Sirkenin asit etkisi sayesinde kireç temizleme de yardımcı olmaktadır. Bunun yanında kullanılan bir başka ürün ise tuzdur. Tuz veya karbonat sirke ile birlikte kullanıldığı zaman tepkimeye girer ve çok daha fazla etki sağlar. Elma ya da üzüm sirkesi mutfaklarda kullanılan ürünlerdir.
Beyaz sirkenin kireç sökücü özelliği vardır. Kireçlenen cihazlara zarar vermeden ve kireçli yüzeyleri yıpratmadan temizler. Beyaz sirke ile temizlik, kimyasal madde içermeden hijyenik ortamlar yaratmanızı sağlar.
1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın. Eriyen kireç, suya dağılacağı için bulaşık süngeri yardımı ile çaydanlığı iyice yıkayın.
Çok fazla yerleşmiş artık kalıp halini almış kireçler mevcutsa 1 paket karbonat ve 1 çay bardağı sirkeyi karıştırarak bir fırça yardımıyla kireçli bölgeyi kireçlerden arındırabilirsiniz.
Karbonat sirke Etkili doğal temizlik malzemelerinden biri olan karbonat ile sirke kireç temizlemede oldukça başarılı. 1 su bardağı sirke ile 1 paket karbonatı kireçli çaydanlık içine dökün. Çaydanlığın yarısını su ile doldurun ve kaynamasını bekleyin. Kireçler kısa süre içerisinde çözülecektir.
İlgili 40 soru bulundu
Asit bazlı temizlik kimyasalları da sadece nötr veya hafif alkali bazlı bir temizleyici ile temizlenmesi gereken kireç taşını aşındırır.
Doğal kireç çözücü limon tuzu karbonat gibi mezemleler ile yapılan kireç sökücü genelde çaydanlık temizleme, hafif kireç tutmuş alanlar için kullanılmaktadır. Karbonatla kireç temizleme en çok kullanılan doğal kireç çözücü yöntemlerinden biridir.
Bir miktar su kaynatarak içine sirke katarız. Daha sonra sirkeli suyu kirecin izi olan alana dökeriz. Bu şekilde birkaç dakika beklettiğimizde kirecin tamamı çözülür. Daha sonra bu alanı temiz sıcak su ile duruladığımızda temizlik bitmiş olur.
Limon tuzunun yanı sıra limon suyu da asidik özelliğinden dolayı etkili bir kireç sökücüdür. Hem çaydanlığın içindeki kirecin temizlenmesini hem de çaydanlık yüzeyinin parlamasını sağlayan limon temizlik esnasında çok sık kullanılan bir üründür.
Klozetin suyunu boşaltıyoruz kireçli bölgeye bol miktarda karbonat dökün ve 15 dakika dokunmayın. Daha sonra limon suyunu karbonatlı bölgelere dökün ve klozet fırçasıyla ovun ve sifonu çekin. Haftada 2 kez bu yöntemi uyguladığınızda klozetinizin pırıl olur.
Genellikle en yaygın olarak kullanılan kimyasal, amonyum tuzlarıdır.
Musluklardaki kireçleri ve su damlacıklarını temizlemek için temiz bir sünger ya da bezin üzerine krem temizleyici (cif) dökülür ve birkaç dakika ovalanır. Ardından bol su ile durulanır. Krem temizleyicilerin durulaması biraz zor olduğundan dolayı miktara dikkat ederek daha az kullanılması tavsiye edilir.
Küçük bir kap içerisine bir fincan karbonat koyun ve üzerine bu karbonatı hamursu kıvama getirecek kadar sirke ekleyin. Elde ettiğiniz karışım tamamen homojen bir hal aldıktan sonra temizlemek istediğiniz bölgeye bir sünger yardımıyla sürün ve 15 dakika kadar bekletin. Ardından güzelce yıkayıp kurulayın.
Elma sirkesinin kireçlenmeye etkisi
Anti-iltihap ve alkalin yapıcı özellikler gösterdiği için elma sirkesinin kireçlenmeye etkisi oldukça fazladır. Uzmanlar kireçlenmeyi azaltmak için elma sirkesi kürü önermektedir.
Çaydanlık kireci temizlemede kullanılan ürünlerden biri sirkedir. Sirkenin asit etkisi sayesinde kireç temizleme de yardımcı olmaktadır.
En iyi kireç sökücülerden birisi olan sirkenin 1 gece bekletilmesinin ardından fırça ve soğuk su ile kireçlerin kolayca çıktığı görülüyor. Asitli yapıya sahip olan sirkenin karbonat ile beraber uygulanması da mümkün oluyor.
Çamaşır suyu kireci yok etmese de, klozetin rengiyle bütünleşerek onu görünmez kılar. Lekelerin genellikle bu kadar çabuk geri gelmesinin nedeninin de aslında budur. Kireci temizlemek için çamaşır suyu kullandıysanız, asla kaybolmazlar sadece gizlenirler.
Kireçli suyu kişiler en rahat çaydanlıklarında kaynattıklarında anlayabilirler. Evlerde kullanılan çaydanlıklarda kaynatılan sular bir süre sonra çaydanlığın içerisinde kireç oluşumlarına neden olur. Kaynama sonrasında buharlaşma meydana geldiğinde suyun içerisindeki kireç daha rahat şekilde görülebilir.
Çaydanlık kirecinden kurtulmak için bir çay bardağı sirkeyi çaydanlığa dökün. Temiz fırça ile çaydanlığın içerisine ovalayın ve sirkenin her yere değdiğinden emin olun. 30 dakika boyunca bu şekilde beklettikten sonra, 1 tatlı kaşığı karbonat veya tuz ekleyerek tekrar ovalayın. Daha sonra güzelce durulayın.
Beyaz sirke içerisine ekleyeceğiniz karbonatla bir karışım hazırlayabilirsiniz. Sprey başlığı olan boş bir şişeye bu karışımı doldurarak duşakabinin üzerine püskürtün. Ardından 15-20 dakika lekelere nüfuz etmesini bekleyin ve bir bulaşık süngeri ile ovalayın.
Klozetin içine çamaşır suyu dökerek 5 dakika bekleyin ardından sert kıllara sahip bir fırça ile klozetin iç kısmını iyice fırçalayın. Bu işlemden sonra klozeti durulayın. Mineralli temizleyiciler ile klozetin içini yeniden fırçalayın. Güçlü bir kireç çözücü ile kireç kalıntılarını temizleyin.
Bunun için öncelikle lavaboya karbonat dökülmeli, ardından da lavabo yarım limon ile ovulmalıdır. Temizlikten sonra lavabo bol su ile durulanmalıdır. Kireç lekelerinden kurtulmak için diğer bir yöntem de sirke ve amonyağın karıştırılarak, kireç lekeleri olan bölgelerin bu karışım ile ovulmasıdır.
Bir yüzey temizleme ürünü olan ASPEROX temizleyici, paslı ve kireçli yüzeyleri kolayca temizleme imkanı sunar. Bu alanlarda, nemden kaynaklı bakterilerin çoğalmasını önleyerek size maksimum hijyen sağlar. Ürün, banyo ile tuvaletlerdeki zorlu kireç ve pas lekelerini hem kolay hem hızlı bir şekilde temizler.
Derinleşmiş kireç lekeleri varsa, 1 çay bardağı sirke içerisine 1 paket karbonat ekleyip doğal deterjanınızı oluşturun ve bir fırça yardımıyla kireçler üzerinde deneyin. Hatta birkaç dakika yüzeyde bırakıp sonra temizleme işlemine başlayabilirsiniz. Bu yöntem aynı zamanda yüzeyi de parlatır.
Tuzruhu : Mutfak, Banyo , Tuvalet ve Banyolarda oluşan sararmiş kireç birikimini, temizlemede kullanılır. Tuvalet Mutfak ve Banyolarda oluşan kireç birikimini, kararmış organik kirler ve pas lekelerini kimyasal etkinliği ile çözer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri