Elma Neden yalancı meyve? b) Yalancı meyve: Yumurtalıkla birlikte çiçek tablası, taç ve çenek yapraklar beraberce gelişerek meyve oluşturuyorsa bunlara yalancı meyve denir. Örneğin; çilek, elma, armut. c) Basit meyve: Bir tane dişi organdan meydana gelen meyvelere basit meyve denir.
1-Gerçek meyve: Sadece ovaryumun gelişimi ile oluşan meyve (Örn: Erik, kiraz, kayısı, üzüm vb.) 2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
c) Basit meyve: Bir tane dişi organdan meydana gelen meyvelere basit meyve denir. Örneğin; kiraz, erik, elma.
Muz gerçekten özel bir meyvedir.
Tek bir dişi organın yumurtalığından gelişen meyveye “basit meyve” denir. Örn. Kaysı, şeftali, kiraz, elma, armut, badem, domates, patlıcan. Bir çiçeğe ait çok sayıdaki ovaryumlardan oluşan meyveye “toplu meyve” denir.
İlgili 37 soru bulundu
Bileşik meyveler : Birden fazla dişi organ taşıyan ve birden fazla yumurtalığın gelişmesiyle oluşan meyvelerdir. Örneğin:Dut, çilek, böğürtlen .
Çiçeklenme sonrası, yumurtalık tohumlarını içeren meyve gövdesine dönüşür. Bu karpuzlar için doğrudur, ancak bu tanımlama ile domatesler, biberler, salatalıklar ve kabaklar da meyvedir. Tarımsal olarak konuşursak karpuzlar sebzelere daha çok benzemektedir.
Zeytin bir meyve türüdür.
Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
Çilek yetiştiriciliği. Üzümsü meyveler grubuna giren türlerden en önemlisidir. Çilek meyvesi gerçek bir meyve olmayıp yenen kısmı 40-60 kadar pistilin birleştiği çiçek tablasıdır. Çilek yüzeysel kök yapan otsu bir bitkidir.
İlk olarak Orta Asya'da kültüre alınmış olan armut ve elma ağaçlarını Avrupa'ya İskender İran'dan getirdi. Üzüm kıtaların birbirinden ayrılmasından önce ortaya çıkmıştı. Kuzey yarımkürede tersiyer dönemde üzüm vardı. Bugünün önemli meyve türleri tarih öncesi çağlardan itibaren insan göçleriyle taşındı.
Domatesin meyve mi sebze mi olduğu sorusunun cevabı kime sorduğunuza bağlı olarak değişiyor. Bir botanikçiye sorarsanız domates, tek bir döllenmiş tohumdan geliştiği için küçük ve yumuşak meyveler kategorisine girer.
Yunan mitolojisinde eski insanların bütün meyvelere aynı ismi takmaları sonucu elma olarak adlandırılmış olduğu varsayılmaktadır. Yasak elma o zamanlardan kalma bir mitolojik isimdir. Bu sebeple yine Yunan mitolojisinde portakal ve mandalina olarak da geçmektedir.
Etilen adlı bir gaz salgılayan elma, bu salgıladığı gaz sayesinde yanındaki meyveleri sebzeleri hızla olgunlaştırır.
Eski Türkçede "alma" diye bilinen adının, meyvenin rengi olan "al" (kırmızı)'dan geldiği bilinmektedir. Elmanın ilk olarak Kuzey Anadolu'da, Güney Kafkaslar, Rusya'nın güneybatısında kalan bölgeler ve Orta Asya (Kazakistan'ın doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı sanılmaktadır.
olgunlaşmamış, olmamış, vakti gelmemiş, yeterince beklememiş, kendi kendine dalından düşmemiş, tatsız, tuzsuz, kekremsi tatları olan mevyalardır.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Dünya üzerinde meyvesi belki de en fazla tüketilen bitkilerden biridir.
Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besindir.
Bilim insanlarının vermiş olduğu bilgiye göre TAZE FASULYE meyve olarak adlandırılır. Domates, salatalık gibi doğal yiyecek türleri de meyve olarak adlandırılmaktadır.
Çoğu kişi meyve dese de karşıt taraflı olarak sebze diyenler de çok fazla olmaktadır. Patlıcan ise bir meyvedir. Kesilip yakından bakıldığı zaman görülen, ete gömülmüş olan küçük tohumlar patlıcanın meyve olduğunu nitelemektedir. Göz alıcı bir renge sahip olan patlıcan sebze değil, bir meyvedir.
Limon (Citrus × limon), yıl boyunca büyümeyi sürdüren, küçük bir ağaç türü ve bu ağacın meyvesidir.
Mısır da zeytin gibi tanımlama olarak nereye koyacağımızı anında bilemediğimiz besinlerden biri. Sebze mi, meyve mi? Söyleyelim, mısır o tatlı küçük sarı taneleriyle bir meyve.
Avokado klimakterik bir meyvedir (muz da bir diğeri) bunun anlamı, meyve ağaç üstünde olgunlaşmaya başlar ancak esas olgunlaşması (sararıp) yenilecek hale gelmesi ağaçtan koparıldıktan sonra olur.
Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü. Domatesin eş anlamlısı 'kızanak' sözcüğüdür. ABD'de 1893 yılında mahkeme sebzelerle birlikte saklanıp yenildiğinden onu sebze diye sınıflandırmıştır fakat gerçekte meyvedir.
Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri