Sirkenin kendine has doğal aromasını ve tasını veren sirke anası kaygan yapılı tek parça halinde bir maddedir. Süzülen sirkeden elde edilen sirke anası bir sonraki sirke yapımı için kullanılmak üzere saklanır.
Süzülen sirkeden elde edilen sirke anası bir sonraki sirke yapımı için kullanılmak üzere saklanır. Peki, sirke anası nasıl muhafaza edilir? Cam bir kavanoza alınarak üzeri sirke ile doldurulur. Kavanozun ağzı sıkıca kapatılır ve serin bir ortamda nem geçirmeyen karanlık bir yerde muhafaza edilir.
İki günde bir kavanozdaki karışımı plastik kaşıkla karıştırabilirsiniz. 20 günün sonunda, kavanozun dibinde jelatimsi bir tabaka oluştuğunu göreceksiniz. Bu tabaka sirke anasıdır. Sirke anasını plastik kaşıkla başka bir kaba aktararak sirke yapımında kullanabilirsiniz.
Cilt üzerine oldukça faydalı etkilere sahip olan sirke anası ile mükemmel bir cilt temizliği sağlanabilir. 2 çorba kaşığı eklenen 2 su bardağı su kaynatılarak, havlu yardımı ile buharının cilde uygulanması cilt gözeneklerinin açılmasını ve lekelerin azalmasını sağlar.
Sirke yapabilmek için gerekli olan mayaya sirke anası ismi verilir. Doğal bir fermantasyon işlemi neticesinde sirke üstünde kendi kendine oluşan opak ve jelimsi bir tabakaya sahip olan sirke anası, fermantasyon süreci bittikten sonra ise bir kaba alınarak başka zaman kullanılmak üzere muhafaza altına alınır.
İlgili 18 soru bulundu
Sirkenin kurulduğu cam kavanozun kapağı çok sıkı bir şekilde kapatılırsa, sirke anası oluşmaz ve asetik asit alkole dönüşür.
Etrafına ekşi bir koku yaymaya başlıyor ve bu koku gittikçe keskinleşiyor ve sirke anası kalınlaşıyor. Bu aşamaya yaklaşık 45 günde geliniyor ama sirkenin iyice olgunlaşması için bu şekilde 1-2 hafta daha bekletebilirsiniz.
Elma sirkesinin cilde faydaları arasında ölü deriden arındırma özelliği ilk sırada yer alır. Cildi temizleyen ve gözenekleri açan sirke, su ile karıştırılarak pamuk yardımıyla cilde sürülür. Cilt üzerindeki bakterileri öldürerek mikrobiyal sorunları azaltır.
3. Cilt Lekelerine ve Cilt Beyazlatmaya Karşı Etkilidir
Yine düzenli kullanımda etkisini gösteren bir başka nokta ise lekeler ve cilt beyazlatma işlemi. Güneş lekelerine iyi geldiği bilinen elma sirkesi, cildi beyazlatmada da gösterdiği üstün performans ile kalpleri fethediyor.
Sirkenin en önemli etkilerinden biri cildi temizlemesi ve sivilce oluşumunu engellemesidir. Ciltteki yenilenmeyi desteklediği için kararmaları geçirir. Cilt renginin açılmasını sağlar.
Kavanozun yarısını elma ile doldurun. Üzerine elmaları geçecek kadar içme suyu koyun ama kavanozu tamamen doldurmayın, kavanozun ağzı 3-4 parmak boş kalmalı. Sirke anası varsa sirke anasını, yoksa fermente elma sirkesinden 1 çay bardağı ekleyin.
Sirke Anası Ne Kadar Süre Saklanır? Sirkenin anasını hava almayan veya vidalı kapaklı bir kapta sirke ile karanlık ve serin bir yerde oda sıcaklığında beş yıl muhafaza edebilirsiniz. 5 yıl kucağa çok uzun geliyor olabilir. Ancak doğru şartlar altında bu kesinlikle mümkündür!
Sirke yapım sürecinde sirke anası sirkenin yüzeyinde bir tabaka oluşturur, bu tabaka ağırlaşınca kavanozun dibine doğru düşer. Sirke süzülür ve sizin elinizde kocaman bir tabaka kalır. Sirke anası tıpkı sirke gibi yenebilir hatta sirkeden daha faydalıdır.
Cam kavanozun ağzını bir tülbentle kapatın ve 20 gün boyunca ışık almayan, serin bir yerde saklayın. 2 gün arayla kavanozu karıştırabilirsiniz. 20 gün sonra kavanozda jelimsi bir tabaka oluştuğunu göreceksiniz. Sirke ananız hazır!
Çünkü okuduğum bilimsel verilere göre; sirke anası yenmez aşırı bakteri yüklemesinden dolayı mefta olunurmuş.
Sirkenizin oluşum sürecinde doğrudan gün ışığı almayan, serin, kuru bir ortamda durması gerekiyor. Sirkelerin ağızlarının da tülbentle kapatılması gerekiyor. Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
Elma Sirkesi Yüze Nasıl Uygulanır? Elma sirkesi tonik olarak kullanılacaksa bir litre suya, 1-2 yemek kaşığı oranında su ile karıştırılarak cilde uygulanır. Eğer sivilce üzerine kurutucu bir uygulama isteniyorsa yarı yarıya sulandırılarak kullanılmalıdır. Cilt üzerinde bırakılmamalı muhakkak durulanmalıdır.
Elma sirkesi cilde birçok fayda sağlayabilir. Ciltteki lekeleri yok eder, sivilceleri geçirir, gözenekleri sıkılaştırır, güneş yanığına iyi gelir. Elma sirkesi sitrik, malik ve amino asit içeriği ile gözenekleri sıkılaştırır, cildin pürüzsüz görünmesine yardımcı olur.
Elma sirkesi cildi sıkılaştırıcı etkiye sahiptir. Böylece düzenli kullanılırsa cildin elastikiyetini korumaya ve kırışıklıkların oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.
Elma sirkesinin cilde faydalarını şöyle sıraladık; Elma sirkesi sivilce, akne ve siyah nokta gibi sorunları ortadan kaldırır. Gözenekleri temizler ve sıkılaştırır. Cilt yüzeyindeki mikropları öldürür.
Elma sirkesinin içeriğindeki asidik ve antiseptik bileşimler ciltteki fazla yağların önüne geçerek sivilce ya da siyah nokta oluşumunu engeller.
Ev Yapımı Elma Sirkesi Süzüldükten Sonra Nasıl Saklanır? Süzülen sirke mutlaka cam kavanozda ya da şişede ağzı tam kapalı biçimde saklanmalıdır.
Çöktükten sonra tercihen süzerek yada öylece beklemeye aldığınız anda direkt olarak sirke anası oluşuyorsa bu sirke suya dönmez, küf olmaz, kef hiç olmaz. Ama önce kef oluyorsa ve sürekli temizlemek zorunda kaldıysanız ve en sonunda ana oluştuysa siz sirke yaptım sanmış olabilirsiniz.
Sirkenin bozulduğu nasıl anlaşılır? Sirkenin tam anlamıyla bozulması için asidik özelliğini kaybetmesi gerekir. Sirkenizin asit oranı düşmüş ise tüketmeniz önerilmez. Dahası, eğer rahatsız edici, sirkenin normal kokusunun çok dışında bir koku alırsanız sirkeyi atın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri