır.
Siyahi ırkta görülen bu burun, Kafkas ırkında görülen düz ve dışbükey burunlardan farklıdır. 1930'larda, Tswana ve Xhosa halklarında kemerli burun kızlar için bir güzellik göstergesi olarak kabul edilirdi.
Egzersiz ile burun şekillendirme yapılamaz ancak egzersizin faydalı olduğu başka bir alan vardır. Burun ameliyatı yapan her hekimin hemen hemen hepsinin kullandığı ve önerdiği alan, burun ameliyatı sonrası masaj egzersizleridir. Bu masajların burun ameliyatı sonrası faydası çok büyüktür.
Ameliyatsız burun kemeri görünümünü düzeltmek için hyarülonik asit ihtiva eden geçici dolgu işlemi ya da kök hücre enjeksiyonu içeren kalıcı dolgu uygulaması yapılabilir. Üstelik bu işlem acısız ve ağrısız olarak gerçekleştiriliyor.
Burunda şekil bozuklukları arasında yer alan bir sorun da, burnun etli, kalın ve büyük olmasıdır. Etli burun olarak adlandırılan bu deformiteye bazen palyaço burun da denmektedir. Palyaçoların burunlarının büyük ve yuvarlak olmasından esinlenerek verilen bu isim sorunu tanımlamaya yeter.
Oval yüz şekilleri için, hafif kavisli bir burun sırtına ve belirgin bir uca sahip bir burun, yüzün doğal simetrisini dengelemeye yardımcı olabilir.
İdeal burun yapısında burun ucu ve üst dudak arasında 90 derece açı bulunmalıdır. Burun ucu düştüğünde bu açı küçülür ve dudağa yapışmış şekilde gözükür. Özellikle yandan bakıldığında burun ucundaki bu düşüklük kolayca belli olur. Burun ucu düşüklüğü sorununuz var ise burun ucu ameliyatı olmanız gerekmektedir.
Burun gelişimi kadınlarda, erkeklere göre erken tamamlanır. Vücut gelişimi de aynı şekilde gerçekleşir ve erkeklerde boy ve yüz ve burnun uzaması 18 yaşına kadar sürer. Ancak kız çocuklarında genellikle 16 yaşında büyüme durur.
Yaş sınırı var mı
Cerrahi bir işlem olmadığı için bir yaş sınırı yoktur. 18 yaşını dolduran hastalarımız bu ameliyatı rahatlıkla olabilir. 18 yaşının altında ki hastalarda ise, anne ve baba onayı ile burun dolgusu rahatlıkla uygulanabilir.
2024 yılında, devlet hastanelerinde rinoplasti için yaklaşık 25.000 ila 55.000 TL arasında bir fiyat bekleniyor. Burun estetiği devlet hastanelerinde SGK tarafından karşılanmamaktadır. Sonuç olarak, devlet hastanesinde burun estetiği yaptırmak isteyen herkesin kendi masraflarını ödemesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri