Elma Pekmezi Nasıl Tüketilmelidir? Elma pekmezini kış aylarında her sabah aç karnına tüketirseniz bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Hastalıklara karşı da vücut direncinin artmasını sağlar ve hastalıkların engellenmesini sağlar. Özellikle kronik hastalığı olan kişilerin elma pekmezi tüketmeleri önerilir.
Elma pekmezi de eğer ki doktor onayı alındıysa yani tüketmekte bir sakıncası yoksa, günde bir tatlı kaşığı kadar tüketilebilir. Bu miktar kişinin günlük elma pekmezinden alması gereken verimi karşılamaktadır.
Karbonhidrattan zengin bir enerji kaynağı olan pekmez, glikoz ve fruktoz içeriği nedeniyle sindirime gerek kalmadan tüketildikten kısa bir süre sonra kana karışır. İçeriğindeki B (B1,B2,B3) vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, demir zenginliğiyle de yüksek düzeyde vitamin ve mineral kaynağıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Zengin besin değeri ile severek tüketilen pekmez, yüksek oranda şeker içerdiği için kilo aldıran bir besindir. Birkaç hafta düzenli tüketildiğinde özellikle kilo almakta zorlanan kişilere kilo aldıran pekmezin tüketildiği miktar çok önemlidir.
Karaciğeri temizler. İyileşme sürecini hızlandırır. Hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirir. Öksürüğü keser.
Doğal şeker içeren elma pekmezi, vücudun şeker ihtiyacını karşılayarak tatlı krizlerinde yapay şekere olan yönelimi azaltmaktadır. Böylece kilo almayı engellediği gibi kan şekeri dengesini de korumaktadır.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
– Doğal şeker içeren elma pekmezi, vücudun şeker ihtiyacını karşılayarak tatlı krizlerinde yapay şekere olan yönelimi azaltmaktadır. Böylece kilo almayı engellediği gibi kan şekeri dengesini de korumaktadır. – Kan değerleri düşük olan yani anemi hastalarının kan değerlerini yükseltmektedir.
8- Kış hastalıklarına karşı korur:
Bağışıklık sistemini koruyan elma pekmezi grip ve nezle gibi kış hastalıklarına karşı korur.
Keçiboynuzu pekmezi: Pekmezlerin en şifalısı olarak değerlendirilir. Astım hastalarına tavsiye edilebilir, içerdiği gallik asit akciğerlere etkisi bulunan güçlü bir antioksidandır. Bronşit hastalığına, öksürük sıkıntısı olanlara iyi gelir.
Keçiboynuzu pekmezi: Pekmezlerin en şifalısı olarak değerlendirilir. Astım hastalarına tavsiye edilebilir, içerdiği gallik asit akciğerlere etkisi bulunan güçlü bir antioksidandır.
Pekmezde bulunan antioksidanlar, vücut direncini arttırarak, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Hastalıklara karşı koruyucu etkisi nedeniyle öksürüğe iyi geldiği ve balgam söktürdüğü bilinir.
Pekmezdeki basit şekerler kana hızlı karıştığından, diyabeti olan bireylerin şeker ve bal gibi pekmezi de fazla tüketmemesi önerilmektedir. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziren anneler ile iyileşme dönemindeki hastaların diyetinde olması gereken bir besindir.
ÜZÜM VE DUT PEKMEZİ: Her ikisi de hem B12 vitamini hem demir açısından çok zengindir.
Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi demir yüksek demir içerir. Ara öğünlerde; kuru meyvelerden kayısı, dut ve kuru üzüm, günlük demir alımına katkıda bulunur.
Keçi boynuzu, A vitamini, B, B2, B3 vitaminleri ve D vitamini içeriği ile çok güçlü bir besindir. Aynı zamanda yüksek çinko içerir. Keçi boynuzu pekmezinin sağlıklı kişiler için de koruyucu ve destekleyici besin olarak kullanılması tavsiye edilir. -Antioksidan özelliği olan doğal bir antibiyotiktir.
Dut pekmezi faydaları ve kullanımı Geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştürülürken, doğal yollarla elde edilen karadut pekmezi ise özellikle şeker hastaları tarafından tercih ediliyor. Dut ağacında yetişen karadut antioksidan açısından oldukça yüksektir.
Fesleğen yaprağının kaynatılarak birlikte tüketilmesi önerilir. Yüksek kan şekerini hızlı bir şekilde düşürmek için fesleğen yaprağı bitkisel çözümler arasında en çok tercih edilenlerdendir. Yüksek kan şekerini en çabuk düşüren bir diğer bitkisel yöntem ise keten tohumudur.
Halk arasında harnup olarak da bilinen keçiboynuzu pekmezi, müthiş bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Başta akciğer rahatsızlıkları ve astım olmak üzere pek çok hastalıktan korunmanıza yardımcı olur.
Keçiboynuzu, akciğerlere detoks sağlıyor
Keçiboynuzu, akciğerlerin toksinlerden arınmasını sağlayan kısacası detoks etkisi yaratan bir besindir. Akciğeri temizleyen ve kansere karşı koruyucu etkisi ile ön plana çıkan keçiboynuzu, su ile kaynatılarak tüketilebilir.
Peki, hangi pekmez neye iyi geliyor? Örneğin, mide sorunlarına dut pekmezi iyi gelirken, keçiboynuzu pekmezi akciğer kanserinden koruyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri