Elma Sirkesi Özellikle metabolizmayı dengelemeye ve menopozla gelen hormonal sıkıntıları kontrol etmeye yardımcı olmaktadır. Elma sirkesi kullanırken mutlaka saf organik elma sirkesi kullanılması önemlidir.
Bu dönemde; baharatlı, acılı şeyler yememeli, kahve, çay ve sigara mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır. Bol bol sebze yemeli; süt, ıhlamur veya adaçayı içilmelidir.
Menopozda, östrojen hormonu eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan şiddetli ateş basmaları, hormon replasman tedavisi (HRT) ile etkili bir şekilde giderilebilir. Günümüzde şikayeti olmayan kadınlara rutin hormon tedavisi genellikle önerilmemektedir.
Takke Çiçeği, dikkat eksikliği gibi durumların yanı sıra menopoz döneminde de kullanıldığı bilinir. Ani ruh hali değişmesi ve aniden gelen ateşlerin önüne geçer ve bu durumları kolay bir şekilde atlatmada fayda sağlar.
Menopoza ; Elma sirkesi, soya, E vitamini, Siyah yılan kökü, Hayıt bitkisi, tarçın, Akupunktur, yoga, Menopoz egzersizleri Menopoza iyi gelmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Bunların en önemlileri; C ve E vitaminleri, likopen, selenyum, çinko ve beta karotendir. Menopoz dönemindeki kadınların en önemli sorunlarından olan kan yağları, kilo artışı ve kemik erimesinin kontrolünde egzersizin olumlu etkilerinin olduğu bilinmektedir.
Elma, armut, üzüm, hurma, kuru üzüm, baklagiller ve fındıkgiller iyi kaynaklarıdır. Bir kalsiyum takviyesi dışında kemik sağlığı için gerekli olanlar magnezyum, çinko, E ve D vitaminidir. Bu besin öğelerini bir arada içeren suplemanlar tercih edilebilir.
Ada Çayı Adaçayı içeresinde bulundurduğu izoflavinler sayesinde ateş basması ve gece terlemeleri gibi menopoz şikayetlerinde faydalı olmaktadır. Ayrıca 40 yaş üzeri kadınların adaçayı tüketmeleri menopozu geciktirmektedir.
Ayrıca gündüz saatlerinde de 2 fincan ada çayı içerseniz daha etkili olur. Her iki çay da doğal fito östrojenler içerdikleri için Menopoz çağındaki kadınlara doğal destek olarak rahatlatıcı etki gösterir. Özellikle civanperçemi ve anason sıcak basmalarını önlemeye ve gece rahat uyumaya yardımcı olur.
Doğal bir biyolojik süreç olarak tanımlanan menopoz dönemi ortalama olarak 40'lı veya 50'li yaşlarda gerçekleşir. Menopoz, genellikle 3 ila 8 yıl arasında devam eden menopoz öncesi dönem olarak adlandırılan bir sürecin sonunda oluşur.
Menopoz Bittiği Nasıl Anlaşılır? Menopoz bittiğini anlamak için kişinin son iki yıl içerinde hiç adet olmamış olması gerekmektedir. Burada özellikle kadınların regl döngüsünün bitmesi anlamına gelmektedir. Burada kadınların adet kanaması bitmektedir.
Menopozda östrojen azaldığı için kaslarda biriken laktik asidi vücuttan kolayca atılamaz bun bağlı olarak bel ve kasık ağrıları, sırt ağrıları gittikçe artar. Düzenli yürüyüş ve egzersiz ve bol sıvı almak bu şikayetleri azaltmaya yardımcı olabilir.
Sıcak basması, östrojen hormonundaki düşüşün sonucudur. Sıcak basmaları her 4 kadından 3'ünde görülür ve menopozun en sık rastlanan belirtisidir. Genellikle yüzün ve vücudun üst kısmında hissedilir. Genellikle birkaç dakika kadar sürer.
Menopozda, gün içerisinde 2-3 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmek yeterli kalsiyum sağlayarak osteoporozu önlemekte etkili olmaktadır. Günlük kalsiyum ihtiyacı olan 950 mg'ın, özellikle yağı azaltılmış kaşar peyniri, çökelek, keçi peyniri, kefir, yoğurt gibi süt ürünlerinden karşılanması yararlı olacaktır.
Soğan suyu kürü kilo vermede oldukça etkilidir. Özellikle kadınlarda miyom, polikistik over, kıl dönmesi, menopoz ve hamile kalma gibi durumlarda soğan suyu kürü tedavi edici bir özelliğe de sahiptir.
Menopozlu kadın katılımcılarla yapılan bir bilimsel çalışmada günlük 2 gram sarımsak tüketiminin östrojen düzeyindeki azalmanın önemli derecede önüne geçtiği gözlendi.
Ek olarak menopoz dönemindeki kadınların menopozdan kaynaklanan sıkıntıların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Ancak kaynatılmış maydanoz suyunun faydaları için maksimum beslenme uzmanının önerdiği miktarlarda tüketilmelidir. Fazla tüketildiğinde zararlı olabilir ve farklı sağlık problemlerine sebep olabilir.
Kantaronun etken maddeleri depresyon ile mücadelede önemli rol oynar. Kadınların zorlu bir dönemi olan menopozda da kantaronun iyi bir dost olduğu bilinir.
Kemik kaybının önlenmesinde yaşam tarzının da rolü vardır. Bu dönemde hanımlara yürüyüş önerilir. Sigara kullanımı da kemik kaybını artırdığı için sigarayı bırakması önerilir. Aşırı çay, kahve, kola gibi kafeinli gıdaların kontrollü tüketimi tavsiye edilir.
Kurkumin, kalp hastalıklarında kan damarlarındaki endotelin işlevini iyileştirmesiyle bilinir. Endotel disfonksiyon; kan basıncı, kan pıhtılaşması ve diğer faktörlerin düzenlenememesi anlamına gelir. Bir araştırmaya göre, kurkumin kadınlarda menopoz sonrası egzersiz kadar etkilidir.
Çünkü menopoz dönemindeki pek çok kadında yüksek tansiyon görülebiliyor. Bunun yanı sıra yetersiz miktarda magnezyum alımı diyabet, kalp gibi hastalıklar ile ilişkilendiriliyor. Bu yüzden menopoz döneminde kemik erimesini, kas kramplarını ve yüksek tansiyonu önlemek için magnezyum minerali alımına özen gösterilmeli.
Menopoz döneminde ve hamilelik sırasında ödemle sık karşılaşılıyor. Adet düzensizliği olan kadınlarda, polikistik yumurtalık sendromu bulunan genç kız ve hanımlarda, doğum kontrol hapı kullananlarda ödemle karşılaşma ihtimali artıyor.
Araştırma, muz gibi potasyum bakımından zengin yiyecekler tüketen menopoza girmiş kadınların inme riskinin yüzde 25'e kadar azaldığını gösterdi.
Kadınların menopoz dönemlerinde de kemik erimesine karşı da faydalıdır. Cildi besleyerek daha canlı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur. İçeriğindeki bileşikler ve e vitamini sayesinde kan şekerinin dengelenmesine katkı sağlar. Toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Keten tohumu, mercimek, susam, fındık, ceviz, ıspanak, brokoli, muz ve kivi gibi gıdalar menopoz dönemindeki gece terlemesi, sıcak basması, cinsel isteğin azalması, uykusuzluk gibi sıkıntıların çözülmesini sağlar. Lifli gıdaların tüketilmesi de menopoz semptomlarının hafifletilmesinde yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri