Spor yaptıktan sonra 1 adet orta boy elma tüketebilirsiniz. Elma vücudunuza vitamin desteği olacaktır. Bağırsaklarınızı aktifleştiren elma sayesinde, spor sonrasında kendinizi daha hafif hissedebilirsiniz.
Bu besinin en iyi tarafı ise çok lezzetli olması ve kolaylıkla hazırlanabilmesidir. Elma ve Portakal: Birçok hastalığı önlemeye yardımcı olan elma ve portakal antioksidan, vitamin ve minerallerden zengin besinlerdir. Kolaylıkla sindirilebildikleri gibi ikisi de vücut için vazgeçilmez birer enerji kaynağıdır.
Potasyum, magnezyum ve lif kaynağı muz spor öncesi yenebilecek en ideal meyve. Lif içeriği sayesinde uzun süre tok tutma özelliğine sahip; ayrıca kan şekerinizde ani dalgalanmalara da sebep olmaz. Yorgunluk ve halsizlik gibi sporu önleyen ruh hallerinden kolayca sıyrılmanızı sağlar.
Spor sonrasında tüketebileceğiniz elma, muz, armut, çilek, kivi, ananas vb meyveler ile brokoli, salatalık, yeşillik vb sebzeler iyi birer karbonhidrat kaynağıdır. Aynı zamanda tam tahıllı ürünler de sizin için sağlıklı karbonhidrat kaynağı besinlerdir.
Egzersiz öncesi enerji kaynağı olarak genellikle karbonhidrat içeriği yüksek makarna, pirinç pilavı, patates, enerji barları, meyve, enerji içecekleri gibi sindirimi kolay besinler tercih edilir.
İlgili 16 soru bulundu
Antrenman veya maçtan 1 saat önce 1 g/kg, 2 saat önce 2 g/kg, 3 saat önce 3 g/kg ve 4 saat önce 4 g/kg karbonhidrat tüketilmesi önerilmektedir. Maç öncesi yemeğin saati ile birlikte, yemeğin karbonhidrat içeriğinin yüksek, protein miktarının orta, yağ ve posa içeriğinin düşük olması sağlanmalıdır.
Aşırıya kaçılmadan aç karnına yapılacak sabah sporu, yağ yakımını daha etkin bir şekilde desteklemeye yardımcı olur. Çünkü, gece boyunca enerji kaynağı olarak tüketilen karbonhidratlar yerine yağlar kalmıştır. Sabah sporu, solunumu önemli derecede rahatlatır.
Gece uzunsa, bol yeşillik ve çiğ sebzeler iyi alternatif olabilir. Su oranı yüksek ve kalorisi düşük, kereviz sapı, marul, salatalık ve havuç dilimleri kurtarıcınız olabilir. İnce bir dilim ekmeğinizi veya çiğ sebzelerinizi yağsız krem peynir veya süzme yoğurt ile yaptığınız sosunuzla deneyebilirsiniz.
Tok karna yapılan spor, bedeninizin daha fazla yorulmasına yol açar. Yemekten 2-3 saat sonra spor yapmak sağlık açısından daha uygundur. Yediklerinizi sindirmek için spor yapmadan önce yaklaşık 1 ila 2 saat beklemelisiniz.
Spordan hemen sonra tüketilen karbonhidratın yüksek glisemik indeksli olması glikojen depolarını daha hızlı doldurur. Bu sebeple spor sonrası pirinç, makarna, olgun muz, fırın patates, meyve suyu ve diğer glisemik indeksi yüksek besinler tercih edilebilir.
Spor-yürüyüş öncesinde içilen Türk kahvesi, egzersiz esnasında çok daha fazla kalori yaktığı ayrıca belirtilmektedir. Sabah uyanında sirkeli su içmek, metabolizmanın hızlanmasında büyük bir öneme sahipken spordan önce içilmesi de kas oluşumunu destekler ve yağ yakımını hızlandırır.
Her sporcunun mutlaka gün içinde tüketmesi gereken bir meyvedir elma. Çünkü içerdiği lifler sayesinde kas kütlesine destek oluyor.
✓ Sabah, aç karnına yenilen elma; kanı temizler, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar. ✓ Uyumadan önce yenen elma, sindirimi düzenler, mideyi rahatlatır ve rahat uyumanızı sağlar.
Kolay sindirilebilir, düşük glisemik indekse sahip, performansınızı artıracak besinleri tercih etmelisiniz. Basit şeker içeren hamur işleri, tatlı, rafine yiyecek-içecekler, beyaz ekmek, patates, pirinç pilavı, makarna gibi besinlerden spor öncesi uzak durulmalıdır.
Spordan sonra karbonhidrat ihtiyacını karşılayacak en iyi meyve muzdur. Vücudunuzdaki glikojen seviyesini en hızlı şekilde restore edebilir. Sporda terle birlikte kaybettiğin potasyum ihtiyacını da karşılayacaktır. Spor sonrası muz ve süt ikilisi güzel bir alternatiftir olabilir.
Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz. Eğer kardiyo ve kas geliştirme ağırlıklı bir program uyguluyorsanız haftada 4, sıkılaşma ağırlıklı bir program uyguluyorsanız haftada 5 kereye kadar spor yapabilirsiniz.
Egzersiz sonra çok soğuk ve sıcak su ile duş almak tansiyon dengesinin bozulmasına neden olur. Bu nedenle antrenman sonra ılık suyla yapacağınız bir duş, kaslarınızın rahatlamasına yardımcı olacaktır. SOĞUMA EGZERSİZLERİNİ ATLAMAYIN: Antrenmanınız bittikten sonra mutlaka soğuma egzersizi yapın.
Sindirimi kolaylaştırmak ve açlığın bastırmak için 15:00 öğününde; kuru meyveler, meyveli yoğurt, kefir ve muz tercih edebilirsin. Akşam yemeği için 18 – 20 saat aralığı idealdir.
GECE AÇLIĞI YAĞ YAKIMINI ATEŞLER
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Sirkadiyen ritme göre, insanların fiziksel olarak en güçlü ve en enerjik olduğu saatler 13 ile 18 saatleri arası. Bu saatler arasında yapılan antrenmanlardan oldukça yüksek bir verimlilik elde ediliyor. Çalışmalar, kas gücü ve sprint yeteneklerin öğle saatlerinde zirveye ulaştığını gösteriyor.
Her gün spor yapmak; kasların çokça yorulmasına ve bunun yanı sıra dinlenerek güçlenmeye vakit bulamamasına sebep olur. Kaslar; dinlenirken kuvvetlenirler. Aynı zamanda kuvvetlenmemiş kaslar, sakatlanmalara sebebiyet verebilir.
Aşırı egzersiz yapmak aşırı stres hormonlarının artışına neden olabilir. Ağır sportif faaliyetlerin kalıcı ritim bozukluklarına neden olabilir. Bel fıtığı, kemik erimesi, menisküs, bağ yaralanmaları, kas problemleri gibi durumlarda hastalığın daha fazla ilerlemesine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri