Mide asidinin artması, mide ekşimesi ve reflüye de beraberinde getirir. Elma sirkesi de mide asidinin sağlıklı üretimini desteklemenin basit ve etkili bir yoludur.
Sabahları ılık su ile karıştırılan ada çayı sirkesi mideyi rahatlatarak mide rahatsızlıklarının önüne de geçer.
Elma sirkesi doğada asidik olmasına rağmen vücudunuzda alkalize edici bir etkiye sahiptir ve bu da sağlıklı sindirim için önemlidir. Bu sağlık toniği hazımsızlık, gaz, şişkinlik, mide ağrıları ve mide ekşimesi gibi sindirim sorunlarıyla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
Böbrek hastalığı olanlar düzenli sirke tüketmemeli. Ülser, reflü, gastrit gibi sindirim sistemi rahatsızlığınız varsa sirkeden uzak durmalısınız. Herhangi bir sağlık probleminiz olmasa bile kesinlikle sirkeyi doğrudan kullanmayın!
İlgili 35 soru bulundu
Mideye yarar sağlar.
Reflü gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelmesi elma sirkesinin faydaları arasındadır. Reflüye iyi gelmesi için, bir bardak suya bir çorba kaşığı elma sirkesi ekleyin. Yemeklerden 5 dakika önce bu suyu için. Zamanla reflüye iyi gelecektir.
Sabah içilen elma sirkesinin yağları yaktığına dair inanış var. Oysa, bilimsel çalışmalar aksini gösteriyor. Özellikle aç karnına içilen sirke mide delinmesine neden olabiliyor.
Sirke, fazla tüketilirse içindeki asit nedeniyle yemek borusu, diş minesi ve mide çeperi başta olmak üzere dokularınıza zarar verebilir.
Elma sirkesini içmek isterseniz 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı eklemeniz ve karıştırmanız yeterli olacaktır. Elma sirkesini tek başına içmeniz önerilmez.
Elma sirkesi bağırsak sağlığına iyi gelir
Elma sirkesi fermente bir ürün olmasından dolayı diğer fermente gıdalar gibi bağırsak dostu probiyotik bakteriler içerir. Bu durum sindirim sisteminin sağlıklı olmasına yardımcı olur.
İçerisindeki doğal alıç meyveleri, maya ve meyvelerin etkisi ile vücuda iyi gelen alıç sirkesi kullanımı oldukça kolaydır. Günlük salataların içinde veya tek olarak içilerek vücuda alınabilir. Mide rahatsızlıklarının da hafifletilmesine yardım eden sirke, hazımsızlık ve mide krampları için kullanılabilir.
Elma Sirkesi Kullanım Alanları ve Dozu
Çok fazla tüketilmesi, mide asit dengesinde bozulmaya bağlı olarak ülser, asit reflü ya da diş minelerini aşındırmak gibi farklı sorunlara neden olabilir. Bu sebeple suya veya çaya 1 ila 2 yemek kaşığı sirke ekledikten sonra tüketmek sağlık açısından doğru bir uygulama olacaktır.
Sirkenin içinde bulunan asetik asit, yağ depolanmasını azaltır, iştahı bastırır, sindirimi yavaşlatır, yağ yakımını artırır ve açlık hormonlarının salınımını geciktirir. Bu nedenle uykudayken yağ yakımının devam etmesi için yatmadan önce elma sirkesi içebilirsiniz. Ayrıca daha rahat uyumanıza da destek olacaktır.
Vücudunuzda bir nevi tonik görevi görür. Zararlı maddeleri vücudunuzda hiçbir şekilde barındırmaz. Yemeklerden önce bir kaşık tüketilen elma sirkesi bağırsaklarınızın hızlı bir şekilde çalışmasını sağlar. Yararlı bakterilere zarar veremeyerek zararlı toksinlerin bağırsaklarınızdan atılmasına yardımcı olur.
Sabahları aç karnına sirkeli su içmenin zararları da yok değil. Bunların en yaygınlarından bahsetmek gerekirse; Sirke, yüksek asiditeye sahip olduğu için fazla miktarda ve sık aralıklarla tüketildiğinde mideye zarar verebiliyor.
Birçok faydası olan Elma Sirkesinin Zararları vardır. İçinde sitrik asit vardır ve seyreltilmeden kullanılırsa yemek borusuna zarar verme ihtimali vardır. Hücrelere de zarar verme ihtimali olan asit vücutta ki potasyumun azalmasına sebep olabilir. Potasyum düzeyi düşerse kemiklerimiz olumsuz yönde etkilenir.
Elma sirkesi Türk Mutfağının olmazsa olmazlarından biridir. Salatalar başta olmak üzere yemeklerde tüketilmektedir. Ayrıca vücuda faydalı olduğundan sabah ve akşam günde 2 kez tüketilmesi uygundur. Ancak içerisinde çok fazla asit bulundurmasından dolayı seyrelterek içmek ve aşırı tüketmemek gerekir.
Doğal elma sirkesi, mide asit düzeyinin yükselmesine yardımcı doğal bir destektir. Salatalarda ve çorbalarda kullanılabilir, öğünler öncesi direk 2 yemek kaşığı şeklinde içilebilir. ✔Mide asidini destekleyici sindirim enzimleri veya Hidroklorik Asit (HCL) hekim kontrolünde kullanılabilir.
1) Elma Sirkesi
Elmanın kabuğunda ve kendisinde bulunan pektin, vücuda giren iltihaplar ile savaşarak bu durumu çözer. Elma sirkesi ile iltihapları temizlemek adına; her sabah 1 su bardağı suyun içine 1 kaşık elma sirkesi ekleyerek tüketebilirsiniz.
Sabahları aç karnına içilen sirkeli su vücuttaki iltihap ve enfeksiyonun sökülmesine yardımcı olurken hastalıklara karşı vücut direncini arttırarak hastalıklara karşı korumaktadır. Ayrıca sirkeli su tip 2 diyabeti de büyük oranda düşürdüğü yine uzmanlar tarafından aktarılmaktadır.
En sık karşılaşılan tipik reflü belirtileri arasında; midede yanma, ekşime, ağızda acı bir tat hissedilmesi, göğüste ağrı veya yediklerinin ağıza gelmesidir. Atipik reflü bulguları ise genellikle kulak burun boğaz hastalıklarıyla karıştırılmaktadır.
Her derde deva elma sirkesi mide asidini düzenleyici özelliği sayesinde gastrit için adeta bir kurtarıcı niteliğinde. Özellikle organik ya da ev yapımı elma sirkesi tercih ediyorsanız, düzenli olarak tükettiğinizde mide ile ilgili pek çok şikayete kısa bir zamanda veda edebilirsiniz.
Sirke, Hz. Peygamber (asm)'in beğendiği ve övdüğü katıklardandır. Çünkü temini kolay ve ekonomiktir. Kanaatkar insanların yediği bir katıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri