Bazen sirke içerisinde minik kurtlar görebilirsiniz. Bu, sirkenize etrafındaki sirke sinekleri tarafından bırakılan yumurtaların zamanla çatlayıp sirke anasında oluşmasını gösterebilir, doğaldır.
Sirke sudan ağır olduğu için altta kalacaktır. Sirke kurtları ise süngerden geçip temiz suya geleceklerdir bu sırada şişenin üzerine ışık tutma kurtları yukarı çıkartmak işlemini hızlandırabilir.
Sirkenin bozulduğu nasıl anlaşılır? Sirkenin tam anlamıyla bozulması için asidik özelliğini kaybetmesi gerekir. Sirkenizin asit oranı düşmüş ise tüketmeniz önerilmez. Dahası, eğer rahatsız edici, sirkenin normal kokusunun çok dışında bir koku alırsanız sirkeyi atın.
Sirke yaparken üzerinde görülebilecek beyaz tabaka (sirke anası) veya minik sirke sinekleri sizi endişelendirmesin, bu sirkenizin oluşmakta olduğunu gösterir. İlk sirkenizi yaptıktan sonra maya olarak bulgur, nohut vb. malzemeleri değil, kendi sirkenizi kullanmaya da başlayabilirsiniz.
Sirkenin kurulduğu cam kavanozun kapağı çok sıkı bir şekilde kapatılırsa, sirke anası oluşmaz ve asetik asit alkole dönüşür. Bu nedenle sirke ilk kurulduğunda hava geçirgenliği sağlayan tülbent gibi materyallerle kapatılması gerekir. Bu duruma meyve oranının su oranından fazla olduğu durumda da karşılaşılır.
İlgili 21 soru bulundu
Yani elma sirkesi kaç gün sonra süzülür diye düşünüyorsanız en az 1 ay beklemeniz gerektiğini söyleyebiliriz. 30 ila 45 günlük bir süre içinde elma sirkesi oluşur.
Üzümleri saplarından ayırarak cam bir kavanoza aktarın. Üzerine su ilave edin ve yaklaşık 20 gün boyunca ağzı sıkıca kapalı bir biçimde bekletin. 20. günün sonunda üzerinde oluşan sirke anasını alın. Tuz, bal ve nohut ekleyerek 30 gün kadar bekletin.
Sirkenizin oluşum sürecinde doğrudan gün ışığı almayan, serin, kuru bir ortamda durması gerekiyor. Sirkelerin ağızlarının da tülbentle kapatılması gerekiyor. Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
Yani bilinçli şekilde sirke yapan birisi sirke kurarken tuz kullanmaz.
Fermantasyonu hızlandıran şey nohut, bulgur ve meyvelerin içindeki şekerdir. Eğer kullandığınız üzümler yeterince tatlı değilse desteklemek için biraz bal veya şeker de ekleyebilirsiniz.
Sirkenin son kullanma tarihi yoktur çünkü neredeyse hiçbir süre sınırlaması olmaksızın muhafaza edilebilir.
Bu süre içinde elmalar dibe çökene kadar hergün temiz bir kaşıkla karıştırın. Elmalar dibe çökünce karıştırmayı bırakın ve sirke anasının oluşması için 20 gün daha aynı şekilde (hiç karıştırmadan) bekletin. Bu süre meyvenin tatlığı ve bulunduğu ortamın sıcaklığına göre uzayabilir.
Gerçek sirkenin oluşması en az 40 gün sürüyor. Gerçek sirkenin rengi bulanık, tortulu olur, içinde sirke anası denen bir tabaka oluşur. Modern tüketiciler “ayy bunun rengi bulanık, bozulmuş bu” diyerek satın almayacaklardır belki.
Bazen sirke içerisinde minik kurtlar görebilirsiniz. Bu, sirkenize etrafındaki sirke sinekleri tarafından bırakılan yumurtaların zamanla çatlayıp sirke anasında oluşmasını gösterebilir, doğaldır. Daha sonra süzerken bunları da süzebilirsiniz.
Kıl kurdu ile ilgili bilinen en güçlü yöntemlerden birisi de, sirke ve sarımsak karışımıdır. Bir miktar elma sirkesi ve sarımsağı bir kavanoza koyup bir süre beklettikten sonra içmek, bağırsak kurtlarını dökmenin güçlü yöntemlerindendir.
Elma sirkesi ve sarımsaktan yapılan kür, alternatif tıpta uzun yıllardır uygulanan ve kıl kurduna karşı bilinen en etkili doğal yöntemlerden biridir.
Doğal organik sirke olmadığını anlamanın bir diğer yolu ise yoğun asetik kokusudur. Sirke şişesi çalkalandığında bulanıklaşıyorsa ya da köpükler oluşuyorsa, doğal sirke olduğu anlaşılır. Sirkenin üretildiği meyvelerin tadı alınabiliyorsa, kokusu geliyorsa, bu da doğal organik sirke olarak kabul edilir.
Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olan sirke anası, doğal ve katkısız bir madde olduğu için hamile ve emzikliler tarafından rahatlıkla kullanılabilir.
İlk 3-4 hafta boyunca yapmanız gereken en önemli şey her gün açıp karıştırmak. Bunu yapmazsanız kötü bakteriler üremeye başlar, sirkeniz oluşmaz. Kabuklar dibe çöktükten sonra parçaları süzüp ayırabilirsiniz. Tülbentle örtüp bu sefer karıştımadan serin, ışık almayan yerde bekletmeniz gerekecek.
Cam veya plastik şişede ağzı kapalı bir şekilde saklanmalıdır. Sirkeyi serin ve güneş almayan ortamda saklamak en doğrusudur. Yemeklerde kullanılacak olan sirke buzdolabında cam şişede saklanmalıdır. Temizlik ve dezenfektan için kullanılacaksa plastik şişelerde serin ortamda saklanabilir.
Sirke anasının oluşumu öncesinde kef isimli beyaz tabaka oluşabilir. Sirke oluşumu süreci içerisinde Küf bulaşmadan önceki oluşan Sirke kefi dediğimiz bakteri, mantarları besler ve sirke hastalıkları ortaya çıkar. Kef ölü alkol bakterileridir. Sirkenin ilk fermantasyonunda oluşur.
4- Sirke kurulumundan itibaren ilk beş on gün kadar fotoğraftaki gibi köpük köpük oluyor ve karıştırma esnasında yukarıya doğru baloncuklar çıkıyorsa gidişat süper demektir. 5- Sirkenizin gidişatı iyi ise daha meyvesi çökmeden anası oluşmaya başlar.
Kafa derisine yakın bir bölümde tutunan bit yumurtaları (Sirke), 1-2 hafta içerisinde açılarak bite dönüşürler. Saç tellerine çok sıkı bir şekilde tutunan sirkeleri saçtan temizlemek oldukça zordur.
Endüstriyel üretimle yapılan sirkeler saatler içerisinde olurken, geçirdikleri süreç fermantasyon değil, rafinasyondur. Oysa sirke fermente bir gıdadır, en azından öyle olması gerekir. En basit ev sirkesinin oluşması bile 2-3 ay vakit alır.
-Şeker veya bal neden konulur? Sirkeyi kurarken içine koyduğumuz şeker veya bal (Avrupa'daki geleneksel sirke yapımı da bu şekilde) alkol fermantasyonunu hızlandırmak/doğal yolculuğa yardımcı olmak için faydalandığımız maddelerdir. Asetik asit fermantasyonuna geçince içinde şeker ya da bal kalmıyor içiniz rahat olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri