Sirke kandaki potasyum seviyesinin düşmesine de neden olabilir ve bu durum özellikle yüksek tansiyonu olanlar için oldukça tehlikeli olabilir12, 13. Bunun yanı sıra sirke tüketiminin diş erozyonuna da neden olabildiği araştırmalar sayesinde kanıtlanmış durumdadır14.
Elma sirkesindeki yüksek asetik asit kanda potasyum değerinin düşmesine neden oluyor. Hipokalemi denen bu durum zayıflama, mide bulantısı, kramp, idrara sık çıkma, tansiyon düşüklüğü, kalp ritminde bozulma ve hatta felç gibi birçok soruna yol açabilir.
Böbrek hastalığı olanlar düzenli sirke tüketmemeli. Ülser, reflü, gastrit gibi sindirim sistemi rahatsızlığınız varsa sirkeden uzak durmalısınız. Herhangi bir sağlık probleminiz olmasa bile kesinlikle sirkeyi doğrudan kullanmayın!
Sirke İçmenin Faydaları
Sirke metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına yardım ediyor. Antioksidan etkisi ile bilinen sirke, vücutta detoks etkisi yaratıyor. Seyreltilerek içilen sirkenin mide rahatsızlıklarını hafiflettiği biliniyor. Bağırsak hareketleri düzenli sirkeli su içiminde düzene giriyor.
İlgili 21 soru bulundu
Sirke, Hz. Peygamber (asm)'in beğendiği ve övdüğü katıklardandır. Çünkü temini kolay ve ekonomiktir. Kanaatkar insanların yediği bir katıktır.
Alıç sirkesinin kalbe faydaları arasında kan dolaşımını hızlandırma, kalp kaslarını güçlendirme, damar genişletme ve damar açılmasına yardımcı olma sayılır ancak ürün tedavi amaçlı değil, düzenli tedaviye ek olarak kullanılabilir.
Sirke kandaki potasyum seviyesinin düşmesine de neden olabilir ve bu durum özellikle yüksek tansiyonu olanlar için oldukça tehlikeli olabilir12, 13. Bunun yanı sıra sirke tüketiminin diş erozyonuna da neden olabildiği araştırmalar sayesinde kanıtlanmış durumdadır14.
Elma sirkesini içmek isterseniz 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı eklemeniz ve karıştırmanız yeterli olacaktır.
Bu konu ile ilgili, elma sirkesi böbreklere faydalı olan bir asit içermesi ile konuya dahil omaktadır. İlk bakışta biraz çelişkili görünebilir, çünkü sirkeyi kandaki asidite seviyesini yükseltmek için kullanmıyoruz; elma sirkesinin bu konudaki işlevi sindirimi teşvik etmesi ve böbreklere olan detoks etkisidir.
Elma sirkesi doğal olarak asidik bir sıvıdır. Bu nedenle, çok fazla içerseniz mide ağrısına ve sindirim bozukluğuna neden olabilir. Elma sirkesi bağırsak geçişini yavaşlatır ve yediğiniz yemek saatlerce midenizde kalır. Bu, gaz ve şişkinlik ile ilgili sorunlara neden olur.
Sirkeli su sabah aç karnına veya uyumadan önce tüketilmelidir. Günde en fazla 2 fincan içilmesi önerilir. Daha fazla tüketilmesi, sağlık sorunlarına yol açabilir.
Sirkeli su özellikle grip, nezle, boğaz enfeksiyonu, cilt güzelliği, saç sağlığı gibi alanlarda Çok etkili ve sağlıklı bir besin maddesidir. Sirkeli su içinde bulunan A, B1, B2, B6, C ve E vitaminleri yanı sıra potasyum, magnezyum, fosfor kalsiyum ve pektin gibi mineralleri de içinde barındırmaktadır.
İnsülin ve diüretik ilaç kullanan kişilere elma sirkesini kullanmaları tavsiye edilmez.
Elma sirkesi kan basıncını ve kötü kolesterolü düşürür
Kan damarları daraldığında kan basıncı yükselir. Elma sirkesi damarları gevşetir ve bu durum da kan basıcını düşürmeye yardımcı olabilir.
Sirke mutlaka camda imal edilmeli. Aldığınız sirkede kötü ve yakıcı bir koku varsa sentetik asetik asit vardır. Hakiki sirkede ise meyve kokusu vardır.
Sirkenin içinde bulunan asetik asit, yağ depolanmasını azaltır, iştahı bastırır, sindirimi yavaşlatır, yağ yakımını artırır ve açlık hormonlarının salınımını geciktirir. Bu nedenle uykudayken yağ yakımının devam etmesi için yatmadan önce elma sirkesi içebilirsiniz. Ayrıca daha rahat uyumanıza da destek olacaktır.
Ağrı ve sancı gibi etkisi bulunan iltihap elma sirkesi yapısında bulunan mineraller ile kısa sürede yok edilmektedir. Elmanın kabuğunda ve kendisinde bulunan pektin, vücuda giren iltihaplar ile savaşarak bu durumu çözer.
Elma Sirkesi Kullanım Alanları ve Dozu
İçeriğinde çok fazla asit bulunması nedeniyle seyreltilmeden doğrudan içilmesi önerilmez. Çok fazla tüketilmesi, mide asit dengesinde bozulmaya bağlı olarak ülser, asit reflü ya da diş minelerini aşındırmak gibi farklı sorunlara neden olabilir.
Elma Sirkesi: Karaciğer tedavisinde kullanılan bitkisel tedavi yöntemlerinden olan elma sirkesi tam bir karaciğer dostudur. Elma sirkesi karaciğeri onarır ve yağlanmayı da ortadan kaldırır. Karaciğer yağlanması için oldukça etkili bir bitkisel tedavi yöntemleri arasındadır.
Peki sirkenin sağlığa bir zararı var mı? Aşırı miktarda tüketilmediği sürece hayır. Ayrıca temizlikte kullanılan ve asetik asit oranı yüksek olan damıtık beyaz sirke içilmemelidir. İçilebilecek sirkenin asetik asit içeriği yüzde 4 ila 8 arasındadır.
Yemeklerimizde, salatalarımızda lezzet unsuru olarak kullanılan sirkenin antibakteriyel özelliği, antioksidan aktivitesi, kan basıncını düşürmesi, anti-diyabetik ve ağırlık kontrolüne olan etkisi ile birçok olumlu sağlık etkileri bulunur.
Elma sirkesi kan basıncını düzenleyerek kalbin daha sağlıklı ve güçlü kalmasına yardımcı olur. Kan basıncını düşürmek için magnezyum ve potasyum alımını arttırmak, lifli gıda tüketmek, tuz ve işlenmiş gıdaları beslenme rutininden çıkarmak da elma sirkesinin etkisinin daha net bir şekilde ortaya çıkmasında etkilidir.
-Alıç sirkesi, cinsel gücü kuvvetlendirir. -Hafızayı güçlendirici etkisi vardır. -Tip 2 diyabet hastalarında hemoglobin değerlerini olumlu yönde etkiler. -Emziren annelerin, doktorlarına danışarak alıç sirkesi tüketmeleri önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri