Okyanuslar tuzlu sudan oluşur. Kalan yüzde 3 oranındaki kısımıda tatlı sular oluşturur. 》 Sorumuza gelecek olursak ; Nehirler tatlı sulardır.
Deniz sularını besleyen akarsular ve nehirler tatlı su kaynaklarıyken neden deniz suyunun tuzlu olduğu sorusu akla gelebilir. Su döngüsü adı verilen süreçte su atmosfer ve yeryüzü arasında kesintisiz olarak hareket eder.
Tatlı Su Kaynakları Bataklık, Buzullar, Akarsular, Yeraltı suları ve Bazı Göller tatlı suya örnektir.
Dünyamızın 2/3 ü su ile kaplıdır. Yerkürede bulunan suyun % 97.5'i okyanuslarda bulunan tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan %2.5 oranındaki tatlı suyun büyük bir kısmı kutuplarda (Antartika, Greenland) buzul ve çok derin jeolojik tabakalarda yeraltı suyu olarak bulunur.
Deniz suyu, denizlerde ve okyanuslarda bulunan su. Dünyadaki bütün okyanuslardaki ortalama tuzluluk yaklaşık %3.5'tur. Bu oran, her bir kilogram (ya da litre) deniz suyuda yaklaşık 35 gram çözünmüş tuz (çoğunluğu sodyum klorür iyonları olan Na+ ve Cl-) içeriğini belirtir.
İlgili 16 soru bulundu
Ürdün sınırında yer alan Lut Gölü'nün tuzluluk oranıysa yaklaşık %34'tür. Yani Lut Gölü'nün tuzluluk oranı deniz ve okyanuslarınkine göre 10 kat daha fazladır.
Sonuç sevindici: Canterbury bölgesindeki kıta sahanlığında geniş bir tatlısu rezervi olduğu ortaya çıktı. Tatlı su, deniz dibinin sadece 20 metre kadar altındaki tortullarda yer alıyor; bu da onu dünyanın en sığ tatlı su rezervi olduğu anlamına geliyor.
Ancak, 4 milyar yıl önce bir okyanus dolusu su kaybeden Mars'ı düşünmek yerine biraz da Dünya'yı düşünsek iyi olur. Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
DÜNYA'DA NE KADAR SU VAR? Dünyadaki toplam su miktarı 1,4 milyon km3 kadar ve bu suyun %97,5'i okyanuslardaki tuzlu sudur. Kalan %2,5'in de yalnızca %0,5'i kullanılabilir durumdayken, tatlı suyun %90'dan çoğu kutuplarda ve yeraltındadır.
Dünyanın en büyük tatlı su kaynağı Baykal Gölü Moskova'nın 5.000 kilometre uzağında yer alıyor. Gölün su değerleri 2013 yılına oranla yüzde 40 düşerek, 456.09 metreküpe ulaştı.
Sularını dışarıya bir gideğen yardımıyla boşaltan göllerin suyu tatlı, sularını dışarıya boşaltamayan göllerin suyu ise acı veya tuzludur. Göller ve nehirler tatlı su ekosistemine girer.
Tuzlu su belirli miktarda tuz içeren sudur. Dolayısıyla iletkenliği daha fazladır ve içildiği zaman normal sudan daha tuzlu bir tat verir. Tuzlu su içme suyu olarak uygun değildir, çünkü tuz insan vücudundaki suyu tüketir. İnsanlar tuzlu su içtikleri zaman dehidrasyon (su kaybı) tehlikesi ile karşı karşıyadırlar.
Çünkü okyanusların birbirine karışması sırasında, sıcaklık, içerik, vb. unsurların farklılıklarından ötürü çok ciddi su altı akımları meydana gelir ve bunların sürekliliği için okyanusların da sürekli olarak birbirleriyle dinamik bir biçimde etkileşmeleri ve birbirlerine karışmaları gerekmektedir.
Tuzlu su hipertonik bir sıvıdır, diğer bir deyişle tuz içeriği insan kanının tuz içeriğinden fazladır ve tuzluluk miktarı 35'tir. Deniz suyu gibi aşırı derecede hipertonik sıvıları tüketmek, vücudun savunma mekanizmasını bozar.
âyetine mutabık olmak üzere biri tatlı diğeri acı iki derya denilmiş. Mesela Şap denizine Nil, Basra Körfezi'ne Dicle dökülmüş olduğu gibi, diplerindeki suların birbirlerine kavuşması ile beraber birden bire diğeri ile karışmaksızın bir hayli mesafeleri uzayıp giden büyük sularla temsil edilmiştir.
Bu durumda ülkemizin su zengini bir ülke olmadığı açık bir şekilde görülmektedir. Türkiye halen su kaynaklarının yarıya yakın bir kısmını kullanabilmektedir. Ancak 2030 yılına kadar su kaynaklarının tamamını kullanması beklenmektedir.
1) Munzur Su
Munzur su, Tunceli'de Ovacık'ta karlarla kaplı olan dağlardan çıkarılan doğal mineralli kaynak suyudur. Bu suyun pH değeri 8,11 olarak ölçülmüştür.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi. Kalabak Suyu'nun Türkiye'nin en sağlıklı suları sıralamasında zirvelerde yer almasının gurur verici olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.
Çok fazla su içmek tehlikeli olabilir!
Ayrıca beyinde aşırı sıvı birikmesine (ödem) bağlı olarak beyin sapı etkilenebilir ve merkezi sinir sistemi işlev bozukluğu görülebilir. Tüm bunların sonucunda su zehirlenmesi, nöbet, beyin hasarı, koma ve hatta ölüme neden olabilmektedir.
Bir damla su düştüğü zaman damla ile yüzey arasındaki oluşan ve etrafa itilemeyen mikroskobik hava katmanı onu pürüzsüzce yüzeye yayılmaktan alıkoyuyor. Böylelikle su yüzeyi anında ıslatmak yerine bir miktarı hava tarafından geri itiliyor ve yeniden havalanıyor, böylece sıçrama oluşuyor.
Artan nüfusu, gelişen ekonomisi ve büyüyen kentleriyle Türkiye, “su fakiri” olma yolunda ilerlemektedir. Türkiye, sanılanın tersine, su zengini bir ülke değildir. Hâlen, kişi başına düşen 1.519 m³'lük su miktarı ile “su sıkıntısı çeken” bir ülke kabul edilmektedir.
En fazla tuzluluk Kızıldeniz'de: %0 65 En az tuzluluk ise Baltık Denizinde: %o 0,1 Page 10 Bol tatlı su: Avrupa'daki nehirler ile Baltık Denizi'ne taşınır.
Alaska Körfezi, Büyük Okyanus'un kuzey doğusunda yer alıyor. Sadece Alaska'nın değil, Kanada'nın da kıyısının bulunduğu Alaska Körfezi'nde, iki suyun bir araya geldiği ancak karışmadığı iddia ediliyor.
Alaska Körfezi, Büyük Okyanus'un kuzey doğusunda yer almaktadır. Sadece Alaska'nın değil, Kanada'nın da kıyısının bulunduğu Alaska Körfezi, internet üzerinde iki denizin karışmadığı fotoğraf ile gündeme gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri