Elma sirkesi tüketmek kan basıncını düzenlemek ve kötü kolesterol seviyelerini düşürmek için de yardımcı olabilir. Elma sirkesi, böbrekler tarafından üretilen, kan damarlarının daralması ve genişlemesinden sorumlu bir hormon olan renini kontrol etmeye yardımcı olur. Kan damarları daraldığında kan basıncı yükselir.
Sirkenin düzenli tüketimi kan trigliseritlerini, kolesterolü ve kan basıncını düşürür.
Kan Basıncını Düşürür
Elma sirkesinin önemli bir faydası, yüksek tansiyonu düşürmesidir. Kan şekeri seviyesini sabit tutmak için 2 yemek kaşığı elma sirkesini sekiz ölçü suda seyreltin ve her yemekten önce için.
Sirkeli su içmenin çeşitli faydaları olduğu görüşü oldukça yaygın. Sirkeli su içmenin kilo vermeye yardımcı olduğu, kolesterolü azalttığı, kan şekeri seviyesini düşürdüğü ve diyabet semptomlarını iyileştirdiği kabul ediliyor.
Elma Sirkesi Ne Kadar Tüketilmeli? Elma sirkesi ile ilgili resmi dozaj önerileri yoktur. Bununla birlikte çalışmalara göre önerilen genel miktarlar mevcuttur. Kilo kontrolü, kan şekeri ve kolesterolü düzenlenmesi ve diğer rahatsızlıkların tedavisinde günlük olarak 1-2 yemek kaşığı elma sirkesi önerilebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Kan Şekeri Seviyesini Düşürmeye Yardımcı Olabilir
Yapılan başka bir çalışma ise uyumadan önce içilen iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabah ölçülen açlık şekerini %4 azalttığını belirtmektedir. Dolayısıyla gece yatarken sirkeli su içmek açlık şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir6.
Yani sirkeli suyun kalorisinin çok düşük olduğunu söyleyebiliriz. Sirke, asidik özelliği sayesinde vücutta yağ depolanmasını engelleyebilir. Özellikle sabahları aç karnına içilen sirkeli su, yağ yakımını hızlandırabilir. Ayrıca tok tutucu etkisi sayesinde kilo vermeyi destekleyen bir takviye olacaktır.
Aşırı derecede sirkeli su tüketenlerde bir süre sonra alerjik reaksiyonlar gözlemlenebilir. Ayrıca mide rahatsızlığı olanlar gastrit ve reflü gibi hastalıklara sahip olanlar bir hekime danışmadan sirkeli su tüketmekten kaçınmalıdır. Sirkeli suyun aşırı tüketilmesi mide rahatsızlıklarını kötü etkileyebilir.
Genellikle elma, üzüm ve alıç gibi meyvelerden yapılan sirkede, değişmeyen tek şey ise yüksek besin değeri ve probiyotik bakımından zengin içerik! Sirke, metabolizma üzerindeki rolü ve dengeli beslenmeye uygun bir gıda olması dolayısıyla sabahları aç karnına da tüketilebiliyor.
Ayrıca potasyum seviyelerini düşürebilir. Böbrek hastalığı olanlar için de asitli yapısı nedeniyle elma sirkesi sakıncalı olabilir. Direkt içilen elma sirkesi böbreklerin çalışmasını olumsuz etkileyebilir. Yine elma sirkesinin asitli yapısı reflü hastalığı olanlar için zararlı olabilir.
Seyreltilmemiş sirke sürekli olarak tüketildiğinde diş minesine zarar verebilir. Bununla birlikte asit oranı yüksek olduğundan seyreltilmeden ve fazla miktarda içilen elma sirkesi, yemek borusunu tahriş edebilir. Bazı kişilerde mide bulantısı ve hazımsızlığa yol açabilir.
Potasyumdan zengin muz, elma, kayısı, havuç, üzüm, şeftali, domates gibi besinler hem normal hem de yüksek tansiyon hastası bireylerde kan basıncını düşürücü önemli bir etkiye sahiptir.
Elma sirkesi Türk Mutfağının olmazsa olmazlarından biridir. Salatalar başta olmak üzere yemeklerde tüketilmektedir. Ayrıca vücuda faydalı olduğundan sabah ve akşam günde 2 kez tüketilmesi uygundur. Ancak içerisinde çok fazla asit bulundurmasından dolayı seyrelterek içmek ve aşırı tüketmemek gerekir.
Alıç sirkesinin kalbe faydaları arasında kan dolaşımını hızlandırma, kalp kaslarını güçlendirme, damar genişletme ve damar açılmasına yardımcı olma sayılır ancak ürün tedavi amaçlı değil, düzenli tedaviye ek olarak kullanılabilir.
Gerçekten de kilo vermek için çıkılan yolda önce ödem atılır. Bu şekilde kişi, kilo kaybı için daha yüksek motivasyona da sahip olur. Ödem atmak için egzersiz yapmak ve bol su içmek önemlidir. Diğer yandan elma sirkesi de ödem atmaya yardımcı bir besindir.
Su ile karıştırılarak kullanıldığında cilde parlaklık kazandırma etkisine sahiptir. Kalp çarpıntısı ve kalp rahatsızlıklarını gidermede etkilidir. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan limon sirkesi, mikropların vücuttan atılmasında önemli rol oynamaktadır. Safra kesesi rahatsızlıklarını tedavi etme özelliğine sahiptir.
Elma Sirkesi: Elma sirkesi anti-iltihap özelliğe sahip olması yönüyle bilinmektedir.
İbrahim Saraçoğlu elma sirkesinin iştahı kapatıcı etkisiyle birlikte zayıflama konusunda oldukça etkili olduğunu belirtir. Yemeklerden önce ve yatmadan önce tüketilen elma sirkesinin kısa vadede kilo vermeye yardımcı olduğunu ifade eder. Dr.
A, B, B2, B6, B12, C, D, E ve K vitaminlerini içeren elma sirkesi, yüksek tansiyon ve kolesterolden kemik erimesine, böbrek ve safra taşlarından Alzheimer ve Parkinson gibi yaşlılık hastalıklarına kadar birçok sağlık sorununun çözümüne destek olur.
Üzüm Sirkesi ile Elma Sirkesi Arasındaki Farklar
Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken; üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken; elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
Sirkeli su idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir mi? Elma sirkesi çok konuda olduğu gibi enfeksiyonları yok etme konusunda da faydalıdır. Bir bardak suyun içine birkaç kaşık elma sirkesi ilave ederek içmek idrar yolu enfeksiyonunu idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelebilir.
Gün içinde aniden gelen acıkma ve kan şekerinin düşmesi gibi sağlık sorunlarına karşı sabahları aç karnına limonlu sirkeli su tüketilmesi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri