Bu su oldukça faydalı bir su olmasına rağmen peynir yapıldıktan sonra dökülüyor. Oysaki saklanması ve faydalarından bol bol yararlanılması gereken malzemelerden kendisi.
Sıcak ortamda bekletilen veya güneş alan süt ürünlerinin kısa sürede bozulduğunu unutmayın. Rengi değişen, kıvamı farklılaşan ve ağır kokuya sahip olan peynir altı suyunu tüketmeden çöpe atmanızı öneririz.
Bir süt ürünü olan peynir altı suyu, tam manası ile protein deposudur. Bu özelliği ile vücudun ihtiyaç duyduğu protein miktarını karşılar. Peynir altı suyunu içerek güçlü bir bedene sahip olabilirsiniz.
- Bitkilerde kullanılabilir. Protein açısından oldukça zengin olan peynir altı suyu bitkilerin yetişmesinde ve gelişmesinde de oldukça önemlidir. - Cilt lekelerini önler.
Peynir altı suyundan peynir yapılır mı sorusu size ilginç gelebilir ama cevabı evettir. Aldığınız peynirin peynir altı suyundan lor yapıp mutfağınızda tam bir değerlendirme ve lezzet şöleni yaşayabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Peynir altı suyu birçok şekilde kullanılabilmektedir. Peynir altı suyunun en yaygın kullanımı içilerek tüketilmesidir. Özellikle yemeklerden önce 1 bardak kadar peynir altı suyu tüketmek ve çok hastalığı önleyici özellik taşır.
Peynir altı suyu kaç gün? Peynir altı suyunu buzdolabında süt saklama koşullarında 4-5 gün süre ile muhafaza edebilirsiniz. Suyu muhafaza ederken cam kavanozlarda saklamak önemlidir.
Peynir altı suyundan yapılan tereyağı
Günümüzde, normal süt seperatörleri kullanılarak peyniraltı suyundan krema ayrılmaktadır. Bu şekilde elde edilen krema, ısıtılıp eşitlendirildikten sonra, normal krema gibi tereyâğına dönüştürülür.
Peynir altı suyunu, bir sonraki peynir mayalama işleminizde sütü kesmek için kullanabilirsiniz. Fermante sebze ve meyvelerin yapılış aşamalarında bu suyu kullanabilirsiniz. Çorbaların içerisinde kıvam artırıcı olarak kullanabilirsiniz.
Hammadde sütten elde edilen peynirdir ancak üretim esnasında şirden mayası ve kültür kullanılır. Peynir üretiminde mayanın helalliği, üretim sonucunda oluşan ürünlerin helalliği açısından önem taşımaktadır. Peynir altı suyu tozu için de aynı durum söz konusudur. Bundan dolayı Helal şartlarda üretimi gerekmektedir.
Peynir altı suyunun zenginliğini kekte de kullanmak istedim ve yumuşacık bir kek oldu. Yumurta ve şeker iyice çırpılır, yağ, peynir altı suyu eklenip karıştırılır, diğer malzemelerde eklenip çok az karıştırılır. Yağlanmış kek kalıbına hazırladığımız karışım dökülür. Önceden ısıttığımız fırında 180° pişirilir.
Peynir altı suyu metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını artırır ve tok tutucu etkisinden dolayı zayıflamak isteyenlerin gönül rahatlığı ile tüketebileceği bir sıvıdır. Ayrıca şişkinliği giderir ve mide problemlerine iyi gelir.
En ideal peynir saklama koşulları
Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
Eğer peynirin suyu dökülür veya herhangi bir nedenle kullanılamaz hale gelirse, peyniri kendinizin hazırlayacağı salamura suyunda muhafaza etmelisiniz. Çünkü suyu dökülen peynir lezzetini kaybedip, küflenmeye başlar.
Peynir altı suyunu, bir sonraki peynir mayalama işleminizde sütü kesmek için kullanabilirsiniz. Fermante sebze ve meyvelerin yapılış aşamalarında bu suyu kullanabilirsiniz. Çorbaların içerisinde kıvam artırıcı olarak kullanabilirsiniz.
Bitkilerin besin statülerini artırmak amacıyla uygulanan bu organik maddelerden biri de tarlalarda gübreleme amaçlı olarak peyniraltı suyunun suluma suyu veya püskürtme şeklinde kullanılmasıdır.
Organik kirliliği çok yüksek olan bir atıktır. Bu peyniraltı suyu normal atık su tesislerinde bile arıtılamaz, orada bulunan kimyasalları dahi öldürür. Eğer bu su ağaç köklerine ulaşırsa kesin olarak ağacı kurutur ve ölmesine neden olur.
Demir, peynir altı suyunun tarlada direkt kullanılmasının bitkiye yarar yerine zarar verebileceğine dikkati çekerek, "Peynir altı suyuna herhangi bir işlem yapılmadan üretim alanlarına uygulandığında bitkilerde fitotoksik denilen yanmaya neden olur.
*Büyüklüğü Peynir miktarına bağlı olarak bir tencereye su konur. (Su içine peynir atılacağında taşmayacak bir miktar ile ayarlanır). Su kaynamaya başlayınca peynir dilimleri içine atılır. 10 dakika süre ile kaynatılır.
🌟 Suyu Nasıl Hazırlanır. Peynir için kaynattığımız suya bir miktar tuz atılır ve tuzun ayrını ayarlamak için suyun içerisine yıkanmış çiğ yumurta atılır eğer yumurta suyun yüzüne çıkarsa tuz yeterli demektir. Peynir için hazırladığımız suyu aynı zamanda asma yaprak salamurası için de kullanabilirsiniz.
Kaşar peyniri içine tuzdan kaynaklı her hangi bir yabancı madde karışmaması için rafine tuz ya da temizliğine güvenilir gıda sanayi tuzu (estuz) kullanılmalıdır.
Kapalı kapta ve salamura suyu içinde satılan peynirler kendi salamura suyunun içinde tutulmalıdır. Suyu azalır ise, içme suyu eklenerek peynirin havayla teması kesilmelidir. Peynir dilimlenmeden saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilmiş ve bozulma riski azaltılmış olur.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
Peynirin oksijenle teması, kapağı açık bir şekilde muhafaza edilmesi gibi durumlar da yine peynirin bozulmasına neden olur. Ayrıca peynir eğer kendi tuzlu su içerisinde saklanıyorsa kendi suyu içinden çıkartılmamalıdır. Eğer sudan çıkarılırsa peynirin ömrü azalır.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri