Bir DNS'ye (Domain Name System) erişmeden bir web sitesini ziyaret edemezsiniz. Bu sırada “DNS sunucusu yanıt vermiyor” gibi bir hata ile karşılaşabilirsiniz. Bu, ana bilgisayar adlarını IP adreslerine dönüştürmekten sorumlu merkezi olmayan adlandırma sistemlerinin yanıt veremediği anlamına gelir.
DNS hatası aldığınızda modeminizi yeniden başlatmayı deneyebilirsiniz. Bu işlem modemin önbelleğini temizleyerek hatanın çözülmesini sağlayabilir. Modeminizi güç düğmesinden kapatarak ya da prizden tamamen çıkartarak ve yeniden açmak için 30 saniye bekleyerek sorunun giderilip giderilmediğini denetleyebilirsiniz.
- Telefonda ayarlar menüsüne girerek, Wi-Fi seçeneğine tıklayın. - Mevcut bağlantılı ağ üzerinde bir ''Ok'' simgesi göreceksiniz. - Simgeye bastıktan sonra karşınıza çıkacak DNS alanına tıklayın. - Size sunulan alternatif DNS adresleri arasından dilediğinizi seçerek işlemi bitirin.
DNS adresi bulunamadı hatası çoğunlukla kullanıcı Google, Youtube vb. siteleri ziyaret etmeye çalışırken ortaya çıkar. Herhangi bir web sitesine giriş yaptığınızda arka planda gerçekleşen ilk şey kullandığınız tarayıcınızın DNS sunucusuyla bağlantı kurmasıdır.
Bazen bir web sitesine girerken belirli DNS hatası görülür. Bunlardan birisi “DNS sunucusu yanıt vermiyor” mesajıdır. Bu mesaj DNS sunucusunun, ana bilgisayar adlarını IP adresleriyle doğru şekilde eşleştiremediği için web tarayıcısının siteye bağlanamadığı anlamına gelir.
İlgili 40 soru bulundu
Ağ'ı Seçin: "Ağ" ikonuna tıklayın. Kullanmakta Olduğunuz Ağı Seçin: Sol taraftaki listeden aktif ağ bağlantınızı seçin ve "Gelişmiş" butonuna tıklayın. DNS Sekmesine Geçin: Açılan pencerede "DNS" sekmesine geçin. DNS Sunucularını Ekleyin: "+" butonuna basarak yeni DNS sunucu adreslerini ekleyin.
Ayarlar uygulamasını açın. WiFi menüsüne girin ve listeden ağınızı seçin. DNS bölümü altında “DNS'i ayarla”ya dokunun ve elle olarak değiştirin. DNS sunucularını silin ve + simgesine dokunarak tercih ettiğiniz DNS adresini girin.
“DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor” hatası, tarayıcınızın internete bağlantı kuramadığı anlamına gelir. DNS hataları bir ağ veya internet bağlantısı, yanlış yapılandırılmış DNS ayarları veya eski bir tarayıcıyla ilgili kullanıcı tarafındaki sorunlardan kaynaklanır.
Her bir bilgisayar için internet servis sağlayıcısı tarafından otomatik olarak belirlenen DNS değerleri nedeniyle de yasaklı olan internet sitelerine erişim imkansız hale gelir. Bu noktada DNS ayarlarına yapılacak olan müdahaleyle söz konusu yasaklı sitelere giriş yapılabilir.
Google Chrome'u başlatın. Adres çubuğuna chrome://net-internals/#dns yazın. Bu komut Google Chrome, dahili DNS önbelleğinde bir ana bilgisayar listesi görüntüler. Clear Host Cache butonuna tıklayın.
Komut satırına “ipconfig” veya “ipconfig /all” yazılıp enter tuşuna basıldığında ip adresi ve dns sunucu adres bilgileri karşımıza gelecektir ki her iki komut içinde örnek ekran alıntıları aşağıdaki gibidir.
ANDROİD TELEFONLARDA DNS DEĞİŞTİRME
Ayarlar'ı açın, ardından Ağ ve İnternet menüsüne girin. Private DNS'e (Özel DNS) dokunun. Bu seçenek, bazı telefonlarda Gelişmiş alt menüsünde. Varsayılan otomatik seçimi “Özel DNS sağlayıcı ana bilgisayar adı” olarak değiştirin ve DNS adresini girin.
DNS ayarlarını değiştirerek, kullanıcılar IP adreslerini kamuflaj edebilirler. DNS ayarlarının nasıl değiştirileceğini bilmek gerekiyor, ancak bu yöntem kullanıcıların çevrimiçi etkinliklerini gizlemesini sağlar. Bazı internet tarayıcı eklentileri, IP adresinizi gizlemenize yardımcı olabilir.
Bilgisayarı Yeniden Başlatma : İşletim sisteminde yer alan TCP/IP yazılımında bir hata meydana geldiğinde ve DNS sunucu adresi yanlış olduğunda da bu hata çıkabilmektedir. DNS sunucusu yanıt vermiyor hatası bu hatadan kaynaklanıyorsa bilgisayarı yeniden başlatmak yeterli olmaktadır.
'Ayarlar' bölüme giriş yapmalısınız. Daha sonra Wi-fi ayarlarına menüsüne tıklamalısınız. Bağlı olmuş olduğunuz wi-fi ağının yanında yer alan 'i' simgesine tıklamalısınız. Sayfanın alt kısmında yer alan 'DNS'i Ayarla' seçeneğine tıklamalısınız.
Cihazımızda ayarlar menüsüne gelip, Wi-Fi'ı seçin. Sonrasında bağlı olduğunuz Wi-Fi noktasının adının hemen yanında yer alan “i” ikonuna basmanız gerekiyor. DHCP sekmesi altında yer alan DNS bölümüne geliyor ve iki DNS adresimizi aralarında boşluk bırakmadan yalnızca virgül kullanarak 8.8.8.8,8.8.4.4 olarak yazınız.
Genellikle DNS değişiklikleri birkaç saat içinde yayılır, ancak her şeyin internette yayılması 48 saate kadar sürebilir.
DNS Ayarları Değişirse Ne Olur? DNS ayarlarının değiştirilmesi, internet bağlantınızı etkileyebilir. Yeni DNS sunucuları seçerek erişim hızını artırabilir veya azaltabilirsiniz. DNS ayarlarınızı değiştirerek internet servis sağlayıcınızın varsayılan DNS sunucuları kullanmak zorunda kalmazsınız.
DNS önbelleğini temizlemek için öncelikle Windows işletim sistemlerinde Başlat>Çalıştır yolundan cmd.exe açılarak “ipconfig /flushdns” komutu çalıştırılır. Bu komutun ardından “DNS Çözücü önbelleği başarıyla temizlendi” mesajı görüntülenir.
DNS, “Domain Name System” tabirinin kısaltmasıdır. Söz konusu terimin Türkçe karşılığı ise “alan isimlendirme sistemi”dir. Bir diğer ifade ile; "DNS, internetin telefon rehberidir" diyebiliriz. DNS, isimlerin IP'ye dönüştürülesi maksadıyla kullanılan ve 256 karaktere kadar da büyüyebilen bir sistemdir.
Dar anlamda, Özel DNS bir yüksek gizlilik sunucusu değil sadece genel olmayan, özel bir sunucudur. Pratikte, Özel DNS genellikle güvenli DNS protokollerinde çalıştırılır. Örneğin Android 9 ve üzerindeki Özel DNS ayarları aslında özünü daha iyi yansıtması amacıyla Güvenli DNS olarak adlandırılmalıdır.
DNS, içerikler görmemize, e-posta gönderebilmemize ve hatta sosyal medyaya erişmemize imkân tanıyan, önemli bir internet hizmetidir. DNS olmadan internette gezinmemiz mümkün olmazdı. DNS sunucusu web adresini, IP adresine çeviren ana internet unsurudur.
DNS, kaynakların web sitesinin sunucusundan yüklenebilmesi için alan adlarını IP adreslerine çevirir. Bazen web siteleri, tek bir alan adına karşılık gelen çok sayıda IP adresine sahip olabilir. Örneğin, Google gibi büyük siteler, kullanıcıların dünyanın uzak bölgelerinden bir sunucuyu sorgulamasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri